Waar jij stress van krijgt, daar haalt een ander zijn schouders over op. Bijzonder toch? De ene mens krijgt bij stress geen hap meer door zijn keel, een ander begint juist ontzettend te eten. Je ene collega wordt heel druk van stress en vliegt als een kip zonder kop over de afdeling, terwijl je andere collega zich stil terugtrekt in een hoekje.
Inhoudsopgave
Stress, wat een verschillen!
Wat een verschillen! Terwijl het allemaal over stress gaat. Iedereen kent stress, in wat voor vorm dan ook. Als iedereen zo verschillend omgaat met stress, dan is het ook wel logisch dat er niet een kant en klare oplossing is voor stress. De verschillen tussen mensen maken ook dat er verschillen zijn in de aanpak. Soms is dat best verwarrend, want we houden zo van een gemakkelijke kant en klare oplossing. Helaas, “one size fits all” bestaat dus niet in stress-land.
Een aantal jaren geleden is er onderzoek gedaan naar de verschillende stresstypes. De onderzoekers (Stephanie McClellan en Beth Hamilton) kwamen uiteindelijk tot 4 types. Zelf denk ik dat dit wel een beetje kort door de bocht is, maar het geeft al wel een mooie richting.
De te onderscheiden types zijn: het turbo-type, het crash-type, het hooggevoelige-type en het bore-out type. Wellicht dat je bij het lezen van deze typeringen al een beetje een gevoel krijgt bij welk type jij zelf zou kunnen zijn. We lopen ze even langs, om je een beetje meer inzicht te geven.
Het Turbo Type
Dit zijn de mensen die in tijden van stress versnellen. Ze denken dat als ze het tempo opvoeren, ze de stress kunnen pareren. Dat dit over het algemeen niet waar is, hoef ik jou niet te vertellen, maar zo werkt het bij deze mensen. Ze werken altijd hard, zijn productief en kunnen veel aan. Ze hebben een hoog energieniveau. Deze mensen voelen zich vaak (onbewust) opgejaagd en hebben moeite om zich echt te ontspannen. Het zijn echte doeners.
Het Crash Type (ook wel Dieseltjes genoemd)
Bij dit type is het plotseling gedaan met de energie. Deze mensen voelen geen signalen, maar storten van het ene op het andere moment in. Ze worden gezien als solide en betrouwbaar. Ze kunnen zichzelf behoorlijk uitputten. Deze mensen gaan juist niet in de versnelling, maar blijven steeds op hetzelfde niveau functioneren.
Het Hooggevoelige Type
Dit type lijkt van buiten kalm en rustig, maar van binnen stormt het of vreten ze zich op. Kleine dingen kunnen deze mensen enorm uit balans brengen, maar dat uiten ze niet. Alles komt even hard binnen. Deze types zijn dus snel overprikkeld.
Het Bore-out Type (ook wel de Kluizenaar)
Type 4 raakt juist gestresst door verveling, dus zeg maar onderbelasting. Ja, daar kun je ook stress van krijgen, wanneer je niet voldoende uitgedaagd wordt. Deze mensen voelen zich vaak buiten de groep staan. Sociaal contact kost deze mensen erg veel energie. Ze zullen niet snel zelf het initiatief nemen. Daarentegen zijn het slimme mensen en onafhankelijke denkers.
Do’s and don’ts voor jouw type
Turbo: Zorg dat je regelmatig pauzes hebt gedurende de dag, zowel in je werk als privé. Goed ontbijten is belangrijk, regelmatig een korte break plannen (dus een paar dagen er tussenuit) is ook verstandig. Probeer iedere dag 20 minuten stevige fysieke inspanning te hebben. Regelmatig een massage nemen is goed voor je. Koffie, zwarte thee, alcohol en suiker met mate gebruiken.
Crash: Doe regelmatig ademhalingsoefeningen en doe aan yoga. Probeer je met muziek lekker te ontspannen. Na fysieke inspanning is het belangrijk om het rustig aan te doen. De dag beginnen met een kop koffie is in jouw geval een verstandige keuze. Vermijd intensief sporten, dat is niet goed voor dit type.
Hooggevoelig: Zorg voor voldoende beweging in de buitenlucht, waardoor je endorfines aanmaakt. Je kunt daarbij denken aan hardlopen of een stevige wandeling. Om het piekeren te stoppen is het zinvol om mindfulness oefeningen te doen. Qua voeding is chocolade (met mate) goed voor je, het ondersteunt de aanmaak van endorfines. Zorg voor regelmaat in je leven. Daar gedijt dit type bij.
Bore-out: Zorg voor veel regelmaat, doe regelmatig kleine oefeningen om nek- en schouders los te maken. Zorg dat je structuur hebt in je eetpatroon. Werken aan je conditie (op een rustige manier) is ook een goede zaak. Werk aan het vergroten van je draagkracht (in je werk). De ochtend beginnen met koffie is ook een goed idee. Rauwe groenten en melkproducten zijn over het algemeen voor dit type niet heel goed.
Ik hoop dat je voor jezelf een beetje duidelijk hebt gekregen welk type jij eigenlijk bent. Sommige mensen herkennen zich niet in 1 type, maar juist in meerdere types. Dat kan, dus schrik daar niet van. Je hebt nu wel een paar handvaten gekregen om anders met je stress om te gaan. Wellicht is dit een eerste stap op weg naar minder stress en meer vitaliteit.