Calimero en Narcissus

915

Wie is niet opgegroeid met zij zijn groot en ik is klein, en da’s niet eerlijk, o nee? Het Calimero-effect of complex is van alle tijden en beperkt zich niet alleen tot landen of organisaties. Ook de individuele mens heeft er in meerdere of mindere mate last van. Daartegenover staat de opgeblazenheid van een narcist. Hij is niet zozeer de tegenpool van het zwarte kippenkuiken met een half eischaal met een barst op z’n hoofd, maar wanneer Calimero volwassen is en als een Narcissus in het spiegelende water liefdevol naar zichzelf kijkt, heeft hij afgeleerd om spontaan, egocentrisch en nieuwsgierig te reageren.

Imago’s

Om te overleven zetten we maskers op, ook wel afweermechanismen of imago’s genoemd, zoals relativeren, weglachen, perfectionisme, arrogantie, je klein houden en botheid. Al deze imago’s zorgen ervoor dat we anderen op afstand houden en vervelende situaties uit de weg gaan. Het opvallende aan afweermechanismen is dat we meestal niet in de gaten hebben dat we er gebruik van maken. Naast afweermechanismen spelen aanpassingsmechanismen een rol in de manier waarop we stresserende situaties het hoofd bieden. In het dagelijks leven wordt ons gedrag voor een groot deel bepaald door allerlei aangeleerde strategieën om problemen op te lossen, maar vaak zijn ze niet voldoende en vallen we terug op onze primaire reacties als boosheid en woede, die gepaard gaan met angstgevoelens. Deze reacties zorgen in de meeste gevallen voor dat we op zoek gaan naar aanpassingen in ons gedrag door middel van reflectie, persistentie (volharden in gedrag totdat het doel bereikt is) en exploratie.

Hulpeloosheid

In ieder van ons schuilt een lichte vorm van narcisme, passend bij de huidige narcistische tijd, ingegeven door social media. Als we de psychopathische trekjes van een depressieve of angstige narcist buiten beschouwing laten zoals dominantie, gevoelloosheid en een gebrek aan inlevingsvermogen, zien we enige overeenkomst met het explorerende vogeltje die telkens verzand in hulpeloze dramatiek. Deze opgewekte hulpeloosheid of het onvermogen om op gepaste manier het leven vorm te geven zonder al te veel stress op te lopen, is voor velen een dagelijks gevecht. Daarentegen is de idee dat het individu zichzelf als beter dan de ander beschouwt een onderbelichte maar krachtige gedachte om de wereld aan te kunnen, klein en groot.       


Advertentie

Echt herstel begint bij een gezonde basis

Wil jij goed herstellen van je burn-out? Met een gezonde basis kun je weer de hele wereld aan.

Coaching en bewegen in de natuur

Bij BoFit herstel je niet alleen met je hoofd, maar ook met je lijf. Door coaching en bewegen in de natuur. Zo zorg je ervoor dat alle facetten van jouw gezondheid meespelen in je herstel. Je herstelt dan op een duurzame manier, zodat je hier je de rest van je leven profijt van hebt.

Na een BoFit-traject:

  • Ontspan en geniet je meer en neem je voldoende tijd voor jezelf;
  • Geef je beter je grenzen aan;
  • Heb je meer regie over je eigen leven;
  • Herken je de stresssignalen van je lichaam op tijd;
  • Kijk je weer positief naar de toekomst;
  • En kun je weer klachtenvrij aan het werk

Herstel bij een betrouwbare organisatie met meer dan 20 jaar ervaring!


Advertentie

Moe, lusteloos, angst en paniek?
Stress, overspannen, burn-out?
Uw herstel begint hier!

BoFit biedt snel deskundige hulp bij burn-out en stress gerelateerde klachten, zoals slecht slapen, veel piekeren, hartkloppingen, hyperventilatie en een slechte concentratie.

Beweging en coaching in de natuur

Onze ervaren coaches werken volgens de effectieve BoFit-methode: lichaamsbeweging zonder prestatiedruk in combinatie met cognitieve en mentale coaching in de natuur. In vier opeenvolgende stappen werkt u eerst aan uw fysieke, mentale en emotionele herstel en daarna bouwt u uw eigen kracht op. De BoFit-methode is wetenschappelijk onderbouwd.

Resultaat van het BoFit-hersteltraject:

  • Positief zelfbeeld en een goede lichamelijke conditie.
  • Gezonde gedrevenheid en een optimale energiebalans.
  • Gerichte buikademhaling en een ontspannen lichaamshouding
  • De juiste balans tussen gevoel, verstand en lichaam om gewenste keuzes te maken.

Meer informatie >

Vorig artikelVriendschappen helpen stress verminderen
Volgend artikelDe onwelkome boodschap
Eddie van Sliedregt (1963) studeerde agogiek, management en integratieve coaching & counseling. Daarnaast behaalde hij certificaten in gezondheidspsychologie en Nederlands Recht. Hij is freelance docent stressmanagement,. In 2014 verscheen Succes met je stress, voorkom een burn-out.