Meer geluk door dankbaarheid

689

Als je dankbaar bent, heb je positieve gevoelens over het verleden. Dat heeft een groot positief effect op je stemming in het heden. Als je tevreden bent over jezelf en je eigen leven is de kans dat je last van een teveel aan stress hebt, kleiner. Vaker dankbaar zijn, helpt daarbij. Dankbaar zijn kun je leren. Als je dankbaarheid cultiveert, sta je positiever en meer ontspannen in het leven.

Veel geluksprofessoren benadrukken dat dankbaar zijn van grote invloed is op je geluksniveau. Dankbaar zijn is mogelijk zelfs een voorwaarde om je goed te kunnen voelen. Filosofen en andere geleerden wijzen de mens al eeuwenlang op het belang ervan. De betekenis van dankbaarheid voor het eigen geluk is onlangs ook wetenschappelijk bewezen.

Ook de beroemde Amerikaanse psycholoog Martin Seligman hecht er grote waarde aan: ‘Dankbaarheid kan je leven gelukkiger maken en meer tevredenheid en voldoening geven. Als we dankbaar zijn profiteren we van de prettige herinnering aan een prettige gebeurtenis in ons leven. En als we onze dankbaarheid tegenover anderen uitdrukken, wordt onze relatie met hen sterker.’

Bedenk welke goede dingen er in jouw leven zijn waar je dankbaar voor kunt zijn. Bedenk welke mensen jouw leven positief beïnvloed hebben en wees ze in gedachten dankbaar.

Herhaal dit regelmatig. Oefen dankbaarheid. Als je het cultiveert – dat wil zeggen, als je er tijd en aandacht aan besteedt, als je wilt dat het groeit – zal het sterker worden. Je kunt je gevoel van dankbaarheid nog sterker cultiveren door een tijdje een dankbaarheidsdagboek bij te houden. Zet dagelijks op papier waarvoor je dankbaar bent en aan wie je dank verschuldigd bent.

Er is zoveel om dankbaar voor te zijn

We zijn in onze cultuur echter niet erg bezig met dankbaarheid. Het leven gaat snel, we accepteren vaak al het goede dat ons toevalt, zonder stil te staan bij de inspanningen die anderen daarvoor hebben geleverd. Of het nu gaat om schoon drinkwater of om internet, om artsen en goede ziekenhuizen, werkloosheidsuitkeringen, het wiel, toiletten of alcoholvrij bier, voor letterlijk alles is door andere mensen moeite gedaan. Zonder het werk van anderen zouden we nog in holen wonen en in berenvellen rondlopen. Leuk voor een vakantie misschien, maar om nou permanent te willen ruilen, nee.

Er is onnoemelijk veel waarvan je profiteert zonder dat jij daar zelf iets voor hoeft te doen. Er zijn dus ontelbaar veel redenen om je voorvaderen en medemensen dankbaar te zijn. Je moet het alleen inzien en cultiveren.

Daarnaast kun je dankbaar zijn voor de schoonheid van de natuur, waar je iedere dag opnieuw van kunt genieten; voor de rijkdom van de aarde, die ons voedt. Dankbaar zou je je ook mogen voelen dat je in het hier en nu geboren bent, in plaats van in een tijd of land met oorlog, honger of andere verschrikkingen.

Het allerbelangrijkst is misschien wel dat je dankbaarheid cultiveert richting mensen die concreet, specifiek voor jou persoonlijk iets hebben betekend of nog betekenen. Je ouders, die je hebben opgevoed naar hun beste kunnen, die ene leraar die je geholpen heeft, de broer of zus met wie je zo’n fijne jeugd hebt gehad, de buren die voor je klaar staan als dat nodig is, de vriendin die naar je luistert, enzovoorts. Sta er regelmatig bij stil. Wees ze allemaal dankbaar.

Uit je dankbaarheid

Dankbaar zijn is een ding, dankbaarheid uiten, iets heel anders. Doe het. Het maakt het samen leven zoveel prettiger! Je voelt jezelf meer verbonden met anderen, en dat geldt ook voor degenen die jouw dank ontvangen. Ze voelen zich nuttig en dat is van positieve invloed op hun geluksgevoel. Spreek je je dankbaarheid uit, dan word dus niet alleen jij daar beter van, maar ook degene die jij dankbaar bent.

‘Dankbaarheid helpt ons bovendien veel langer van bereikte doelen en gerealiseerde wensen te genieten. Een probleem is namelijk dat wanneer we bereiken of krijgen wat we willen, we daar eerst inderdaad blij of gelukkiger van worden, maar dat we er na verloop van tijd aan gewend raken en dat de vreugde die we eraan ontlenen minder wordt. En dus gaan we weer op zoek naar iets nieuws waarvan we gelukkiger denken te worden. Door het geluk telkens weer in iets nieuws te zoeken, lijken we een beetje op ratten in een tredmolen,’ stelt gelukspsychologe Sonja Lyubomirsky. ‘We kunnen zo hard lopen als we willen, en af en toe lijkt het of we even naar boven gaan, maar het loopwiel blijft op dezelfde plaats ronddraaien. Dankbaarheid doorbreekt dit mechanisme. Wanneer we ergens dankbaar voor zijn, blijven we er veel langer van genieten.

Oefening

Oefening uit dankbaarheidOnderstaande opdracht is een klassieker uit de koker van Martin Seligman. Je zou hem eigenlijk niet over moeten slaan. Je gaat er je er zeker beter door voelen. De exercitie zou zelfs depressies tegengaan. Seligman noemt het life changing. (Amerikanen zeggen zoiets wel sneller dan nuchtere Nederlanders.)

Vrij naar Martin Seligman:

Stap 1: Doe je ogen dicht en haal je het gezicht voor de geest van iemand die nog leeft en die jaren geleden iets heeft gedaan of gezegd dat jouw leven ten positieve heeft veranderd. Iemand die je nooit echt bedankt hebt. Iemand die je binnenkort zou kunnen bezoeken.

Stap 2: Schrijf een brief aan die persoon waarin je je dankbaarheid uit. De brief moet concreet zijn en ongeveer driehonderd woorden tellen die specifiek gaan over wat hij of zij voor jou heeft gedaan en hoe dit jouw leven heeft beïnvloed. Laat de persoon weten wat je nu doet in het leven en hoe vaak je je herinnert wat hij of zij voor je gedaan heeft. Laat het fijn en goed klinken.

Stap 3: Bel de persoon in kwestie, zeg dat je op bezoek wilt komen, maar vertel niet wat je komt doen. Het is veel leuker als het een verrassing is. Als je er bent, lees je je brief voor.

Dankbaar zijn, is een onderdeel van positief denken. Doe de gratis cursus positief denken op www.maakjeeigenhappyboek.nl. Het is geen moeilijke training, maar een leuke, luchtige manier om positiever te leren denken. Jouw digitale Happyboek kost niets. Wil je je eigen Happyboek laten printen, dan krijg je als bezoeker van deze site 5 euro korting met de code STRESSPLEIN (van €32,95 voor €27,95).

Vorig artikelAccepteer je burn-out, het is een erkende aandoening
Volgend artikelMindful met je smartphone
Femmy ten Cate
Femmy ten Cate is journalist (was o.a. 20 jaar hoofdredacteur van het grootste tuintijdschrift van Nederland, Groei & Bloei). Na een burn-out schreef zij het aantrekkelijk geïllustreerde en inspirerende boek RESET JEZELF. Het is verkrijgbaar bij de boekhandel, of ga voor meer informatie erover en thuisbezorging ervan (voor E 19.95) naar www.maakjeeigenhappyboek.nl.