Mantelzorg en stress

468

Sinds een aantal jaren zijn wij meer mantelzorg taken uit gaan voeren. Enerzijds ingegeven door de ontwikkelingen in de zorg, maar anderzijds ook door een veranderend tijdbeeld. Onder mantelzorg verstaan we alle hulp aan een hulpbehoevende in je directe sociale omgeving.

In 2016 waren er ca. 4,4 miljoen mantelzorgers, dat wil zeggen dat 1 op de 3 Nederlanders op één of andere wijze hulp bood aan iemand anders. (de cijfers over 2017 zijn nog niet bekend, maar het aantal mantelzorgers ligt waarschijnlijk hoger). Van deze groep mantelzorgers gaf 8,6% aan zich zwaar belast te voelen. Daarnaast combineerden 1 op de 6 medewerkers werk en mantelzorg taken.

Mantelzorg is mooi en waardevol om te doen. Maar mantelzorg is – om een heleboel redenen – ook zwaar en kan veel stress veroorzaken. De fysieke, emotionele en mentale belasting die mantelzorg met zich meebrengt, wordt vaak onderschat; door de omgeving maar ook door de mantelzorgers zelf.

Als je werk en/of een gezin combineert met mantelzorg taken óf als je dagelijks zorg draagt voor een partner wordt er veel van je gevraagd. Er is een verschuiving in het (sociale) contact met de ander waar je aan moet wennen, je kunt het gevoel hebben er alleen voor te staan of je kunt je schuldig of verplicht voelen. Je kunt het gevoel hebben tijd te kort te komen of anderen te kort te doen of je maakt je zorgen over de toekomst. Je voelt je wellicht sterk vermoeid of bijna uitgeput, misschien slaap je slechter door de zorgen of omdat je ook ’s nachts voor iemand zorgt. Alles bij elkaar is mantelzorg geven positief maar kan het je ook veel stress opleveren.

Wees eerlijk naar jezelf en (mantel)zorg ook goed voor jezelf:

– Je mag aan jezelf denken! Sterker nog: je moet aan jezelf denken. Alleen als je goed voor jezelf zorgt kun je goed voor een ander zorgen. Vind je het moeilijk om de zorg (af en toe) los te laten of voel je je schuldig? Ga eens na waar dit gevoel vandaan komt en ga daar mee aan de slag.

– Voel aan je lichaam of je over grenzen gaat en geef daar aan toe! Als je veel stress ervaart is het lastig om te voelen waar je lijf behoefte aan heeft, omdat je bij teveel stress vooral in je hoofd zit. Neem dagelijks een moment om kort bij jezelf na te gaan hoe het met je is. Dat kan ’s morgens bij het opstaan of gedurende de dag zijn, maar doe het vooral bewust. Voel je je moe, onrustig, gespannen? Duw het gevoel niet weg en ga er met je aandacht naar toe en laat het toe. Dit is wat je lijf je te zeggen heeft, negeer dat niet. Kies vervolgens iets dat dit gevoel kan verhelpen. Ben je moe ga vroeg slapen of neem die dag minder taken op je. Ben je onrustig of gespannen neem een warm bad, mediteer, wandel, of doe iets anders waardoor dit gevoel afneemt.

– Je hoeft het niet alleen te doen! Ga na welke taken je hebt (in mantelzorg, werk en privé) en bekijk welke je aan anderen kunt overlaten. Wellicht heb je in je prive-leven een partner of kinderen die taken van je over kunnen nemen, of huur iemand in die jouw huishouden doet. Werkgevers zijn zich meer en meer bewust dat zij werknemers moeten en kunnen bijstaan, ga eens met je werkgever praten over de mogelijkheden. Ook kun je voor een aantal mantelzorgtaken iemand anders inschakelen of inhuren. Er zijn tegenwoordig tal van bedrijven die mantelzorg-achtige diensten leveren.

– Bewaak jouw me-time en geniet er van! Het is echt niet gek als je op een vast moment in de week me-time hebt. Plan dit bewust in en doe op dat moment iets waar jij blij van wordt, of het nu sporten, een film kijken of een borrel in de stad met een vriend of vriendin is, het is jouw moment. Geniet bewust van die tijd, als je dan toch een moment voor jezelf hebt kun je er maar beter helemaal voor gaan.

Veel mantelzorgers zijn vaak niet bewust van dat extra steuntje in de rug. Denk hierbij aan ondersteuningen als het persoonsgebonden budget, extra kinderbijslag en vergoedingen zoals mantelzorgcursussen en de mantelzorgmakelaar. Daarom hebben heeft UnitedConsumers alle vergoedingen en ondersteuningen voor mantelzorgers op een rijtje gezet waarop mantelzorgers beroep op kunnen doen.

Vorig artikelWelk stresstype ben jij?
Volgend artikelIs CBD (hennep) olie het wondermiddel tegen stress?
Henny Lemstra
Henny Lemstra begeleidt mensen die door verlies (van bijv. werk of gezondheid), stress of burn-out de grip op hun leven - tijdelijk - zijn kwijtgeraakt, en de regie weer terug willen. Dit doet zij door middel van individuele coaching, workshops en thema-wandelingen waarin zij coaching, natuur en mindfulness combineert.