Wat is de invloed van vriendschap op stress?

4270

Wat betekent vriendschap voor jou? Noem je al snel iemand een vriend? De grens tussen kennissen en vrienden is tegenwoordig lastiger te bepalen. Dit komt onder andere door social media.

In deze blog bespreken we eerst wat vriendschap precies inhoudt en waarom we als mensen goede vriendschappen nodig hebben. Wanneer spreek je nu van een echte vriend? Vervolgens gaan we dieper in op vriendschappen die leiden tot een liefdesrelatie en kijken we hoe het hebben van vriendschappen je stressgehalte kunnen beïnvloeden.

Wat is vriendschap?

Vriendschap wordt meestal omschreven als een nauwe relatie of verhouding tussen twee of meerdere mensen waarbij het geslacht geen rol speelt. Dit komt omdat er niet sprake is van een seksuele relatie. Mannen kunnen vrienden zijn met mannen, maar ook met vrouwen en andersom.

Vrienden zijn iets anders dan kennissen. Een vriendschap gaat dieper. Vriendschap is gebaseerd op een connectie, vertrouwen, regelmatig contact en plezier. Je kunt vrienden worden doordat je een klik hebt met de andere persoon en je een band creëert door gemeenschappelijke interesses of bezigheden. Vrienden worden vaak gemaakt op school, clubjes of op vakanties. Een vriendschap moet onderhouden worden. Zo toon je regelmatig belangstelling in elkaar en houd je elkaar op de hoogte. Soms verwateren vriendschappen. Mensen veranderen, drukke agenda’s nemen tijd in beslag en je ontmoet ook weer nieuwe vrienden. Sommige vrienden houdt je voor altijd en sommige vrienden komen en gaan.

Waarom heeft een mens vriendschap nodig?

Mensen hebben bevestiging en soms advies nodig. We willen af en toe ons hart luchten, steun en gezelschap zoeken, ervaringen delen en geen eenzaamheid kennen. Kortom, we zoeken een veilige thuishaven bij iemand die we goed kennen. Sommigen halen dit uit relaties, anderen uit vriendschappen, of een combinatie van beiden.

Sommige mensen hebben vrienden met hele verschillende karakters. Dit kan juist fijn zijn, omdat je bij iedere vriend een ander stukje genegenheid vindt. Zo is het mogelijk dat je met de een heel goed kunt praten over je emoties, terwijl je met de ander juist hartstikke gezellig een biertje in de kroeg kunt drinken. Dit maakt vriendschappen heel veelzijdig.

Wat zijn echte vrienden?

In deze tijd van sociale media is het heel makkelijk om je kennissen al snel vrienden te noemen. Dankzij updates op Facebook en Twitter zie je bijna dagelijks waar de ander mee bezig is. Toch zie je deze mensen hooguit een paar keer per jaar in het echt. Je kunt dit een vriendschap noemen, want je weet wel wat er gaande is in elkaars leven en als het nodig is, kun je er voor deze persoon zijn. Al met de komst van telefoons werd het onderhouden van vlakkere vriendschappen al makkelijker gemaakt, tegenwoordig zien we dat sociale media dit verder onderstrepen.

Toch is het zo dat wanneer je later terugkijkt op je leven, je vrienden voor het leven zult hebben gehad en vrienden die in een bepaalde periode van je leven erg belangrijk voor je waren. Bij echte vrienden hoeft het niet eens nodig te zijn elkaar vaak te zien. Je weet dat de ander er altijd voor je is en dat de vriendschap niet zomaar overgaat. Deze echte vriendschappen zijn echter wel zeldzaam.

Kenmerken van een echte vriendschap zijn:

  • Onbaatzuchtig naar elkaar
  • Elkaar vertrouwen
  • Jezelf kunnen zijn bij elkaar
  • Inspanningen om de vriendschap te onderhouden
  • Empathie
  • Oprechtheid
  • Betrokkenheid
  • Samen plezier hebben

Vriendschappen tussen mannen en vrouwen

Het is tegenwoordig normaal om bevriend te zijn met iemand van het andere geslacht. Dit komt dan ook veel voor. Vroeger werd dit vaak als ‘verdacht’ gezien, omdat het schijnbaar niet zonder bijbedoelingen kon zijn. Toch is het vrij logisch dat het soms fijn is om met iemand van het andere geslacht om te gaan. Het kan als een goede aanvulling ervaren worden.

Mannen worden over het algemeen als iets simpeler gezien en vrouwen als ingewikkelder. Een vriendschap met het andere geslacht biedt hier een mooi evenwicht in. Het komt weleens voor dat een goede vriendschap dan eindigt in een relatie. Dit kan soms ingewikkelde gevoelens en situaties opleveren. Er is natuurlijk altijd een risico dat één van de twee wel gevoelens krijgt en de ander niet. Dan kan het de vriendschap in de weg zitten.

Een vriendschap kan lastig tot stand komen tussen een man en een vrouw als één van de twee een partner heeft. Vaak speelt jaloezie hier een rol. Als de man en de vrouw al bevriend waren voordat de partner in het spel kwam, wordt het vaak nog wel geaccepteerd, omdat het om bestaande rollen en patronen gaat. Een vriendschap tussen man en vrouw die ontstaat nadat één van beiden al een relatie heeft kan lastig worden. Het kan de ontwikkeling van de relatie of van de vriendschap in de weg staan.

Vriendschappen die uitmonden in een liefdesrelatie

Vriendschappen kunnen uitmonden in een liefdesrelatie als beide personen dezelfde gevoelens, verwachtingen en uitgangspunten hebben. Dit kan ingewikkeld zijn en de vriendschap beschadigen als één van de twee er anders over denkt. Eerlijkheid en openheid zijn hierbij de sleutel om het verschil in gevoelens en verwachtingen uit te spreken zonder de vriendschap hierbij te beschadigen.

Invloed van vriendschap op stress

Het is wetenschappelijk bewezen dat vriendschappen goed zijn voor je gezondheid. Het stresshormoon, ook wel ‘cortisol’ genoemd, is bij mensen met minder of oppervlakkige vriendschappen in hogere mate aanwezig dan bij mensen die er goede vriendschappen op nahouden. Dit hormoon kan op de lange termijn voor gezondheidsklachten zorgen, zoals een verlaagde bloedsuikerspiegel en een verzwakt immuunsysteem. Ook zorgen vriendschappen ervoor dat je bloeddruk zakt.

Toch kunnen strubbelingen in een vriendschap wel voor kortstondige stress zorgen. Je gaat piekeren over de mogelijke gevolgen waarbij je je afvraagt of het wel goed komt. Het beste wat je kunt doen in dit soort situaties is open en eerlijk blijven naar elkaar toe. Bespreek de problemen bij voorkeur face-to-face, om zo ook de gevoelens van de ander te kunnen waarnemen.

Vorig artikelKom je nog toe aan sociale contacten?
Volgend artikelTeveel stress: ban de energievragers uit je leven!
Ronald Nico (1985) is ervaringsdeskundige. Hij kreeg een burnout toen hij 27 jaar was. Ronald heeft door zijn eigen burn-out te analyseren veel kennis opgedaan. Hij baseert zijn artikelen op wetenschappelijk onderzoek. Hij is van nature (met respect) skeptisch als het gaat om alternatieve behandelingen. Hij heeft tientallen boeken over burn-out, stress en de combinatie met gezond leven gelezen. Ronald heeft ook diverse artikelen geschreven voor andere media en verscheen in dagblad de Metro. Ronald is de initiatiefnemer van Stressplein.