Zeg eens vaker “Nee”, dat helpt stress te verminderen

Veel mensen zeggen zonder er bij na te denken “ja” tegen van alles. Ze hebben echt moeite om  “Nee” te zeggen. Dit kan je veel stress bezorgen. Misschien doe jij dat ook wel. “Ja”, zeggen tegen dingen waar je geen zin in hebt. Dingen eten die je niet lekker vindt. Weet jij waarom je “ja” zegt als je iets eigenlijk niet wilt?

Zeg jij ook wel eens “ja” hoort als jouw leidinggevende vraagt of jij die extra taak op je wilt nemen? “Iemand moet het toch doen?”, denk je dan. Misschien ga wel op school helpen omdat een moeder dat vraagt terwijl je er eigenlijk helemaal geen tijd of zin in hebt. Of misschien ga je toch naar dat feestje terwijl je je eigenlijk helemaal niet fit voelt. Je voelt je verplicht om toch te gaan omdat ze altijd voor je klaarstaat.

Je wringt je in alle bochten om anderen tevreden te houden. Maar eigenlijk voelen die bochten voor jou niet fijn. Je accepteert taken die niet de jouw taken zijn maar die van anderen. Hierdoor neem je zelf te veel hooi op je vork. Je zegt dingen toe die je er eigenlijk niet bij kunt hebben. Hierdoor ben jij overbelast, je voelt je niet serieus genomen en je hebt het gevoel dat niemand rekening met je houdt.

Je wilt graag dat anderen je aardig vinden. Wij mensen zijn groepsdieren en hadden van oorsprong ook de groep nodig om te overleven. Iedereen wil graag liefde en aandacht en dat is ook een levensbehoefte. Het is echter niet gezond om je grenzen zo te verleggen dat je alles doet om maar aardig gevonden te worden. En jij daardoor dingen toezegt die je er eigenlijk niet bij kunt hebben.

Wil jij het graag iedereen naar de zin te maken in de hoop dat mensen je lief en aardig vinden? Vraag je de volgende keer als je weer eens “ja” zegt af: “Waarom doe ik dit?”. Wat hoop ik hiermee te bereiken? Wil ik de ander gunstig stemmen omdat ik afhankelijk van hem of haar ben? Wil ik graag aardig gevonden worden? Heb ik het gevoel dat mijn mening niet telt? Heb ik op een ander moment iets van deze persoon nodig? Hoop ik dat als ik door voor deze persoon doe dat de ander mij dan met iets anders helpt?

Alles wat je doet levert je of iets op of je vermijd er iets mee. Dus vraag jezelf voortaan af: Wat levert het me op of wat probeer ik te vermijden? In het voorbeeld van de extra taak van je leidinggevende accepteren: Het kan zijn dat je jouw leidinggevende gunstig stemt door deze extra taak erbij te doen, waardoor hij/zij misschien sneller “ja” zegt als jij een keer vrij wilt hebben op een onhandig moment. Of durf je geen “nee” te zeggen op het feestje omdat je bang bent dat je vriendin boos op je wordt en wil je dat liever vermijden?

Als kind ben je afhankelijk van de liefde een aandacht van je ouders, dus is het handig om te zorgen dat je geen dingen doet die dat dwarsbomen. Als je eenmaal volwassen bent hoef je niet door iedereen aardig gevonden te worden. Dan is het vooral belangrijk om jezelf ‘goed genoeg’ te vinden. Op die manier ben je niet zo afhankelijk van de goedkeuring of reacties van anderen. Als je je te afhankelijk voelt van anderen heb je sneller de neiging om te doen wat anderen willen. Daarmee doe je jezelf te kort. En hou je te weinig rekening met jouw eigen wensen en belangen.

In 7 stappen beter je grenzen aangeven

  1. Vraag je altijd eerste af wat jij het liefste wilt. Zonder te denken aan wat anderen misschien van je zouden willen;
  2. Vraag jezelf af wat het je oplevert om “ja” te zeggen;
  3. Of zou je kunnen proberen te vermijden met “ja” zeggen als je het eigenlijk niet wilt;
  4. Oefen met het uitspreken van wat jij wilt, in het begin kan dit ongemakkelijk voelen, maar hou vol!
  5. Oefen met letterlijk het woord “nee” zeggen door een vriend of vriendin je allemaal rare voorstellen te laten doen, zo maak je er een spelletje van en leer jij “nee” zeggen;
  6. Soms moet je een compromis sluiten als jouw wensen niet aansluiten met die van je gesprekspartner. Maar als je zelf niet eerst duidelijk hebt wat JIJ wilt kun je ook geen compromis sluiten. En doe je alleen wat de ander wil;
  7. Als mensen negatief reageren gooi dan niet direct overboord wat je zelf wilt, ze zijn het misschien niet van je gewend. Bedenk wat jij liever hebt, iemand die iets doet omdat hij/zij het echt wil of omdat hij/zij aardig gevonden wil worden.

Een klant van mij veel last van stress. Dat kwam voor een deel doordat ze het gevoel had dat ze altijd van alles moest doen. Toen ik doorvroeg om welke dingen het bij haar ging werd me snel duidelijk dat het allemaal dingen waren die ze voor anderen deed. Hierdoor kwam ze niet voldoende toe aan de dingen die ze zelf graag wilde doen. Ik heb haar begeleid in het duidelijk krijgen in welke dingen echt belangrijk voor haar waren, waardoor zij keuzes kon maken met welke dingen ze door wou gaan en welke dingen ze wou beëindigen. Ze vond dit moeilijk maar het lukt haar wel. Hierdoor kreeg zij meer rust en kwam ze eindelijk weer aan haar hobby toe.

Kortom stop met anderen pleasen.  Zodat je niet langer “ja” zegt terwijl je eigenlijk “nee” wilt zeggen. Zo ga je meer jouw eigen leven leiden. Neem bovenstaande stappen. Zo ga je beter jouw grenzen aangeven. Hierdoor heb je minder last van stress en raak je minder snel overbelast. Je wordt serieuzer genomen door anderen als jij jezelf ook serieuzer gaat nemen. Daarnaast neem je meer de regie over jouw eigen leven. Zodat jij degene bent die je tijd bepaald en niet een ander.

Vorig artikelVijf eenvoudige tips om spanning en stress te verlagen
Volgend artikelStop met vergelijken
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.