Herken jij de symptomen van stress en burn-out?

3905

Iedereen heeft weleens een periode waarin je meer stress ervaart. Op zich is dit geen probleem, zolang deze periodes maar afgewisseld worden met periodes van minder stress, waarin je weer kan herstellen van deze extra drukte.

De balans tussen stress en ontspanning

Op het moment dat je stress te weinig afwisselt met ontspanning, gaat het lichaam protesteren. Je kan last krijgen van allerlei lichamelijke en geestelijke symptomen, zoals hoofdpijn, nek- en rugpijn, vermoeidheid, hyperventilatie, maar ook minder goed kunnen concentreren, vergeetachtig zijn en piekeren kunnen klachten zijn die optreden bij te veel stress. Op het moment dat je deze alarmsignalen niet serieus neemt, loop je een groot risico om burn-out te raken.

Herkennen van signalen van een burn-out

Om een burn-out te kunnen voorkomen is het heel belangrijk om de signalen te herkennen en misschien nog wel belangrijker te ERKENNEN. Veel mensen herkennen wel bepaalde symptomen, maar denken dat het allemaal nog niet zo’n vaart zal lopen. En opeens is daar toch die burn-out.

Als jij meerdere alarmsignalen herkent uit deze blog, wees je dan bewust dat het risico op een burn-out behoorlijk groot is. Zorg dat je je bewust wordt, dat je te veel stress ervaart en werk aan meer rust en ontspanning.

Signaal 1: Vermoeid zijn en je futloos voelen

Vermoeidheid en je futloos voelen zijn belangrijke signalen dat je lichaam te weinig rust krijgt. Dit kan zijn omdat je moeite hebt met inslapen of vaak wakker bent

‘s nachts, maar ook dat je je lichaam zoveel uitgeput hebt, dat een nachtje slapen niet meer voldoende helpt.

Je energiepijl is erg laag en hierdoor heb je weinig tot geen zin om dingen te ondernemen. Je baalt dat je de energie niet op kunt brengen en krijgt geen energie meer van dingen die je voorheen leuk vond. Dit kan vervolgens weer voor stress en extra vermoeidheid zorgen.

Signaal 2: Prikkelbaar en emotioneel zijn

Wanneer je (te) veel stress ervaart, geeft je lichaam het signaal af dat het toe is aan rust. Geef je je lichaam deze rust niet, dan raakt het overprikkeld. Je bent dan niet meer goed in staat om nog extra stress te verwerken en de kans is groot dat je prikkelbaar wordt of sneller emotioneel reageert.

Zo kan het zijn dat je om iets heel kleins volledig uit je slof schiet of in huilen uitbarst. Je lichaam probeert op die manier te ontladen. Merk je dat je vaker boos of geïrriteerd reageert, wees je dan bewust dat dit kan betekenen dat je te veel stress ervaart en dat als je hier niets aan doet, je het risico loopt burn-out te raken.

Signaal 3: Veel piekeren en malen

Op het moment dat je te veel stress ervaart, ben je eerder geneigd tot piekeren en malen. Veel mensen geven aan dat ze het gevoel hebben in een sneltrein beland te zijn en dat gedachtes (zowel positief als negatief) maar blijven komen en gaan.

Hierdoor lukt het maar niet om te ontspannen en het zorgt ervoor dat je minder goed slaapt. Het gevolg is dat het lichaam nog verder overprikkeld raakt en dat deze sneltrein uiteindelijk noodgedwongen stopt bij halte burn-out.

Signaal 4: Weinig zelfvertrouwen en faalangst

Veel mensen die tegen een burn-out aanlopen hebben weinig zelfvertrouwen en een negatief zelfbeeld. Ze voelen zichzelf zwak omdat ze niet aan hun eigen hoge eisen kunnen voldoen. Door de onzekerheid en het gevoel dat het lichaam je in de steek laat, raak je steeds meer de grip kwijt op je leven. De gewone dingen gaan je steeds meer energie kosten, je prestaties nemen af en je gaat meer fouten maken.

Om dit te compenseren ga je steeds harder werken en minder ontspannen, maar het resultaat blijft uit. Sterker nog, het lijkt alleen maar minder te gaan. Faalangst gaat ook een steeds grotere rol spelen en alles bij elkaar raak je nog verder in de negatieve spiraal. Tot je op een bepaald moment de grens overgaat en burn-out raakt.

