Vriendschappen helpen stress verminderen

Wist jij dat goede vriendschappen stress helpen verminderen? Het hebben van vrienden is dus niet alleen leuk, het is ook nog eens goed voor je gezondheid. Belangrijk dus om te zorgen dat je het contact met jouw vrienden en vriendinnen onderhoud. Zoekt naar oplossingen als er ruzie ontstaat. Of als één van beide andere interesses krijgt. Of als de vriendschap dreigt te verwateren omdat je beide druk bent met je eigen leven.

Het blijkt dat hoe slechter de kwaliteit van je vriendschappen, hoe hoger je stressniveau. Psychologe Ellen Peters heeft gedurende een ruim tien jarig onderzoek aan de Radboud Universiteit te Nijmegen ontdekt dat er een verband is tussen het stresshormoon contisol en de kwaliteit je vriendschappen. Peters onderzocht het speeksel van kinderen op de aanwezigheid van het stresshormoon cortisol. En ze ontdekte: Hoe slechter de kwaliteit van de vriendschappen, hoe hoger het cortisolpercentage. Kinderen die werden buitengesloten hadden de hoogste percentages cortisol en lopen op den duur een vergroot risico op een heel scala aan gezondheidsklachten.

Je vrienden en vriendinnen geven je steun, maar als een vriendschap dan minder loopt dan geeft dat juist extra stress. Het onderzoek toont aan hoe belangrijk het voor je is om vriendschappen te hebben. Als vriendschappen moeizaam verlopen ga je wellicht piekeren of maak jij je zorgen of het allemaal weer goed komt. Het kan zijn dat er door andere interesses of door drukte een vriendschap onder druk komt te staan.

Heb jij vriendschappen die je zou willen verbeteren of weer wilt aanhalen? Welke vriendschappen heb je eigenlijk? Zet het eens voor jezelf op een rij. En dan bedoel ik niet de “vrienden” die je via sociale media kent, maar echte vrienden. Hoe vaak heb je contact met jouw vrienden is dat ook de frequentie die je wilt?

Goede vrienden verlagen je bloeddruk. Uit Australisch onderzoek blijkt dat het hebben van een grote of hechte vriendengroep bijdraagt aan een lang en gezond leven. Je zou denken dat je gezin belangrijker is, gek genoeg bleek juist uit het onderzoek dat vriendschappen samenhangen met levensverlenging. Tijd doorbrengen met je vrienden verlaagt je bloeddruk, je stresshormonen nemen af en je emotionele welbevinden gaat er op vooruit. Bij het onderzoek leefden de mensen met het grootste vriendennetwerk het langst en gezondst in de tien jaren die volgden op de start van het onderzoek.

7 tips om je vriendschappen te verbeteren

  1. Lijst. Maak een lijst met jouw vriendschappen;
  2. Controleer of de vriendschap is zoals je die graag wilt hebben;
  3. Uitpraten. Praat eventuele meningsverschillen met vrienden uit, wees niet te trots om de eerste stap te zetten;
  4. Vraag hoe de ander in de vriendschap staat als je meer duidelijkheid wilt;
  5. Waardeer. Laat blijken dat je de ander waardeert;
  6. Varieer. Ga eens iets anders dan anders doen, zo leer je elkaar nog beter kennen;
  7. Zoek op. Zijn er mensen die je uit het oog hebt verloren? Zoek ze op!

Een klant van mij had een vriendin die ze al een jaar niet had gezien en gesproken. Ze vond dit jammer en piekerde daar veel over. Ze ging twijfelen aan zichzelf omdat ze zich afvroeg wat de reden was waarom ze zo weinig contact hadden. Ze zag er tegen op om contact op te nemen, maar na aanmoediging van mijn kant deed ze dat toch. Aanzien ze van dit knagende gevoel af wou en graag duidelijkheid wou belde ze haar op. Ze was bang dat haar vriendin boos zou worden als ze haar zou zeggen dat ze het jammer vond dat ze elkaar zo weinig zagen. Door samen met de klant het gesprek voor te bereiden, kon ze de stap nemen om haar toch te bellen. Haar vriendin werd niet boos en ze kreeg duidelijk dat de vriendin overwerkt was, en dat ze ook voor haar zieke moeder zorgde. Haar twijfels waren dus nergens voor nodig! En ze wist nu ook wat ze van haar vriendin kon verwachten. Na het gesprek voelde ze zich duidelijk opgelucht en ze had meer rust.

Kortom, wil je lang en gelukkig leven? Zorg dat je jouw vriendschappen upgrade! Zodat je naast leuke contacten, een lagere bloeddruk hebt, minder stress, meer plezier, en de onderzoeken spreken voor zich: het komt jouw gezondheid en levensduur ten goede.

 

Vorig artikelNa mijn twee burn outs moest er iets veranderen
Volgend artikelCalimero en Narcissus
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.