Wat de één als een hoge werkdruk ervaart, kan een ander juist prettig vinden. Sommige mensen komen juist in hun element als ze veel te doen hebben. Het ervaren van werkdruk is dus persoonlijk. Dat maakt het lastig om te bepalen wat een juiste hoeveelheid voor een bepaalde functie is.
Je voelt wel dat je druk bent, maar denkt dat je alle ballen nog wel in de lucht kan houden. Je bent vaker moe, maar je lijkt alles nog net wel of net niet meer voor elkaar te krijgen. Het duurt steeds langer om te herstellen dan voorheen. “Iedereen is toch wel eens moe?”, denk je dan. Je hoopt telkens dat het weekend je voldoende rust bied. Maar dat is vaak niet voldoende. Je neemt een paar dagen vrij in de hoop dat het dan weer allemaal over is. Maar eenmaal weer op het werk merk je dat het toch niet voldoende heeft geholpen.
Je hebt minder plezier in je werk. Je bent vaker moe. En je hebt een kort lontje. Tot voor kort kon je veel hebben, nu merk je dat je snel geïrriteerd reageert. Eerder had je plezier in je werk en ging je er vrolijk naartoe. Nu ga je er met tegenzin heel en doe je vooral wat er gedaan moet worden. En om alles op je werk vol te blijven houden schrap je de leuke dingen in je privé leven.
Werkdruk ontstaat als de balans tussen wat je plezier oplevert en wat je energie kost zoek is. Werkstress en werkdruk ontstaat niet als je het één keer een beetje druk hebt. Het gaat vaak over een periode waarin er meer gedaan moet worden dan goed voor je voelt. Misschien heb je de neiging om in jouw privé leven de leuke dingen te schrappen. Je offert sociale contacten, sport, en hobby’s op om op je werk te blijven functioneren. Terwijl die dingen juist maken dat je plezier in jouw leven blijft ervaren.
Waar ligt jouw grens? Juist mensen die overspannen raken of een burn-out krijgen vinden het moeilijk om te bepalen waar hun grens ligt. De kans is groot dat je de neiging hebt om eerst te doen wat er gedaan moet worden. En daarna misschien jezelf pas afvraagt of het eigenlijk wel goed voelt voor je. Je krijgt geen fijne gevoelens van het continu over jouw grenzen gaan. Je negeert vaak hoe je je voelt en probeert vooral vanuit je verstand te bepalen wat er gedaan moet worden en dat breekt op.
Bouw rustmomenten in en neem tijdig rust. Zo krijgt je lichaam de tijd om te herstellen van de drukke periode. Of het maakt het dat je een tijdelijk drukke periode kunt volhouden. Je lichaam werkt net als een batterij, als je hem continu blijft leeg trekken houd het een keer op.
Blijf niet jagen, los je werkdruk op. Bespreek met je leidinggevende of er mogelijkheden zijn om de werkdruk te verlagen. Is de periode dat de werkdruk hoog is te overzien? Kun je taken of deeltaken uitbesteden of overdragen?
- Wat vond je voorheen leuk vond aan jouw werk? Als de werkzaamheden of omstandigheden veranderen kan jouw gevoel over jouw werk ook veranderen. Wat in het begin een uitdaging was, kan na een paar jaar een stuk minder interessant zijn;
- Wat heb je nodig om weer plezier in je werk te hebben? Jouw antwoord kan te maken hebben met de hoeveelheid werk. Maar je kunt er ook achter komen dat je toe bent aan een nieuwe uitdaging;
- Wordt je over- of juist ondervraagd? Beide is lastig om langere tijd vol te houden. In beide gevallen zal je je af kunnen vragen wat dan wel bij je past;
- Het voelt misschien als falen, toch is dat niet zo. Misschien ben je teleurgesteld in jezelf omdat je de werkdruk niet aankunt. Maar dat hoeft niets over jou te zeggen. Het kan ook liggen aan de hoeveelheid werk die je toegeschoven krijgt;
- Je hoeft niemand iets te bewijzen. Het allerbelangrijkste is dt je doet waar jij je goed bij voelt. Dat je doet waar jij gelukkig van wordt in plaats van dat je doet wat anderen van je verwachten.
Toen ik een baan accepteerde op een internetafdeling bij een plaatselijke krant, vond ik dat een hele leuke kans. Ik leerde om teksten te bewerken, ik leerde om websites te maken. Kortom er waren veel nieuwe uitdagingen. Door een reorganisatie was er op een gegeven moment geen tijd meer voor de dingen die het werk in mijn ogen juist leuk maakte. Daarnaast kreeg ik een leidinggevende waarmee het minder prettig was om mee samen te werken. Dit maakte dat ik het werk totaal niet leuk meer vond. Er waren geen mogelijkheden om het werk aan te passen dus heb ik mijn baan opgezegd en ben zocht in een andere baan.
Dus heb je last van een te hoge werkdruk? Bespreek dit met je leidinggevende, kijk of je taken kunt afstoten. Bouw rustmomenten in en neem op tijd rust. Onderzoek wat je zo leuk vond of vind aan jouw werk. Ben je toe aan een nieuwe? Realiseer dat je niemand iets hoeft te bewijzen. Niets is belangrijker dan dat jij weer vol energie en vrolijk naar jouw werk gaat.