Reiki

1234

ReikiReiki betekent letterlijk (Rei) universele (Ki) levensenergie en komt oorspronkelijk uit Japan. Deze universele levensenergie stroomt in alles wat leeft. Om te kunnen leven en te kunnen groeien maar ook om te herstellen van ziekte. Wanneer de levensenergie verdwijnt dan is er geen leven! Veel culturen kennen dat en gebruiken de levensenergie maar hebben er een andere benaming voor zoals in Griekenland ‘Pneuma’, in het Indisch ‘Prana’ en in het Chinees wordt de levensenergie ‘Chi’ genoemd.

Dit is een methode die door lichte aanraking van de reikitherapeut met de handen op of net boven je lichaam voor rust en ontspanning zorgt. Deze behandeling kan een hele goede ondersteuning zijn van de reguliere gezondheidszorg en andere behandelingen. Tevens kan de kwaliteit van je leven verbeteren.

Let op het is geen massage en er wordt geen druk op je lichaam uitgeoefend. Wanneer je je niet in balans voelt of ziek bent is reiki een heerlijke ervaring. Het werkt zeer rustgevend en ontspannend, je slaapt beter en je kan hetgeen je op je pad hebt gekregen beter aan. Dus minder stress!

Uiteraard is deze behandeling ook heerlijk wanneer er niets aan de hand is. Gewoon een moment van rust en ontspanning voor jezelf. Reiki wordt gegeven door een reikitherapeut die bij een reiki Master de reiki cursus heeft gevolgd en zelf afgestemd is op de universele levensenergie. Je kan bij een reikitherapeut ervaren wat reiki voor jou kan doen. Reiki mag je in eerste instantie voor jezelf gebruiken om jezelf te behandelen wanneer je bijvoorbeeld onrustig of gestresst bent. Het werkt ook heel goed om beter op je intuitie te vertrouwen maar ook om je immuunsysteem te verbeteren en je energiehuishouding in evenwicht te brengen.

Hierdoor slaap je vaak beter, zit je vaak beter in je vel en kan je moeilijke situaties beter aan. Dit alles zorgt ervoor dat je stress niveau omlaag gaat en je meer overzicht hebt in je eigen situatie.

Waar komt reiki eigenlijk vandaan?

De grondlegger van deze behandeling is de heer Mikao Usui. Hij werd geboren op 15 augustus 1865 in Japan en overleed op 9 maart 1926. Hij heeft ongeveer 100 jaar geleden uitgebreid onderzoek gedaan naar het gebruik van universele levensenergie. Door zijn grondige onderzoek en een meditatie van 21 dagen kreeg hij informatie tot zijn beschikking waarmee hij handvatten aangereikt kreeg om gebruik te kunnen maken van reiki. Mikao Usui heeft de technieken eerst op zichzelf toepast en later op zijn familie en vrienden. Hij kwam erachter dat je door reiki vooral rust en ontspanning kunt ervaren. Hij is zijn ervaringen gaan delen met anderen en heeft ongeveer 2000 mensen reiki aangeleerd en 16 studenten tot master opgeleid. De masters, o.a. mevrouw Takata, hebben reiki ook weer overgedragen en hierdoor is het over de hele wereld verspreidt. Reiki wordt in het westen ook steeds meer en meer bekend en ook steeds meer als ondersteuning van de reguliere gezondheidszorg gebruikt. In ziekenhuizen in o.a. Amerika wordt dit inmiddels toegepast naast de gebruikelijke behandelingen. In Nederland wordt de behandeling ook steeds meer in de reguliere gezondheidszorg erkend als ondersteuning. Het is zeker geen vervanging van de reguliere zorg en kan ook een ziekte niet opheffen of voorkomen maar is een ondersteuning.

Kan ik het ook aan mijzelf geven?

Ja, dat kan! Iedereen heeft de universele levensenergie in zich en kan zichzelf leren behandelen. Wanneer je een cursus volgt bij een reiki master kan je jezelf op een eenvoudige manier deze behandeling leren geven. Reiki kan je op elk willekeurig moment en naar behoefte aan jezelf geven. Wanneer je voelt dat er een spannende dag aanbreekt of je gaat juist een belangrijk gesprek voeren. Je vindt het lastig je concentreren en/of je voelt je onrustig worden dan kan je voordat je bijvoorbeeld het gesprek hebt reiki geven maar ook tijdens het gesprek zelf. En dat zonder dat ook maar iemand iets in de gaten heeft! Alleen al door je handen ergens op je lichaam te plaatsen. Bijvoorbeeld op je buik of je benen. Veel mensen die onrustig zijn slapen minder goed en zijn meer met hun hoofd dan met hun gevoel bezig en raken gestresst. Blijven malen en malen. Door reiki te geven aan jezelf voor het slapen gaan val je rustiger in slaap en slaap je vaak beter. Je wordt met een meer ontspannen gevoel wakker. Naarmate je meer behandelingen hebt gehad of jezelf vaker reiki geeft zul je merken dat je rustiger wordt meer ontspannen bent en minder geneigd bent om het overzicht te verliezen. Heb je er behoefte aan om ook een ander te willen ondersteunen dan is dat door middel de vervolg cursussen bij een reiki Master ook te leren.

Reiki werkt op diverse niveaus:

  • ondersteunt je energiehuishouding zodat deze in evenwicht wordt gebracht.
  • ondersteunt je om beter te kunnen ontspannen en hierdoor slaap je vaak ook beter.
  • ondersteunt je om beter te vertrouwen op je eigen intuïtie.
  • ondersteunt je om ingewikkelde situaties beter het hoofd te bieden.
  • ondersteunt je bij het verzachten van pijn, zowel lichamelijk als geestelijk.
  • ondersteunt je bij een slecht functionerend immuunsysteem.

Voor wie is het eigenlijk bedoeld?

Reiki is er voor iedereen want het kan je ondersteuning bieden om in balans komen of dit juist blijven. Maar… vooral bij stress, ziekte, chronische klachten of na een operatie is deze behandeling een eenvoudige maar doeltreffende ondersteuning! Ik hoop je via deze blog alvast iets te hebben verteld over reiki. Wil je toch nog meer over reiki weten lees dan bijvoorbeeld het boek ‘Alles over reiki’ van Pamela Miles of kijk voor een onderzoek over het effect van reiki op de pagina van: JACC Journal of the Amarican Collage of Cardiology.

Beginnen met Mindfulness

Wil je aan de slag en je leven niet meer laten leiden door de chaos in je hoofd? Neem vandaag de eerste stap naar rust in je hoofd. De online cursus 'Mindfulness voor het dagelijks leven' van Mindfulnessdocent Rolf van Baalen is een aanrader. De cursus helpt je in 8 weken van chaotisch en gestresst naar rustig en gelukkig. Mindfulness is een bewezen techniek en met deze online cursus eenvoudig en goedkoop te leren. Begin nu >
Vorig artikelHartcoherentie bij emotie- en stressmanagement
Volgend artikelIk ‘kan’ het wel, maar ik ‘wil’ niet meer
Ilse beschouwt reiki als een welkome aanvulling op de reguliere zorg. In 2012 is ze begonnen met reiki cursussen en heeft deze inmiddels afgerond tot Master. Tevens heeft ze de specialisatie cursus ‘reiki in de gezondheidszorg’ gevolgd om mensen die ernstig ziek zijn tot een nog betere steun te kunnen zijn door middel van reiki. Ilse heeft in 2014 haar eigen praktijk opgericht.