Ik had het laatst behoorlijk druk. Vanwege nogal wat vrije dagen en een 3-daagse cursus in mijn agenda, was er te weinig ruimte om alle aanvragen die op me afkwamen, te kunnen plaatsen.
Mijn allereerste impuls was echter om ondanks krapte in mijn agenda toch iedereen te willen inplannen. Ik zag het mezelf doen. Ik, die steeds artikelen met tips en handvatten over werkdruk schrijft! Ik zou toch moeten weten dat zo’n reactie niet werkt?
Ik moest er wel om lachen. Inderdaad is alles voor elkaar proberen te krijgen blijkbaar toch een natuurlijke eerste reactie van iedereen, hoe goed je ook getraind bent.
Ik ben toen toch maar even gaan nadenken wat me het meeste voldoening zou geven en heb toen een aantal keuzes gemaakt. Hieronder vind je wat je zoal kunt doen als de werkdruk een last voor je wordt.
Wat voor keuzes kun je maken bij werkdruk?
Als je veel aan je hoofd hebt en je voelt daarover spanning bij jezelf opkomen, dan zou je kunnen spreken van werkdruk. Het kan zijn dat je je druk maakt of het allemaal wel lukt of dat je haastig gaat reageren en handelen.
Mijn advies is om keuzes in plaats van haast te maken. Haasten werkt namelijk niet, ik heb daar eerder een artikel over geschreven.
Wat voor keuzes kun je dan maken?
- Stoppen met wat je aan het doen bent. Dit doe je om overzicht te creëren. Het voelt vaak onmogelijk om dat te doen, omdat er heel veel taken op je wachten dus stoppen voelt dan tegennatuurlijk. Toch helpt het echt om het wel te doen. Je neemt dan namelijk even de tijd om te overzien wat er allemaal op je bordje ligt. Vervolgens zal je constateren dat het niet allemaal zal lukken om het voor elkaar te krijgen. Op het moment dat je je dat echt realiseert, heb je veel meer motivatie om te kiezen dan wanneer je door blijft gaan. Dus doorbreek wat je aan het doen bent als je het te druk hebt.
- Meteen een herstelmoment inlassen in de vorm van een micropauze, een pauze van 3 tot 5 minuten om je energie weer bij te vullen. Je stop hiermee het reactief reageren.
- Reactief handelen is dat je alleen maar reageert op wat er op je af komt. Je denkt en handelt niet meer pro-actief, vanuit de doelen of plannen die je zélf hebt. Een micropauze kan dat doorbreken; het geeft rust en daarmee weer zicht op wat je zélf wilt realiseren.
- Ervoor kiezen om één ding tegelijk af te handelen, de belangrijkste voorop. Daarmee ga je over op monotasken; dat is met éénpuntige concentratie die ene taak doen. De kwaliteit en je werksnelheid gaat omhoog.
- Bespreken met je leidinggevende dat wellicht een aantal deadlines niet gehaald wordt en dat er dus een keuze gemaakt moet worden in de hoeveelheid projecten. Welke krijgt prioriteit? Welke zou je kunnen delegeren of welke zou je kunnen teruggeven? Welk (deel)project kan later? Samen komt er meestal genoeg creativiteit op gang om zaken anders in te richten en keuzes te maken. Blijf dit doen zodra er weer veel meer projecten zijn dan tijd. Je helpt je leidinggevende er ook mij; hij of zij kan daardoor veel beter inschatten hoeveel ruimte er bij elke medewerker en op de hele afdeling is.
- “Nee” zeggen tegen het eerst volgende dat op je af komt. Als je toch graag “ja’ zegt omdat het een interessante taak is, ruil het dan tegen iets anders in.
Genoeg keuzes om uit te kiezen 😉 Ik hoop dat het je helpt als je last krijgt van werkdruk. Ik ben ook weer even wakker geschud.
Een fijne dag vandaag met lekker veel werkdruk-verslindende keuzemomenten!