10 tips om een optimist te worden

587
  1. Denk iedere avond voor je gaat slapen aan drie fijne dingen die er voor je in het verschiet liggen, klein of groot, maakt niet uit.
  2. Verlang niet naar het onbereikbare.
  3. Sta vaak bewust stil bij mooie, goede en fijne momenten en ervaringen die je beleefd hebt. Herkauw als een koe zijn maaltijd, leuke en waardevolle gebeurtenissen.
  4. Sta bewust zo weinig mogelijk stil bij onprettige gebeurtenissen uit het verleden. Als ze in je gedachten komen, dirigeer je gedachten dan naar het positieve. Denk aan iets leuks, of zoek op een andere manier afleiding. Verspil je tijd niet in ieder geval niet aan nutteloze spijt, kijk liever vooruit.
  5. Als het gaat om nare of vervelende dingen in het heden of die te gebeuren staan in de toekomst: Kijk kritisch naar je eigen negatieve gedachten erover, kloppen ze wel, of haal je je dingen in je hoofd die er helemaal niet zijn? Of misschien maak je een klein probleem groter dan het is. Ga na of er bewijzen zijn dat jouw negatieve gedachten kloppen. Als ze wel kloppen en er niets aan te veranderen is, dwing jezelf dan om afleiding te zoeken, denk aan leuke dingen, ga iets leuks doen, of ga iemand anders helpen. Dat laatste helpt jezelf ook goed!
  6. Leer van fouten, maar blijf er niet aan terugdenken. Vergeet ze.
  7. Ga na of je zelf als slachtoffer ziet (van iets of iemand). Als dat zo is, stop daar mee en voer de regie over je eigen leven.
  8. Heb vertrouwen in jezelf, wees je bewust van je kwaliteiten en waardeer ze.
  9. Heb vertrouwen in je medemens. Er gebeurt zoveel slechts dat je gemakkelijk het idee krijgt dat de mensheid niet deugt, maar het gaat altijd om een paar rotte appelen in een mand vol gave. De meeste mensen zijn betrouwbaar en bedoelen het – net als jij – goed.
  10. Combineer optimisme met een realistische kijk om teleurstellingen te voorkomen.

Goede oefening

Houd een dagboek bij en noteer dagelijks alle positieve dingen die er gebeurd zijn en die je gedacht hebt. Doe dit ten minste een maand, na twee weken merk je al resultaat.

Als je bovendien noteert waarvoor en wie je daarbij dankbaar bent, werkt de oefening nog beter.

Doe de gratis cursus positief denken op www.maakjeeigenhappyboek.nl. Het is geen moeilijke training, maar een leuke, luchtige manier om positiever te leren denken. Jouw digitale Happyboek kost niets. Wil je je eigen Happyboek laten printen, dan krijg je als bezoeker van deze site 5 euro korting met de code STRESSPLEIN (van €32,95 voor €27,95).

Vorig artikelKeuzes die je kunt maken bij grote werkdruk
Volgend artikelZet jezelf niet langer onder druk, en ervaar meer rust
Femmy ten Cate is journalist (was o.a. 20 jaar hoofdredacteur van het grootste tuintijdschrift van Nederland, Groei & Bloei). Na een burn-out schreef zij het aantrekkelijk geïllustreerde en inspirerende boek RESET JEZELF. Het is verkrijgbaar bij de boekhandel, of ga voor meer informatie erover en thuisbezorging ervan (voor E 19.95) naar www.maakjeeigenhappyboek.nl.