Signaal 5: Minder betrokken bij je omgeving

Bij te veel stress heb je moeite genoeg om je hoofd boven water te houden en je eigen emoties onder controle te houden. Het liefst zou je je afsluiten voor alle prikkels van buitenaf. Omdat je al overprikkeld bent, zijn zelfs de kleinste prikkels te veel. Niet alleen negatieve prikkels, maar ook positieve prikkels komen erg hard binnen en kunnen onprettig worden.

Geleidelijk sluit je jezelf, uit zelfbescherming steeds verder af voor de buitenwereld. Je raakt minder betrokken bij je werk, wordt onverschilliger naar andere mensen en gaat je afstandelijker opstellen. Merk je dit bij jezelf, wees dan alert. Misschien heb je de behoefte om ergens naartoe te gaan, waar je helemaal met rust gelaten wordt en niks moet, bijvoorbeeld op een onbewoond eiland of in een hutje op de heide. Deze behoefte wijst erop dat je al heel dicht in de buurt van een burn-out bent. Het is nog niet te laat, hoewel het lastig is, kan je met de juiste hulp een burn-out nog voorkomen.

Signaal 6: Minder vitaal zijn en vaker ziek zijn

Eén van de signalen die vaak onderschat wordt, is het vaker ziek zijn. Stress zorgt ervoor dat je weerstand minder goed is, waardoor je vatbaarder bent voor griep en verkoudheid. Maar ook infecties en blessures kunnen een signaal zijn dat je lichaam te weinig rust krijgt.

Merk je dat je vaker ziek bent, minder kunt presteren tijdens het sporten of vaker last hebt van klachten als hoofdpijn, hyperventilatie of maag- en darmklachten wees je dan bewust dat dit kan komen door stress.

Signaal 7: Veel aankomen of juist afvallen

Stress heeft invloed op je eetpatroon, maar ook op je spijsvertering. Hierdoor kan het zijn dat je in kort tijd veel aankomt of juist afvalt. Ook op het moment dat je op dieet bent, maar afvallen maar niet lukt, kan stress de boosdoener zijn.

Door stress heb je vaker een ongezonde leefstijl. Sommige mensen gaan juist meer eten, of eten meer slechte dingen, ook wel emotie-eters genoemd, andere mensen krijgen juist geen hap door hun keel of vergeten gewoon te eten.  Maar ook op het moment dat je wel goed eet, kan het stress-hormoon ervoor zorgen dat je eten niet goed verteert en meer vetten in het lichaam opslaat.

Wil je graag afvallen, dan kunnen cortisol en adrenaline ervoor zorgen dat je lichaam niet in staat is om vet te verbranden en in dat geval lukt het, ondanks het gezond eten, maar niet om gewicht te verliezen. Bekijk de beste manier om gezond af te vallen

Help, ik herken een aantal signalen van stress, wat nu?

Herken jij één of meerdere van bovenstaande signalen, wees je dan bewust dat deze klachten of symptomen veroorzaakt kunnen worden door stress. Misschien denk je dat het allemaal nog wel meevalt en dat het nog niet zo’n vaart kan lopen, maar een burn-out is waarschijnlijk dichter bij dan je denkt.

Het is heel belangrijk om in actie te komen en je stressniveau te verlagen. Voorkom dat je burn-out raakt en maanden tot jaren bezig bent met herstellen. Luister goed naar de signalen van je lichaam en onderzoek waardoor jij stress ervaart. Accepteer dat dingen in je leven moet aanpassen om een burn-out te voorkomen.

Vorig artikelVan droombaan naar nachtmerrie: De invloed van stress op werkprestaties
Volgend artikelOvergewicht: oorzaken en oplossingen
Myrte Duijndam
Myrte Duijndam- de Jong helpt mensen om hun stress en faalangst de baas te worden en te blijven. Dit doet ze op een persoonlijke en praktijkgerichte manier. Haar missie is mensen bewust maken van hun eigen invloed op hun stressniveau en angsten, om op die manier een burn-out te kunnen voorkomen. Meer weten? Kijk op haar website!