Mindful met je smartphone

Sinds enkele weken heb ik er geen zin meer in. Geen zin in de continue stroom informatie. Al die mededelingen dat iemand boodschappen gaat doen, dat een dochter jarig is, dat een hond pups heeft, dat ze verdrietig zijn, blij, te druk, verveeld etc. En dan niet te vergeten alle advertenties van blauwe jurkjes of schoenen die langskomen omdat ik even op de site van en winkel heb gekeken.

Onlangs kwam ik een paar artikelen tegen over mobiele telefoon verslaving. Onze telefoons zijn al lang niet meer alleen om te bellen. We doen er alles mee en dat is best heel handig, ik maak er graag gebruik van. Alleen hoe meer technologie, hoe minder tijd we hebben en hoe meer stress we krijgen. Stress om niets te missen, om leuk gevonden te worden, om erbij te horen, noem maar op….

In dit artikel wordt beschreven hoe de appbouwers er belang bij hebben wat wij hun app’s veel gebruiken en welke trucs zij gebruiken. Ze maken steeds meer gebruik van middelen om ons steeds opnieuw te laten kijken. Veel activiteiten op de mobile telefoon triggeren het stofje ‘dopamine’ in onze hersenen wat ons een kort geluksgevoel geeft. Je zou het ‘verslaving’ kunnen noemen, de appbouwers noemen het ‘gewoontevorming’.  En zij kunnen steeds slimmer op afstand dit dopaminepompje voor ons bedienen.

En dat het een hardnekkige gewoonte is klopt zeker. Het sluipt er in. Twee jaar geleden schreef ik nog trots dat ik mijn smartphone niet mee op vakantie nam. Nu zijn we onafscheidelijk geworden. Daarnaast valt mij op dat het gebruik ervan een onbewuste gewoonte is geworden.  Even tussendoor iets lezen op facebook of instagram checken. Onderweg een mailtje wat binnen is gekomen openen en het nieuws lezen. Op de saaie momenten wanneer ik niets te doen heb, aan het wachten ben of dat ik mij verveel:  Hup, daar springt de telefoon als vanzelf weer in mijn hand om mij te vermaken.

Eerst wogen de voordelen zwaarder dan de nadelen. Het gemakt van de smartphone en het sociale van sociale media vond ik fijn.  Contact met mensen die je anders niet zou leren kennen, leuke onverwachte gesprekken. Alleen nu is de weegschaal doorgeslagen. Het nu op één of andere manier te veel geworden. En ik hoor het van meer mensen om mij heen.

Te veel informatie, te veel onzin, te veel reclame, te veel ruis, te veel afleiding….. Waarom wil ik (of moet ik) van alles en iedereen op de hoogte blijven? Het is allemaal ruis, het leid allemaal zo erg af en het slurpt ongemerkt heel erg veel tijd en energie. Let maar eens op hoe je stemming kan veranderen wanneer je een tijdje achter je telefoon hebt gezeten. En daarbij voelt het niet oké dat ik bespeeld wordt door slimme commerciële mensen die gedrag van mij willen waardoor zij geld verdienen.

Het irriteert mij. Allereerst mijn eigen gedrag. Dat wanneer ik iets meemaak er gelijk een ‘oneliner’ in mijn hoofd plopt om te delen op sociale media. Het irriteert mij dat ik daardoor uit het moment ben en bezig ben om te delen ipv genieten van wat er om mij heen is. En het irriteert mij dat ik bij het minste saaie moment automatisch mijn telefoon pak om afleiding te zoeken.

En dit zelfde gedrag irriteert mij ook bij anderen. Dat om het minste of geringste de telefoon erbij gepakt wordt in gezelschap. Dat mijn kinderen in andermans telefoon gezogen worden en hun ogen niet van het scherm af kunnen houden waardoor ze niet afmaken waar ze mee bezig waren. Het voelt als een inbreuk op het moment. Alsof ik niet met die persoon alleen aan het praten ben maar dat diens hele achterban over zijn schouder meekijkt. Of jouw gezelschap niet belangrijk of interessant genoeg is vergeleken de digitale tijdlijn van de ander.

Het is dus tijd om het heft weer in eigen handen te nemen en bewuste digitale keuzes te maken. Ik wil mijn automatisme doorbreken en zelf bewuste keuzes maken in mijn smartphone gedrag en sociale media gebruik. Mindful met de smartphone. Lijkt het je ook wat?

Hier volgen 5 tips:

  1. Zet alle meldingen van alle apparaten en e-mailnotificaties uit. Ook meldingen van groepen van bijvoorbeeld What’s app. En trouwens: moet je echt overal lid van zijn? Wat brengt dit je? Voelt dit licht of zwaar voor jou?
  2. Vergroot je zelfinzicht. Er zijn app’s (ja, die telefoon is ook best handig) die je inzicht kunnen geven in hoe vaak je je telefoon gebruikt, wat je het meeste bekijkt en hoe lang. Het kan je verrassende inzichten geven. Wees je ook bewust wanneer en waarom je je telefoon pakt. Wat is er mis met jezelf vervelen of heerlijk voor je uit staren en niets doen?
  3. Doorbreek je gewoonten. Haal bijvoorbeeld de facebookapp van je telefoon en kijk alleen als je achter de computer zit. Of zet de app op een andere plek in je telefoon waardoor je het automatisme doorbreekt en je minder makkelijk even aanklikt.  Je kunt ook met jezelf een bepaalde tijd afspreken dat je kijkt of een bepaalde frequentie zoals twee keer op een dag.
  4. Houd de regie in eigen hand. Wanneer je jouw automatismen doorziet kun je bewuste keuzes maken. Bepaal zelf wanneer je je mail of sociale media checkt en laat je niet triggeren door een lampje of geluidje. Bepaal zelf wanneer je bepaalde informatie nodig heb en ga hier bewust naar op zoek. Laat je niet manipuleren door anderen die vinden dat jij iets (meer of minder) nodig hebt.
  5. Tot slot gun je ogen en hersenen ook rust. Zet je telefoon een uur voordat je gaat slapen uit en leg deze niet naast je bed. De verleiding is groot om er op te blijven kijken. Wil je het toch graag naast je bed hebben omdat je de wekker bijvoorbeeld wilt gebruiken, zet dan je telefoon op de vliegtuig- of niet storen stand. Wil je bereikbaar zijn voor noodgevallen? Bij bepaalde merken schijn je bepaalde telefoonnummers te kunnen instellen die je wel kunt ontvangen wanneer je telefoon op niet storen staat.
Vorig artikelMeer geluk door dankbaarheid
Volgend artikelKom je nog toe aan sociale contacten?
Marta van Sitteren begeleidt ondernemers en professionals die last hebben van stress en chronisch tijdgebrek middels trainingen, workshops en individuele coaching. Vraag op haar site haar gratis e-book aan met 5 strategieën voor meer rust in je hoofd.