Dit helpt om jezelf snel weer op te laden

3097

Als je last hebt van een burn-out, ben je moe en wil je jezelf snel weer opladen. Want bij een burn-out ben je minder alert en dat kan tot vervelende en soms ook gevaarlijke situaties leiden. Stress beïnvloed op een negatieve manier nog meer lichaamsfuncties, waardoor je bij stress, overspannenheid en burn-out verschillende klachten hebt.

Tijdens het autorijden merk je dat je moeite hebt om je ogen goed open te houden en je aandacht bij het verkeer te houden. Soms ben je met iemand in gesprek en ben je de draad van het gesprek helemaal kwijt omdat je te moe bent om het allemaal op te nemen. En soms loop je ergens heen om iets te pakken of te doen en ben je helemaal kwijt wat je ook al weer ging doen.

Als je minder alert bent, ben je ook minder productief. 
Je geheugen werkt slechter waardoor je dingen vergeet, je kunt minder creatief denken waardoor het lastiger wordt om creatieve oplossingen te bedenken. Het is onrustig en druk in je hoofd, je gaat piekeren. En je stemming wordt er meestal ook niet beter op, je hebt een kort lontje.

Een goede manier om je vermoeidheid van je af te schudden en je even op te laden is een powernap. Aangezien stress veel lichaamsfuncties verstoord die we dagelijks hard nodig hebben om goed te functioneren is het belangrijk om dit op te lossen. Even slapen overdag zorgt ervoor dat de spanning van je af kan glijden en jij daarna weer beter kunt functioneren.

In Engeland vieren ze zelfs één keer per jaar de nationale dutjesdag. Dutjesdag is ontstaan om het uurverschil in het voorjaar door het ingaan van de zomertijd te kunnen overbruggen. Slapen in de namiddag zit in vele culturen. En het is wetenschappelijk bewezen dat het goed voor je is. Om die reden kun je gerust ‘s middags even je ogen dicht te doen.

Soms is slapen lastig uit te voeren. Je hebt waarschijnlijk geen bed naast je bureau staan, en dan is het echt slapen overdag lastig. Weet dat er ook andere opties zijn zoals een korte diepe ontspanningsoefening de Yoga Nidra. Lees verder over beter ontspannen met Yoga Nidra

Je weet pas hoe het je helpt als je het uitgeprobeerd hebt. Je denkt misschien dat je het niet nodig hebt, dat het iets voor kleine kinderen of oudere mensen is. Pas als je de powernap een paar keer hebt geprobeerd kun je echt beoordelen of het je helpt.

3 opties om op te laden:

  1. 30 minuten powernap. Je hoeft niet perse in bed te liggen, je kunt ook op de bank gaan liggen. Hou je kleding aan. Hou je aan de 30 minuten, als je langer slaapt dan 30 minuten kun je juist vermoeider wakker worden. Zet dus een alarm (op je mobiel).
  2. 10 minuten buiten zitten. Is het niet mogelijk om echt te slapen? Ga dan bij droog weer buiten zitten en je sluit je ogen even en ontspan. Als je moeite hebt met omschakelen kun je ook 20 minuten proberen. Zet wel een alarm.
  3. 10 minuten binnen zitten. Als het buiten te koud of te nat is zoek dan een plek binnen waar je even 10 minuten ongestoord kunt zitten. Het liefst in een omgeving met planten.

Zelfs onderzoeken van Harvard en NASA laten zien dat 20 tot 40 minuten rusten tussen het werken door zorgt voor een verhoogde alertheid. Bij het maken van hersenscans is geconstateerd dat als je dutjes doet je een hogere hersenactiviteit hebt dan mensen die dat niet doen. Veel mensen worden na het rusten wakker met de oplossing voor een probleem. De productiviteit wordt meer verbeterd, door een dutje dan door het drinken van koffie. Het komt je humeur ten goede en je brengt je stress level omlaag. En dus zeg ik: “Fijne powernap!” Of fijne Yoga Nidra Lees verder over beter ontspannen met Yoga Nidra

Vorig artikelOntspanningsoefeningen voor tussendoor
Volgend artikelOnthaasten op je werk: van rennen naar plannen (tips)
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.