Vijf eenvoudige tips om spanning en stress te verlagen

Onlangs heb ik weer zelf kunnen ervaren dat een verandering veel stress teweeg kan brengen. Een nieuwe opdracht met nodige gevolgen, niet alleen voor mij maar vooral voor thuis. Wanneer alles op rolletjes loopt is er weinig aan de hand. Wanneer de rolletjes om welke reden ook haperen, of even anders moeten draaien, dan geeft dit de nodige stress. Planningen en agenda’s die niet op elkaar afstemt waren, communicatie die niet helder genoeg bleek. Alles kwam voorbij.

Makkelijk en moeiteloos

Soms krijg ik jeuk van die woorden. Er lijkt een trend gaande van mensen die propageren dat alles maar makkelijk en moeiteloos moet gaan in het leven. Persoonlijk vind ik dit best wel een uitdaging als moeder van twee kleine kinderen en een eigen bedrijf. Daarbij komt de beeldvorming die dagelijks via sociale media tot ons komt waarbij we de lat voor onszelf steeds hoger tot bijna onrealistische hoogte leggen. Het klinkt mooi en aan de buitenkant ziet het er vaak mooier uit dan het is. Hierdoor projecteren van alles op onszelf over hoe wij ook zouden moeten werken en leven volgens dit ideale plaatje, wat uiteindelijk weer de spanning verhoogd.

Keuze maken

Heel erg veel mensen worstelen ieder op zijn eigen manier met spanning of stress. Stress om dingen te doen die niet bij hen passen, stress om de kinderen of het gezin, stress om financiën, stress om meer klanten te vinden, stress om uniek te zijn, stress om vertrouwen te blijven houden en door te zetten, stress omdat anderen het beter lijken te doet etc etc. We stressen en worstelen wat af met elkaar.

Stel dat….

Stel dat stress een keuze is en ontspanning ook. Stel dat je ervoor zou kunnen kiezen om de meest lastige situaties zonder stress te kunnen hanteren. En vooral wanneer dingen niet gaan zoals jij wilt of hoe jij had gepland. Hoe kun je dan je weerstand loslaten en je overgeven aan wat er wel is. Hoe zou het zijn om je rustig, ontspannen en vol vertrouwen te voelen in het leven in de drukte van werk en leven waar je tijd tekort komt.

Wanneer je vanuit rust en ontspanning kunt handelen, kun je veel meer bereiken. Je maakt dan andere keuzes, je kunt efficiënter werken en je kunt beter prioriteiten stellen. Je voelt je sterker, zelfverzekerder, je ervaart meer rust en energie en mensen reageren anders op je.

Er zijn vele manieren om de spanning en stress los te laten. Belangrijk is om iets te kiezen wat bij je past. Als je niet van sporten houdt, dan geeft het ‘moeten’ sporten weer extra stress in plaats van ontspanning. Houd je wel van tuinieren, dan kun je daar mooi je ontspanning in vinden. Zoek activiteiten die je regelmatig kunt integreren in je dagelijks leven waarbij je het strakke elastiekje weer even kunt laten terugveren.

Vijf tips

De zomervakantie een ideaal moment om de spanning los te laten. Alleen blijkt dat voor en na de vakantie voor veel mensen het een periode te zijn waarbij de stress juist verhoogt. Vooraf omdat er van alles afgemaakt en geregeld moet worden. Na de vakantie omdat de stapels werk (met name de e-mail) op je ligt te wachten. Het effect is dat je snel in je hoofd schiet om te gaan malen en piekeren (ben ik niets vergeten, heb ik iedereen goed geïnstrueerd, dit moet af etc) wat de stress behoorlijk verhoogd. Voor dit soort stresssituaties heb ik een aantal simpele oefeningen in mijn EHBO koffer die mij helpen om de spanning te verminderen die ik graag met je wil delen.

  1. Ga liggen op de grond met de armen ontspannen langs je zij en ga met je aandacht naar je buik. Voel hoe deze op en neer beweegt. Elke keer wanneer je in een gedachte schiet ga je met je aandacht weer naar je buik.
  2. Ga ontspannen zitten op een stoel waarbij je volledig het zitvlak gebruikt en je je rug tegen de leuning voelt. Voeten zet je naast elkaar op de grond. Adem rustig in en uit. Leg je handen onder je billen met de handpalmen naar beneden. Laat nu je aandacht naar je voeten gaan en observeer deze. Hoe voelen ze, hoe staan ze, zijn ze warm of koud etc. Na enkele minuten trek je je handen weg en leg je ze op schoot. Observeer het verschil in je lichaam.
  3. Doe een stevige work-out waarbij je hartslag flink omhoog kan. De fysieke inspanning zorgt ervoor dat je de overbodige afvalstoffen van de stress kwijt kunt. Mooi meegenomen is het feit dat je hoofd leger raakt.
  4. Schrijf het van je af. Gewoon ouderwets met pen en papier alles opschrijven wat je dwars zit, niet wilt vergeten of nog moet doen.
  5. Bedenk waar je de stress om krijgt. Is het een behoefte die niet wordt ingevuld zoals de behoefte aan controle, goedkeuring of erbij horen? Kijk of je die behoefte op een andere manier kunt invullen. Is het bijvoorbeeld handig om andere dingen tegen jezelf te zeggen of om juist dingen bespreekbaar te maken in je omgeving en grenzen te stellen?

Stress kan je een hoop informatie geven en je laten groeien in je ontwikkeling. Zelf kwam ik er achter dat het voor mij heel belangrijk is om het thuis goed geregeld te hebben als ik er niet ben. Afgelopen jaren had ik ongemerkt te veel naar mij toe getrokken waardoor het voor de anderen in het gezin makkelijk en moeiteloos ging. Op het moment dat ik er niet ben, liep het niet meer. Een betere communicatie was dus nodig. Na een aantal goede gesprekken en een periode van wennen aan de veranderingen, is het stressniveau weer aanzienlijk gedaald.

Vorig artikelMindful benaderen van stress en verlies
Volgend artikelZeg eens vaker “Nee”, dat helpt stress te verminderen
Marta van Sitteren begeleidt ondernemers en professionals die last hebben van stress en chronisch tijdgebrek middels trainingen, workshops en individuele coaching. Vraag op haar site haar gratis e-book aan met 5 strategieën voor meer rust in je hoofd.