Monsters uit het verleden

1814

Ieder mens heeft een verleden, een geschiedenis. De ene geschiedenis is mooier dan de andere. Sommige mensen maken heel veel mee, mooi en lelijk. Bij andere mensen lijkt het leven wat voort te kabbelen. De verschillen zijn groot. Mensen gaan verschillend om met dat wat ze hebben meegemaakt in hun leven.

Het is alleen maar de buitenkant die je ziet

Je ziet dat wel eens in je omgeving. Dat je verbaast bent over hoe iemand zich staande houdt ondanks alles wat op zijn of haar levenspad is gepasseerd. Anderen hebben in jouw ogen niet zoveel meegemaakt, en hebben daar al een hele klus aan. Het bijzondere is natuurlijk dat je geen idee hebt. Het is alleen maar de buitenkant die je ziet. Je hebt over het algemeen maar weinig weet van de binnenkant van mensen, hun belastbaarheid, hun kwetsbaarheid etc..

Maar hoe zit dat met jou? Welke monsters moet jij iedere dag opnieuw bevechten? Welke draken uit het verleden houden je weg uit het hier en nu, zodat jij niet je leven kunt lezen zoals je zou willen. Wellicht is het zinvol om daar eens naar te kijken en dat te onderzoeken.

Deze draken houden ons weg bij ons verlangen

Deze monsters zijn er vaak de oorzaak van dat we ons leven niet kunnen invullen zoals we dat graag zouden willen. Deze draken houden ons over het algemeen weg bij dat wat onze grootste wens of ons verlangen is. Over het algemeen heb je dit niet door. Het zijn onbewuste processen, die ook nog eens heel goed in staat zijn om ons een rad voor de ogen te draaien. Of ze hebben een totaal ander gedaante aangenomen, waardoor je in eerste instantie niet eens in de gaten hebt, dat het een draak uit je verleden is dat je weg houdt uit het hier en nu.

Je kunt het ook zien als een personeelslid dat de boel steeds saboteert, zodat jij nooit je doel bereikt, waardoor jij nooit daar aankomt waar je graag wilt zijn. Over het algemeen zijn dit slimme “jongens” en moet jij van goede huize komen om ze op te merken en hun slimme praktijken om zeep te helpen. Meestal lukt dit niet in je eentje. Je bent op een bepaalde manier zo vergroeid met deze monsters, dat je hulp van buitenaf nodig hebt om ze te bevechten.

Tijd om kennis te maken met je monsters en draken

Dus als jij het gevoel hebt dat er iets is waardoor jij niet datgene bereikt wat je graag zou willen, waardoor jij niet succesvol bent, dan is het tijd om aktie te ondernemen. Je hebt waarschijnlijk al heel veel geprobeerd, je bent niet van het snelle opgeven en je bent een doorzetter. Al deze eigenschappen hebben je niet gebracht wat je hoopte en dus is het best mogelijk dat er dus een saboteur aan het werk is. Zo’n monster of draak uit het verleden dus.

Wil je graag verandering, wel je doel bereiken, wel je wensen najagen en ben je niet al te bang aangelegd? Dan is het nu tijd om kennis te maken met je monsters en je draken. Ze eens goed in de ogen te kijken, de hand te schudden en te vragen wat hun werkelijke bedoeling nou eigenlijk is. Zeer waarschijnlijk zal je verbaasd zijn over hun antwoord

Het wordt een mooie expeditie en ontdekkingstocht

Vind je deze expeditie in je eentje lastig, moeilijk of wellicht een beetje eng. Vraag dan eens iemand om je te helpen en samen op zoek te gaan. Ik ben ervan overtuigd dat het uiteindelijk een mooie ontdekkingstocht wordt en dat je mooie dingen gaat ontdekken met als uiteindelijk resultaat dat jij wel je doelen gaat behalen en wel je wensen in vervulling kunt laten gaan.

Geen idee wie je om hulp kunt vragen? Dan zijn er nog altijd coaches in de wereld die je vast verder willen en kunnen helpen.

Vorig artikel5 tips bij een hoge werkdruk
Volgend artikelKeuzes die je kunt maken bij grote werkdruk
In 2004 begon Joanke met haar praktijk De Essentie coaching & stressconsultancy. Ze is een echte stressexpert en begeleidt mensen (particulier en zakelijk) met stressgerelateerde klachten. Daarnaast is ze slaapcoach. In haar werk maakt ze o.a. gebruik van NLP, ACT, RET en Systemisch Werk (familieopstellingen).