Benut jij de waarde van afstand nemen?

1106

Je voelt je als een vis in het water in je eigen leven. Je weet precies wat je te wachten staat, hoe dingen lopen. Ook weet je hoe hard je moet rennen om alle ballen in de lucht te houden. Eerlijk gezegd laat je je leven. Je denkt niet meer bewust over de dingen na en gaat mee met de stroom van alle dag. Wellicht zou je wel eens even willen stilstaan bij hoe alles loopt en gaat. Maar het komt er niet van. Te druk, te veel te doen, te hectisch. Geen tijd dus. Jammer, jammer, jammer.

Even zorgen voor een milde wake-up-call

Het is goed om regelmatig even afstand te nemen van je eigen leven. Uit de stroom te stappen. Even te zorgen voor een (milde) wake-up-call. Ervoor te zorgen dat je met andere ogen kunt kijken naar de dingen die je doet, die je bezig houden. Pas wanneer je de tijd neemt om even uit te stappen, stil te staan, dan pas kun je goed kijken.

Vergelijk je leven eens met een bezoek aan het Rijksmuseum

Vergelijk het maar met bijvoorbeeld een bezoek aan het Rijksmuseum. Wanneer je langs alle schilderijen loopt zie je nauwelijks wat het voorstelt, wat de schilder heeft willen uitdrukken. Laat staan dat je kunt zien hoe de penseelstreken zijn gezet, hoe intens of flets de kleuren zijn. Je krijgt een globale indruk, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Sta je wel even stil, dan krijg je veel meer gevoel bij het schilderij. En dan is het weer handig om er niet met je neus bovenop te staan, maar juist afstand te nemen. Dan pas kun je het hele schilderij zien. Dan pas kun je het hele “plaatje” op je laten inwerken. Je krijgt er een gevoel bij. Wanneer je de tijd neemt om dat hele schilderij op je in te laten werken, dan ontstaat er iets in je beeldvorming.

Zo is het ook met je eigen leven. Wanneer je er met je neus bovenop staat (dus middenin zit), heb je geen idee wat er gebeurt. Zie je eigenlijk niks. Jammer, want je mist daardoor zoveel. Daarom is het zo goed om regelmatig even afstand te nemen van je eigen leven en dus van jezelf.

Doe dingen die nieuw voor je zijn, zo creëer je afstand

Maar hoe doe je dat afstand nemen? Eigenlijk is dat heel simpel. Tijd nemen voor ontspanning is een hele goede manier om afstand te nemen. En dan bedoel ik niet een uurtje, maar lekker een hele dag. Je kunt ook afstand nemen door totaal andere dingen te doen, dan dat je normaal gesproken doet. Hiermee doorbreek je vaste patronen, waarin je zo lekker vastgeroest bent.

Je kunt afstand nemen ook letterlijk opvatten. Ga eens naar een hele andere omgeving. Of maak een leuke stedentrip, ga naar het theater, bezoek eens een museum. Laat jezelf uit op de hei. Doe iets wat je anders nooit zou doen. Beoefen eens een totaal andere sport. Doe dingen die nieuw voor je zijn. Probeer een muziekinstrument te bespelen. Of ga een workshop volgen in je eentje van iets wat je normaal niet zou kiezen. Haal jezelf uit je comfortzone. Haal jezelf uit je gewone doen en laten.

Er zullen je dingen gaan opvallen

Wanneer je dat doet, zal je ontdekken dat je ineens met andere ogen naar je eigen leven kunt kijken. Dat je dingen gaan opvallen. Misschien merk je hoe ontzettend moe je eigenlijk bent. Of je merkt hoe weinig tijd er voor echte ontspanning in je leven is. Wellicht ontdek je dat je vaker totaal andere dingen wilt doen, dan je normale vastgeroeste stramien.

Het kan van alles zijn wat je gaat ontdekken en dat is juist de bedoeling van afstand nemen. Het creëren van een frisse blik op je eigen leven, zodat je kunt bepalen of je nog wel op het goede spoor zit. Wellicht ontdek je dat je hier en daar wat aanpassingen kunt doen, om zo meer balans in je leven te krijgen. Dat is dan de winst van afstand nemen.Hoe b

Vorig artikel9 tips om minder te piekeren en meer te genieten
Volgend artikelBoekrecensie: Gebroken wilskracht
In 2004 begon Joanke met haar praktijk De Essentie coaching & stressconsultancy. Ze is een echte stressexpert en begeleidt mensen (particulier en zakelijk) met stressgerelateerde klachten. Daarnaast is ze slaapcoach. In haar werk maakt ze o.a. gebruik van NLP, ACT, RET en Systemisch Werk (familieopstellingen).