Je komt al genoeg gejaagdheid tegen in de maatschappij. En daar gaan veel mensen zelf ook mee door doordat ze zichzelf onder druk te zetten. Hierdoor kan de spanning in hunzelf onnodig hoog oplopen en dat is zonde. Daarom zeg ik: “Accepteer jezelf zoals je bent”!
Je hebt een beeld in je hoofd van hoe je zou moeten zijn. En boos zijn bijvoorbeeld past niet in dat plaatje. Je vindt dat je altijd lief en aardig moet zijn en je aan moet passen aan anderen. En je vindt ook dat je niet jaloers mag zijn. Je vindt dat je altijd aardig tegen iedereen moet doen, ook als mensen onaardig tegen jou zijn. En je vindt dat je kwaad niet met kwaad mag vergelden.
Hierdoor lopen de spanningen regelmatig bij je op. Af en toe komen die gevoelens van boosheid toch naar boven. En dan kan het enorm heftig zijn. Want al die boosheid die je dan zo lang hebt onderdrukt, komt er dan allemaal in één keer uit. En degene die op dat moment dan voor je staat krijgt alle opgekropte boosheid dan over zich heen.
De kans is groot dat je niet jezelf durft te zijn. Dat je jezelf niet volledig accepteert, precies zoals je bent. Je ontkent hierdoor kanten van je jezelf die je niet leuk of wenselijk vindt. Doordat je kanten van jezelf ontkent gaan ze vervolgens onbewust een eigen leven leiden in jouw schaduw. En hierdoor doen ze je meer kwaad dan goed. Want ze zijn er nog steeds, alleen nu zijn ze werkzaam buiten jouw gezichtsveld om. Het is dus belangrijk om jezelf volledig te accepteren.
Accepteer dat je bent, helemaal zoals je nu bent. Ook al is dat (nog) niet helemaal zoals je zou willen zijn. Je kunt de neiging om te onderdrukken hoe je bent omzetten in een verlangen om jezelf te ontwikkelen. Zo ontken je jezelf niet en geef je jezelf toch de ruimte om te groeien. Hiermee zet je jezelf niet langer onder druk en je schept mogelijkheden voor groei.
Zodra jij veranderingen gaat doorvoeren in jouw leven gaat jouw omgeving dit ook merken. Jij hebt hier bewust voor gekozen, jouw omgeving niet. Dit kan voor jouw omgeving dus even wennen zijn. Je kunt uitleggen dat je bezig bent om jezelf niet langer te onderdrukken. En juist om jezelf in balans te brengen. Dan snappen ze waar je mee bezig bent. En begrijpen ze waarom je misschien anders reageert dan voorheen.
Je kunt het gevoel krijgen dat bepaalde eigenschappen erger worden. Dat is niet het geval, je hebt het slechts vanuit het onderbewuste naar het bewuste gehaald. Je kunt het hierdoor wel bewuster ervaren. En het klinkt misschien raar, maar dat is positief. Want zodra je je ergens van bewust bent kun je daar veel meer mee dan zolang het onbewust is. Bewustzijn is de eerste stap naar persoonlijke groei.
Leer jezelf in 5 stappen accepteren
- Welke eigenschap of emotie probeer je vaak te vermijden?;
- Waarom heb je er moeite mee om deze eigenschap of emotie van jezelf te accepteren?;
- Heeft er iemand iets gezegd of je het gevoel gegeven dat deze eigenschap of emotie niet acceptabel is?;
- Besluit dit niet langer te onderdrukken en accepteer jezelf;
- Ervaar hoe het is om deze eigenschap of emotie weer in je bewustzijn toe te laten. Zo geef je jezelf de ruimte voor groei.
Ik kreeg als kind duidelijk de boodschap dat ik niet boos mocht zijn. Er werd verwacht dat ik me “gedroeg”. Dus ging ik mijn boosheid vermijden en binnenhouden en onderdrukken. Hierdoor ervaarde ik me continu gefrustreerd. En was ik altijd gespannen. En dit zorgde ervoor dat ik enorm over me heen liet lopen en van alles liet gebeuren. Dit ging dan zo een tijdje tot dat het vat vol was en ik het echt niet langer binnen kon houden. En dan werd ik explosief boos. Alle opgespaarde boosheid kwam er dan in één keer uit. Ik leerde hoe ik mijn boosheid kon accepteren en onderdrukte het daardoor niet langer. Hierdoor geef ik nu wel mijn grenzen aan en uit ik mijn boosheid op een gezonde manier waardoor het niet langer zo hoog op loopt.
Kortom heb je de neiging om kanten van jezelf te onderdrukken? Realiseer je dat dat juist spanningen geeft. Omdat je door ze onderdrukken ze juist alle ruimte krijgen om in je onderbewuste door werken. Accepteer dus alle kanten in en van jezelf. Dit bespaard je veel energie en geeft je veel meer rust.