Nooit meer social media stress?

1002

Nooit meer social media stress? Leuk die digitale wereld, al dat virtuele “gedoe”. Onze wereld is er enorm door veranderd en een stuk groter door geworden. Maar wees nou eens eerlijk, is het er ook een stuk leuker en beter door geworden? Wees eens eerlijk, heb jij geen last van social media stress?

Hoeveel accounts heb jij?

Facebook, Twitter, Instagram, Pinterest, Snapchat, TikTok, LinkedIn, Whats’ app en dan vergeet ik er waarschijnlijk ook nog een paar.  Als je ze allemaal wilt bijhouden en er zelf ook nog regelmatig op wilt posten, dan heb je er bijna dagwerk aan en geen tijd meer voor datgene waar je nou eigenlijk voor aangenomen was.

Het is hartstikke leuk maar het is ook dwingend. Een piepje, weer even kijken wat het is, wie er wat te melden heeft. Oh, even snel reageren, dat is leuk. Je wordt constant uit je bezigheden en je concentratie gehaald. Ben je net weer lekker bezig, pingelt je device alweer, maar ja dat werk wacht ook, nou vooruit, dat moet maar even wachten want je sociale leven, daar draait het toch om en die klant, nou die wacht nog maar even. Die snapt het vast wel dat jij eerst die groeps-app moet beantwoorden.

Zie je wat het met je doet? Je aandacht is versnipperd, sterker nog, je hebt eigenlijk nergens echt meer je aandacht bij, je fladdert van hot naar her, maar je echt ergens in verdiepen, nee dat zit er niet in. Je hersenen maken overuren van al dat geschakel. Nu zijn onze hersenen op heel wat voorbereid, maar op de tsunami aan berichten(zooi) die we iedere dag over ons heen krijgen en afroepen, nee daar zou onze hersenen niet op voorbereid. Dus krijg je stress van al dat sociale media gedoe. SMS dus, Social Media Stress.

Je hersenen worden niet blij van sociale media stress

Je hersenen zijn er dus niet zo blij mee, want die trekken het niet meer. Dus gaan er belangrijke functies in de uitverkoop, een functie als concentratie bijvoorbeeld. Die moet je oefenen en als je die niet regelmatig oefent, maar constant aan het schakelen bent, dan lukt het je op een gegeven moment niet meer om geconcentreerd te studeren of aan een rapport te werken. Je echt op diep niveau met iets of iemand verbinden wordt ook lastig.

Daarnaast werkt Social Media de hypes in de hand. Het gaat zo snel, er is zoveel, items gaan viral en ineens vindt iedereen er wat van. Helaas meestal ongefundeerd en zonder goede onderbouwing. Door die snelheid, hoeveelheid en vluchtigheid gaan we namelijk steeds gemakkelijker dingen geloven en nemen we niet meer de moeite om dingen goed te checken. Bovendien wordt dat ook moeilijk, omdat je concentratievermogen hard hollend achteruit gaat. Wat we vroeger in een mensenleven aan nieuws binnenkregen krijg je tegenwoordig al in 1 dag binnen, hoezo veel prikkels?

Wat doet Social Media met jou?

Nog een belangrijke vraag. Wat doet het met jou? Al die berichten, die fijne, stomend succesvolle en geweldige verhalen van iedereen. Wat doet het met je zelfbeeld? Op Social Media is iedereen blij, gelukkig, vrolijk, gezond of ergens helemaal into en betrokken. Totaal irreëel natuurlijk. Jij en ik zijn ook niet altijd vrolijk, blij en gelukkig, maar dat laten we dus niet zien. Ergens helemaal into en betrokken mee te zijn is niet zo moeilijk met 1 muisklik, maar hoe is dat in de “real world”? Zijn die mensen dan nog steeds bereid om ergens hun best voor te doen.

Het goede nieuws, jij hebt de regie in handen

Nu het goede nieuws. Je hebt het zelf in de hand die Social Media Stress (SMS). Jij zit aan de knoppen, jij bepaalt hoeveel accounts je hebt, hoeveel je post en hoeveel je leest van anderen. Je kunt je SMS heel erg beperken door zelf de regie te houden. Zelf te bepalen om niet op ieder piepje te reageren. Dus spreek met jezelf af dat je bijv. maximaal 3 keer per dag een kijkje neemt op Social Media en dat je zelf hooguit 1x per dag iets post. In het begin is het een hele opgave, word je zenuwachtig, onrustig, want jeetje, wat mis je allemaal wel niet. Na verloop van tijd gaat het wennen en gaat het je veel rust opleveren, word je weer meer jezelf.

Tot slot de mooiste bonus: je krijgt er zeeën van tijd voor terug. Heerlijk.

Vorig artikel10 tips om een burn-out te voorkomen
Volgend artikelHSP – Hooggevoeligheid: oorzaken en oplossingen
In 2004 begon Joanke met haar praktijk De Essentie coaching & stressconsultancy. Ze is een echte stressexpert en begeleidt mensen (particulier en zakelijk) met stressgerelateerde klachten. Daarnaast is ze slaapcoach. In haar werk maakt ze o.a. gebruik van NLP, ACT, RET en Systemisch Werk (familieopstellingen).