Focus niet op stress, maar juist op je kwaliteiten

Zie jij je kwaliteiten? Of ben je vaker bezig met wat er mis is met jou, althans de dingen die jij niet goed vindt aan jezelf. Misschien denk je wel eens dingen die niet aardig zijn en vind je dat dat niet mag. Ben je één van de vele mensen die zich meer focust op aspecten van jezelf waar je niet tevreden over bent dan de aspecten waar je goed in bent.

“Ik wil niet telkens zo’n korte lontje hebben”, denk je misschien als je weer eens kort af bent tegen je kinderen. Of: “Ik wil niet steeds zo futloos zijn”. Als je elke avond eigenlijk vroeg naar bed moet om nog enigszins te kunnen functioneren. Of: “Ik wil niet zo negatief denken”, als je merkt dat jouw gedachtes steeds meer in een negatieve spiraal terecht komen.

Als je je telkens focust op wat je niet wilt, niet leuk of mooi aan jezelf vind, voel je je niet positief over jezelf. Je wordt er verdrietig van, onzekerder, je gaat slechter of jezelf denken en raakt teleurgesteld in jezelf. Dat zorgt voor onnodig stress, omdat je jezelf naar beneden haalt en ook nog eens gaat twijfelen aan jezelf. En dat gevoel probeer je dan weer weg te krijgen door te gaan shoppen omdat je denkt dat je je dan beter voelt. Het kopen van kleding, schoenen of de nieuwste gadget geeft je op de lange duur echter geen goed gevoel over jezelf.

Je focust je meer op de kanten die je liever niet wilt hebben, hierdoor wijs je een deel van jezelf af. En je bereikt juist het tegen over gestelde. Want alles wat je in jezelf ontkent en onderdrukt zal zich toch een weg naar buiten proberen te banen. En dat terwijl je je niet bewust bent van de kwaliteiten die je wél hebt. Omdat het zo vanzelf sprekend is dat je die kwaliteiten hebt sta je er niet bij stil dat anderen die kwaliteit niet hebben.

Als je voor 95% focust op de 5% in jezelf die je niet goed aan jezelf vindt ga je geloven dat je voor 95% niet goed bent. Omdat dat wat je aandacht geeft groeit. Dus als je je richt op je kwaliteiten, je je beter voelt, dan als je je aandacht richt op wat je niet goed vind aan jezelf.

Dat wil niet zeggen dat je je nooit meer hoeft te ontwikkelen. Het gaat erom dat je stopt met het krampachtig focussen op wat er allemaal niet goed aan jou zou zijn. En zodra je je richt op jouw lichtere kanten, zoals je kwaliteiten, gaan die kwaliteiten als vanzelf toenemen. Want ook dan gaat het principe op dat waar je aandacht aan geeft groeit. Dit is alleen een  veel positievere benadering. Je kunt het vergelijken met het opvoeden van kinderen. Kinderen doen het beter als ze bevestiging krijgen bij wat ze goed doen. Dan dat ze continu te horen krijgen wat ze ‘fout’ doen. Dan raken ze gedemotiveerd, krijgen een slecht gevoel over zichzelf en ervaren stress.

Ben je ook zo iemand die veel milder is voor anderen dan voor jezelf? Waarom ben je niet net zo lief of vergevingsgezind voor jezelf als voor anderen? Dit zal je namelijk een hoop stress besparen. De meeste mensen hebben de neiging om bij anderen alleen naar hun daden te kijken. En bij zichzelf tellen ze alles mee: wat ze denken, hoe ze zich voelen en wat ze doen. Dit is toch een oneerlijke vergelijking? Je weet namelijk niet wat anderen denken,  en welke reden iemand heeft om de dingen te doen die ze doen. Het heeft dus helemaal geen zin om jezelf met anderen te vergelijken. Wat wel zin heeft is om liever voor jezelf te zijn.

5 tips om de meer lichte kant van jezelf te ervaren

  1. Besef dat je veel meer lichtere kanten, zoals kwaliteiten en positieve eigenschappen hebt als punten van verbetering;
  2. Wijs je donkere kanten niet af, accepteer dat die er ook zijn net als bij ieder ander;
  3. Focus vanaf nu meer op je lichte kanten zodat je die meer gaat ervaren. Die heb je echt en je hoeft ze alleen maar te (her) ontdekken. De mensen die van je houden weten het al lang;
  4. Stop met jezelf te vergelijken met anderen. Dat heeft geen nut en geeft alleen maar stress;
  5. Leer net zo mild voor jezelf te zijn als dat je voor anderen bent;

Een klant van mij vergeleek zichzelf altijd met anderen. Het bezorgde hem veel stress en een slecht gevoel over zichzelf. Ik vroeg hem waarom hij zich vergeleek met mensen die in zijn ogen ‘meer’ hadden of ‘beter’ waren. En ik vroeg hem waarom hij zich juist met dit soorten mensen vergeleek en niet met bijvoorbeeld een zwerver of iemand die in een derde wereld land woont. We stelden zijn kwaliteiten vast en hij ging ze daar meer op richten en vergeleek zichzelf minder waardoor hij zich veel beter voelde.

Dus ben je vaker bezig met jouw donkere kanten, alles wat je niet goed vindt aan jezelf? Focus dan voortaan op jouw lichtere kanten. Op die manier groeien je kwaliteiten in plaats van jouw stress en voel je je niet langer verdrietig, ontevreden, onzeker en teleurgesteld in jezelf. En als je daarnaast net zo mild voor jezelf als voor anderen bent voel je je positiever, vrolijker, en blij over jezelf.

Vorig artikelStress door schulden: wat kun je hieraan doen?
Volgend artikelMet deze 7 tips kan zelfs jij ontspannen
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.