Als je jezelf vergelijkt met mensen die het minder goed hebben, kan dat je eigen problemen relativeren en je eigen situatie draaglijker maken, maar in de praktijk blijkt dat de meeste mensen hun situatie vergelijken met die van mensen die het beter lijken te hebben en dat is heel onwenselijk.
Vergelijken maakt niet gelukkig, vergelijken zorgt voor stress en vergelijken leidt tot niets. Stel dat je eindelijk bereikt wat je wilt, namelijk dat je, net als je vrienden, ook in een vrijstaand huis woont, dan geniet je daar een tijdje van, maar als je de neiging tot vergelijken niet afzweert, dan duurt het niet lang of je gaat jouw woonsituatie vergelijken met een kennis met een nog mooier huis, in betere buurt en je bent opnieuw ontevreden.
Er komt nooit een einde aan. Er altijd wel iemand met een duurdere auto, een knappere echtgenoot, een hoger salaris, een mooier figuur, een exclusievere vakantie, meer succes, een grotere intelligentie of wat het ook maar is, waar je jezelf en je situatie aan spiegelt.
Mensen die tevreden zijn met hun salaris, worden meestal ontevreden als ze horen dat een collega die hetzelfde werk doet, meer verdient. De waardering voor hun eigen situatie, hangt dan dus af van die van een ander. De situatie van je buurman kan er zo dus voor zorgen dat jij je al dan niet gelukkig voelt.
Mensen meten zich vaak aan wat de norm is in hun eigen omgeving. Niet onder willen doen voor de buren, niet mee kunnen doen met wat in je eigen kringen normaal is, maakt mensen vaak ontevreden. Werklozen met in hun omgeving veel mensen zonder baan, voelen zich minder ongelukkig dan werklozen die zich omringd weten door mensen die wel een baan hebben.
Aan jouw situatie en jouw mogelijkheden kun je vaak niet zoveel veranderen, maar je hebt wel zelf in de hand hoe je met je eigen situatie omgaat. En jezelf vergelijken met anderen is zelden een goed idee.
Er is een uitzondering: als je je talenten en mogelijkheden niet volledig benut én als je dat eigenlijk wel zou willen, dan kan vergelijken stimulerend werken om meer je best te doen (maar dat is niet de meest positieve stimulans denkbaar).
Als je niet tevreden bent met datgene dat je hebt of wie je bent, maar wilt wat een ander heeft, kan dat je aanzetten om zelf krampachtig te proberen iets te bereiken dat boven je macht ligt. Het zal duidelijk zijn dat dat voor veel stress zorgt.
Het kan ook zijn dat je het anderen of de maatschappij kwalijk neemt, dat jij niet hebt wat een ander heeft. In die slachtofferrol kun je je daar over blijven opwinden, maar daar heb je alleen jezelf mee. Leven in ontevredenheid is geen pretje.
VERGELIJKEN IS EEN ANDERE MANIER DAN PIEKEREN OM JEZELF ONGELUKKIG TE MAKEN.
De enige juiste conclusie is dat je beter kunt ophouden met vergelijken. Accepteer jezelf en jouw situatie, het is zoals het is.
Het kan al enorm helpen om je van het mechanisme bewust te zijn. Als je jezelf erop betrapt dat je aan het vergelijken bent, dan kun je er op dat moment voor kiezen ermee te stoppen. Als je dat maar vaak genoeg doet, wordt de neiging om te vergelijken steeds minder.
Bedenk dat alles relatief is
Voorbeeld: misschien vind jij het heerlijk om te kamperen in Frankrijk, maar begint er toch iets te knagen als anderen uit jouw omgeving naar de meest exotische bestemmingen afreizen, iets waar jij het geld niet voor hebt. Bedenk dan dat er geen enkel bewijs is dat een vakantie in Frankrijk minder fijn zou zijn dan een trip naar pakweg Hawaii. En als je in Amerika geboren zou zijn, zou naar Hawaii gaan minder bijzonder zijn en een bezoek aan Frankrijk een droom.
Bedenk dat het gras aan de overkant niet altijd zo groen is als het lijkt
Voorbeeld: mensen die hun leven vergelijken met dat van de succesvolle artiesten, presentatoren en sporters die we steeds op televisie zien, willen vaak graag net zo beroemd zijn. Maar veel BN-ers verlangen ernaar om anoniem en ongestoord over straat te kunnen gaan.
Tot slot het allerbelangrijkste dat goed kan helpen bij het stoppen met vergelijken, namelijk de wetenschap dat mensen met meer geld gemiddeld niet gelukkiger zijn dan mensen met minder geld. Dat is duidelijk gebleken uit onderzoek dat wereldwijd gedaan is.
Doe de gratis cursus positief denken op www.maakjeeigenhappyboek.nl. Het is geen moeilijke training, maar een leuke, luchtige manier om positiever te leren denken. Jouw digitale Happyboek kost niets. Wil je je eigen Happyboek laten printen, dan krijg je als bezoeker van deze site 5 euro korting met de code STRESSPLEIN (van €32,95 voor €27,95).