Heb je wel eens iets mee gemaakt waardoor je je een slachtoffer voelt? Vaak is het een situatie die je lastig vind en die je overkomt. Je weet niet hoe je met slachtofferstress om moet gaan. En wat doe je dan? Kun je dit oplossen of voel je je onmachtig en blijf je hangen in een gevoel van slachtoffer zijn?
Door een reorganisatie wordt je overgeplaatst. Je wist natuurlijk dat er een reorganisatie aan de gang was, maar je had gehoopt dat jij op dezelfde plek kon blijven. Want je krijgt nooit klachten en zet je altijd voor de volle honderd procent in. En nu moet je iets heel anders gaan doen, iets wat je helemaal niet leuk vindt.
Je voelt je aan de kant gezet en kunt er niets aan doen. Je vindt het oneerlijk. Voelt je boos en verontwaardigd. Tegelijkertijd voel je je onmachtig omdat je er niets aan kunt doen. Je voelt je onzeker. En gaat piekeren over wat je fout gedaan kan hebben. Je hebt medelijden met jezelf. Je voelt je verdrietig, afgeschreven, minderwaardig, niet gewaardeerd. Je blijft je afvragen: “Waarom ik?”. Je voelt je een slachtoffer van de reorganisatie. En hierbij ligt slachtofferstress op de loer.
Als slachtoffer heb je het gevoel dat je niets kunt, dat het je overkomt. Hierdoor vraag je je meestal af waarom dit je overkomt. Maar daar heb je helemaal niets aan. Ten eerst krijg je er misschien geen antwoord op ten tweede veranderd het de situatie niet. Je kunt in het leven niet altijd de situatie veranderen. Maar je kunt altijd wel zelf bepalen hoe je met dingen omgaat ook bij slachtofferstress.
Let op de kwaliteit van je gedachtes. Trek je conclusies over jezelf door deze situatie? Dat je een waardeloos bent Dat je niets kan? Dat er toch niemand om je geeft? Of iets dergelijks?……. Je hoeft dit niet op jezelf te betrekken. Want niet alles wat er gebeurd zegt iets over jou.
Wat is het resultaat is van jouw gedachtes? Voel jij je er beter door of voel je er juist een slachtoffer door. Als schatoffer ervaar je alleen maar meer stress, dus dit helpt je niet. Het verandert de situatie niet en je gaat je alleen maar nog slechter door voelen.
Zo’n situatie kan wel extra aandacht oplever van je naasten. Dat kan even heerlijk voelen! Maar let op dat je daar niet aan gehecht raakt. Want dat kan er onbewust voor zorgen dat je de situatie langer in stand houd dan nodig is. Terwijl als je er weet uit stapt, je je eigen kracht kunt ervaren.
9 stappen om uit je slachtofferstress te stappen
- Let op de kwaliteit van je gedachtes;
- Zeg letterlijk “STOP” tegen gedachtes die je niet helpen. Je bent de enige die in staat is je gedachten te veranderen;
- Wees lief voor jezelf, doe alleen de hoogste nodig dingen zodat je tijd hebt om aan de nieuwe situatie te wennen;
- Praat er over zodat je jouw verhaal kwijt kunt, maar blijf er niet in hangen;
- Neem de tijd om te bedenken wat jij wilt;
- Geniet van de extra aandacht van je naasten, maar klamp je er niet aan vast;
- Bepaal hoe je om wilt omgaan met de situatie.;
- Bedenk welke stappen je kunt maken die zorgen dat je uit de slachtofferrol komt;
- Voer de eerste actie uit.
Een klant van mij werd weggepest door haar leidinggevende omdat ze niet inging op zijn avances. Ze had het gevoel dat ze geen kant op kon. Ze raakte helemaal gestrest van de pesterijen en werd er erg onzeker van. Om die reden zocht ze mijn hulp. Ik hielp haar om om te gaan met haar emoties. Vervolgens onderzochten we haar opties. Het bleek dat haar werkgever haar niet kon ontslaan omdat er geen tussentijdse opzegging in het contract was opgenomen. Terug gaan was ook geen optie. Ze koos voor de optie om haar werkgever een voorstel te doen: Zij zou zelf een advocaat zoeken die een voorstel voor ontbinding van het contract maakte op kosten van het bedrijf. Daarnaast aanvulling op haar uitkering tot 100% tot het einde van het contract. En daar stemde de leidinggevende mee in. Ze kwam binnen als een slachtoffer en stapte zelfverzekerd weer bij mij de deur uit.
Dus ook al kunnen er zich situaties voordoen die je niet wilt. Blijf niet in de rol van slachtoffer zitten want dan doe je jezelf te kort. Als je bovenstaande stappen volgt bespaar je jezelf verdriet, boosheid, pijn en teleurstelling en frustratie. Zodra je weer actie onderneemt voel je weer hoe krachtig je in feite bent!