Last van stress bij het maken van keuzes?

511

Heb jij last van stress bij het maken van een keuze? Soms maak je misschien makkelijk een keuze en andere beslissingen stel je misschien uit. De volgende uitspraak sluit hier mooi bij aan: “We durven niet omdat het moeilijk is, maar omdat we niet durven is het moeilijk”. Soms maken we het onszelf hier erg moeilijk mee.

Als je moeite hebt met een keuze, heb je misschien de neiging om niets te kiezen. Dit kan leiden tot vervelende situaties waarbij je soms zo lang wacht dat een ander misschien een keuze voor jou maakt. Voor ingrijpende levensbeslissingen is het wel verstandig om de tijd te nemen. Maar voor minder belangrijke alledaagse keuzes is dat echt niet nodig.

Door het uitstellen blijft je er in jouw achterhoofd toch onbewust mee bezig. Dit kan leiden tot piekeren, omdat het steeds weer in jouw gedachten op komt. Het kan ten koste gaan van jouw nachtrust. Het kost je onnodige veel tijd,  twijfel en stress. En dat kost vervolgens weer energie, daar wordt je toch moe van? Daarnaast duurt het ook langer voordat je de gewenste situatie van jouw keuze bereikt.

Je maakt het jezelf alleen maar moeilijker door onbewust een keuze uit te stellen. De reden dat veel mensen last hebben van keuzestress is omdat ze bang zijn dat hun keuze definitief is. Ze zijn bang dat ze er dan niet meer op terug mogen komen. Of dat ze niets mogen uitproberen.

Hoe zou het zijn als je meer zou gaan spelen met keuzes? Probeer wat bij je past, en als dat toch niet zo is, kom dan terug op jouw keuze. Iets kan soms helemaal geweldig lijken en het toch niet blijken te zijn. Door het nemen van de stap van jouw keuze kom je meer te weten en kun je ervaren of het juist was. Als je uitstelt heb je die informatie niet.

Van continu wisselen bij al jouw keuzes ga je niet vrolijk worden. Het gaat er meer om dat je doordat je het luchtiger opneemt, je makkelijker keuzes zal kunnen maken. Want het continu wisselen is ten slotte ook een vorm van uitstellen.

3 tips voor minder stress bij een keuze:

  1. Intuïtie. Het is bewezen dat onze intuïtie, niet te verwarren met onze angsten, een hele grote rol speelt bij het maken van keuzes. Veel mensen denken vooral verstandelijke keuzes te maken. Dit blijkt echter toch niet het geval te zijn.
  2. Ervaar. Als jij je alle mogelijkheden, om de beurt voorstelt. Ervaar dan welke emoties en lichaamservaringen je hebt.
  3. Zet een stap. Maak en keuze en doe een stap. Je hoeft niet te weten waar welke keuze precies naartoe gaat. Zet gewoon de eerste stap en je merkt vanzelf hoe dit is.

Een klant zat in een relatie die haar niet goed deed. “Ik wou dat ik het eerder had gedaan!”, zei ze tegen mij. Haar partner zei veel dingen tegen haar waardoor ze steeds onzekerder werd en aan zichzelf ging twijfelen. Dit was een geleidelijk proces geweest waardoor ze het niet had gemerkt. Doordat wij haar stress bij de kern gingen aanpakken, realiseerde ze zich dat ze haar keuze te lang had uitgesteld. Haar eerste stap was om een pauze in haar relatie in te lassen. Ze ontdekte hierdoor wat ze echt wilde en dat ze zich zonder haar partner veel beter voelde. Ze stopte met de relatie. Ik hielp haar haar stress nog verder af te bouwen en meer reserves weer op te bouwen.

Dus voorkom veel gepieker, stress, slechte nachtrust, tijdverspilling, en gebruik je intuïtie en jouw gevoel en neem de eerste stap. Keuzes uitstellen zorgt voor onnodige stress en zorgen voor donkere wolken zodat je de starlende zon niet kan zien schijnen.

Vorig artikelRecensie: Muse headband
Volgend artikelPsychisch verzuim op hoogtepunt?
Nanda Noorlander
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.