Het voelt alsof je zo druk bent, dat je geen tijd hebt voor sociale contacten. En omdat je niet helemaal lekker in je vel zit wil je anderen liever niet onder ogen komen. Je wilt ze niet belasten en laat je liever de echte versie van jezelf zien. Hierdoor raak je onbewust en onbedoeld in een isolement.

Als je telefoon gaat neem je hem regelmatig niet op. Je hebt al moeite om alle dagelijkse dingen gedaan te krijgen dat je dit er nu echt niet bij kunt hebben. Je vaak zo moe dat de gedachte een telefoongesprek of ontmoeting al te veel is. Je hebt gewoon te weinig energie. En dan nog, ze zitten toch niet te wachten om te horen dat het niet goed gaat me je, en de schijn ophouden kost ook te veel energie.

Ergens wil je wel graag contact, maar je kunt het gewoon weg niet meer opbrengen. Jouw familie en vrienden denken misschien dat ze iets fout hebben gedaan omdat je het contact afhoud. Daardoor kunnen er misverstanden en/of ruzie ontstaan. Als je te lang geen contact hebt, kunnen mensen zich zo afgewezen voelen dat het contact verloren gaat. Het voelt eenzaam als je steeds meer geïsoleerd raakt. En je gaat twijfelen of er nog wel mensen zijn die om je geven.

Het (tijdelijk) schrappen van sociale contacten lijkt tijdwinst op te leveren. Doordat je enorm veel te doen had ben je steeds meer leuke dingen gaan schrappen. Je bent gestopt met hobby’s en sport en nu ben je ook nog aan het minderen met sociale contacten om alles te kunnen doen wat je moet doen. Je bent steeds meer aan het overleven, in plaats van leven. Want je wilt wel blijven functioneren in je dagelijkse leven. Zo raak je dus in een isolement. Omdat je een sociaal wezen bent is dit dus niet de oplossing.

Een korte tijd even op jezelf zijn kan je helpen om tot rust te komen en zaken op een rijtje te krijgen. Als je letterlijk en figuurlijk even afstand neemt, kun zaken soms helderder krijgt omdat je weer ervaart wat je zelf voelt en wilt. Hierdoor kun je nieuwe inzichten opdoen. Ongemerkt wordt je toch beïnvloed door de mening van anderen.

Voor jouw naasten kan het lastig zijn als jij je steeds meer terug trekt uit het contact. Heb begrip voor hun ervaring. Zij weten misschien niet wat er met je aan de hand is en begrijpen daardoor niet waarom je dit doet. Ze kunnen aan zichzelf gaan twijfelen en denken dat ze iets fout hebben gedaan.

Het is niet gezond om je voor langere tijd uit sociale situaties te onttrekken. Je hebt het waarschijnlijk niet expres gedaan. Maar puur omdat je het gevoel hebt dat je tijd te kort komt. En als je het al een tijdje is de kans groot dat je het als normaal gaat ervaren. Ondanks dat is het jezelf isoleren niet gezond voor je.

7 tips om een sociaal isolement te voorkomen

  1. Neem jouw tijd. Als tijd nodig hebt om dingen voor jezelf op een rijtje te zetten, neem die tijd dan ook;
  2. Bespreek dit. Laat je omgeving weten dat dit is wat jij nodig hebt. De ander weet dan wat er speelt en kan je die ruimte ook geven. Op die manier hoef je je ook niet druk te maken over wat iemand anders denkt;
  3. Luister naar de ander. Luisteren naar hoe de ander zich daarbij voelt en toon begrip;
  4. Maak afspraken. Maak duidelijke afspraken over wanneer jullie wel weer contact hebben;
  5. Schrap niet alle contacten. Realiseer je dat je sociale contacten nodig hebt. En weet dat het schrappen daarvan dus niet de echte oplossing is om de drukte in je leven op te lossen;
  6. Onderhoud contacten. Heb je langere tijd geen contact gehad met bepaalde mensen? Zoek contact met deze mensen en leg uit waarom er een tijdje geen contact was, zo voorkom je dat mensen afhaken;
  7. Los je overspannenheid of burn-out op. Het is natuurlijk ook belangrijk om de kern van jouw stress op te lossen. Het kan lang duren en zeer moeizaam zijn om dit alleen op te lossen. Als je een expert op het gebied van overspannenheid en burn-out inschakelt maak je het jezelf een stuk eenvoudiger. Zodat je die stappen kunt maken om er weer uit te komen en ook weer meer van je sociale contacten te kunnen genieten.

Dus voelt het alsof je geen tijd hebt voor sociale contacten? Maak er dan tijd voor! Je bent een sociaal wezen en hebt dus sociale contacten nodig om te zorgen dat je niet geïsoleerd raakt. Zorg dat je de kern van jouw stress oplost. Op deze manier voorkom je eenzaamheid en behoud je je contacten. Vriendschappen werken stress verlagend en lachen ook. Dus combineer deze ingrediënten en geniet

Vorig artikelMindful met je smartphone
Volgend artikelWat is de invloed van vriendschap op stress?
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.