Recensie: Muse headband

1119

Onlangs vond ik op internet een nieuw wapen tegen stress; De Muse Headband. De Muse Headband is een hoofdband die de activiteit in je brein kan meten. In combinatie met een app geeft dit je inzicht in hoe kalm of juist hoe onrustig je brein is. Door dit inzicht kun je beter en effectiever mediteren. De Muse Headband is in Canada ontwikkelt en is sinds kort ook in Nederland beschikbaar. Om de voordelen van de Muse te kunnen  ervaren heb ik contact opgenomen met de Nederlandse leverancier en heb ik de mogelijkheid gekregen om de Muse Headband 3 weken te testen.

De Muse Headband

MuseHoofdband

De inhoud van de (zeer gelikte) verpakking van de Muse Headband bestaat uit twee onderdelen en een boekje, namelijk een hoofdband, een oplader en een handleiding (die je eigenlijk niet nodig hebt). Na het uitpakken ben ik op zoek gegaan naar de bijbehorende app ‘Muse Calm’. Voor deze test heb ik mijn iPad 4 gebruikt. De app werkt met de meeste (Apple en Android) tablets en smartphones die de laatste jaren op de markt zijn gekomen. Een complete lijst is hier te vinden.

Na installatie en het opstarten van de app kreeg ik eerst de vraag om een account aan te maken. Dit account zorgt ervoor dat de informatie van je sessie bewaard wordt en je zo je voortgang kan volgen. Het is mogelijk om meerdere accounts aan te maken en de Muse headband met meerdere personen te gebruiken. De hele interface is geoptimaliseerd voor touchscreen en zeer eenvoudig. De app is in het Engels en is in de huidige versie niet om te zetten naar het Nederlands.

Je kan dus eindelijk meten wat al jaren bekend is. Mediteren werkt en hoe vaker je het doet, hoe rustiger je wordt in je hoofd!

Bij het starten van de eerste sessie vraagt de app om bluetooth aan te zetten op de iPad. Na inschakeling koppelt de hoofdband met de iPad en is dit geregeld. De volgende stap is het opzetten van de hoofdband. De hoofdband heeft 5 sensoren. Deze moeten allemaal goed tegen het hoofd zitten. In het begin gaf de app aan dat er maar 3 van de 5 gebieden volledig ‘connected’ waren. De hoofdband is eenvoudig kleiner en groter te maken en na 2 minuten had ik het voor elkaar dat alle sensoren connected waren. Mogen we dan nu starten? Nog niet, voor elke sessie moet de hoofdband kalibreren. Een minuut lang worden er een paar vragen gesteld. Een vriendelijke stem vraagt je om bijvoorbeeld zoveel mogelijk talen of bekende mensen te bedenken. Na deze minuut is de hoofdband klaar voor de eerste sessie. Een stem legt nog eens zeer duidelijk uit hoe het allemaal werkt.

Muse-sessie

1esessieDe eerste sessie is een sessie van 3 minuten en vooral bedoeld om alles uit te leggen. Het voelt nog wat onwennig omdat ik aan de ene kant probeer te concentreren op mijn ademhaling en aan de andere kant probeer te luisteren naar de feedback vanuit de app. Daarnaast wist ik niet hoe lang de sessie ging duren. Ondanks dat ben ik in mijn eerste sessie 51% kalm. 44% neutral en 5% actief.  Ik heb 2 ‘milestones’ verdiend. Milestone ‘Very Calm Session’ feliciteerd me dat ik meer dan de helft van de sessie kalm ben geweest. Milestone ‘Settling in’ wijst me erop dat ik aan het einde van de sessie veel kalmer was dan in het begin. Een keurige grafiek geeft aan wat mijn breinactiviteit is geweest gedurende de sessie.

Tijdens een sessie is het de bedoeling dat je je focust op je ademhaling. Je kunt elke ademhaling tellen en zo langzaam tot 10 tellen. Vervolgens begin je weer opnieuw. Zoals iedereen weet die weleens gemediteerd heeft, dwalen je gedachten vroeg of laat af. Hier zit de kracht van de hoofdband. Wanneer je volledig gefocust bent op je ademhaling zie je een blauwe lucht op een zomerse dag met geen zuchtje wind. Op het moment dat je gedachten afdwalen betrekt de lucht en begint het te waaien. Aangezien je tijdens de sessie je ogen dicht hebt zal het visuele aspect minder van belang zijn. Het geluid zorgt er echter voor dat je je bewust bent van het afdwalen van je gedachten. Hierdoor kun je je gedachten weer terug brengen naar de ademhaling en de kalmte weer proberen op te zoeken.

De koppeling van de hersengolven met een app geeft eindeloze mogelijkheden voor toekomstige functies in de app

Na een tijdje merk je dat het een spel wordt om de storm te laten liggen. Dit spelelement zit in de hele app verweven. Na afloop van een sessie krijg je je score te zien. Je kunt zien hoe lang je brein ‘kalm’ ‘neutraal’ of ‘actief’ is geweest. Hoe langer het brein ‘kalm’ is geweest, hoe hoger de score.

De koppeling van de hersengolven met een app geeft eindeloze mogelijkheden voor toekomstige functies in de app. Gevoelsmatig is dit dan ook nog maar het begin en zullen er nog heel veel toepassingen en apps gaan volgen. De fabrikant geeft ook aan dat de app nog volop in ontwikkeling is en dat er in de nabije toekomst veel nieuwe functies bij zullen komen.

Beter mediteren

Wat de Muse headband zo krachtig maakt is het feit dat het je helpt om beter en meer te mediteren. De kracht van meditatie hoeven we inmiddels niet meer uit te leggen. Het helpt tegen stress, angsten, depressief en heel veel andere mentale en fysieke problemen. Vaak vinden mensen het echter moeilijk om meditatie vol te houden. Het is nogal saai om enkel te focussen op de ademhaling en zo houden veel mensen deze goede gewoonte niet vol. De Muse kan je hier zeker mee helpen. Door het spelelement kun je jezelf bepaalde doelen stellen en dit terugzien in de rapportages. Het is motiverend om te zien dat je scores (% kalm) naar verloop van tijd echt omhoog gaan. Tijdens de testperiode heb ik gemerkt dat ik vaker en langer ging mediteren door de Muse en hierdoor rustiger in mijn hoofd werd.

Is de Muse headband daarmee een wondermiddel? Nee, het wondermiddel is en blijft meditatie. Wanneer de Muse ervoor zorgt dat je vaker, langer en beter gaat mediteren zal dit echter de investering meer dan waard zijn!

  • De Muse Headband kost €300,- en is in Nederland en België te bestellen bij BrainFitness.
Vorig artikelBlinde darm
Volgend artikelLast van stress bij het maken van keuzes?
Ronald Nico (1985) is ervaringsdeskundige. Hij kreeg een burnout toen hij 27 jaar was. Ronald heeft door zijn eigen burn-out te analyseren veel kennis opgedaan. Hij baseert zijn artikelen op wetenschappelijk onderzoek. Hij is van nature (met respect) skeptisch als het gaat om alternatieve behandelingen. Hij heeft tientallen boeken over burn-out, stress en de combinatie met gezond leven gelezen. Ronald heeft ook diverse artikelen geschreven voor andere media en verscheen in dagblad de Metro. Ronald is de initiatiefnemer van Stressplein.