Zwitserlevengevoel

164

Weet u het nog? In 1985 reisde Marthy McFly in een oogwenk terug naar 2015, een tijdreis van dertig jaar. Vandaag de dag (nog) geen zwevende skateboards of auto’s, wel drones en allerlei gadgets die ons het idee geven dat we science fiction in het echt beleven.

Jan de antagonist

Zo had Jan Mulder bijvoorbeeld, een felle antagonist van de graaicultuur die in vroeger tijden dobberend op een klein jacht het Zwitserlevengevoel propageerde, niet gedacht dat hij met het schrijven van columns strakjes ook nog een riante villa aan de aardbevingsvrije Zuid-Franse kust kan kopen. Wel jammer voor de duizenden gedupeerden die hun gedroomde pensioen in rook zien opgaan en door de lage rentestand noodgedwongen koopjes in de supermarkt afgaan. Maar niets hypocrieter dan politici. Sinds de plots sterk aantrekkende economie zeven vette jaren voorspelt en misschien wel tien, buitelen ze als kleine kinderen in een snoepwinkel over elkaar heen om de door henzelf afgebroken verzorgingsstaat van wat er nog over is te repareren. De zogenaamde linkse hobby’s – kunst, cultuur, welzijn en onderwijs – kunnen weer rekenen op steun. De Sinterklaastijd begint al vroeg dit jaar en zal de zwarte, donkere jaren snel doen vergeten, want blij met de belastingverlaging helpen we het sloopbedrijf Rutte & Co strakjes gewoon weer in het zadel: er is niets aan de hand en omarmen de euforie van de  toekomst.

Pester is het probleem

De welvaart neemt toe nu de consument zich doet gelden en sleurhutten niet aan te slepen zijn. De vrijheid lonkt, behalve voor de grote groep werklozen, de vereenzaamde oudere en zo’n vijfhonderdduizend mensen die op het werk worden gepest. Dit betekent dat een evenredig aantal gestreste collega’s zich afreageren om de eigen problemen en stoornissen te verdoezelen en het leven van de gezonde ander dagelijks en structureel verzieken! Dat is naast een enorme kostenpost voor de werkgever vooral een goede reden om pestgedrag op de werkvloer eens flink aan te pakken. Alle pijlen in de nieuwe overheidscampagne zijn gericht op het bespreekbaar maken van pesten met als ideële doel om het de wereld uit te bannen. Het zou me niet verbazen als de oplettende werkgever een werkleerplek in het leven roept, een modieus opgetuigd verschijnsel om ziekmakende onderwerpen al dan niet onder deskundige begeleiding over tafel te laten gaan. Maar in een door angst geregeerde onderneming – en dat zijn er, ingegeven door behoud van werk, tallozen  –  zijn er meer verliezers dan winnaars.

Onbetaalbare column

Het zal nog een tijd duren vooraleer we de slechte tijding te boven zijn, de persoonlijke schulden zijn weggewerkt en een stressvrije werkplek de gewoonste zaak van de wereld is. Maar troost u, Marthy McFly is in het jaar 2045 beland en zal nog dit jaar, in een onbetaalbare column, laten weten wat voor moois ons de komende jaren te wachten staat.


Advertentie

Echt herstel begint bij een gezonde basis

Wil jij goed herstellen van je burn-out? Met een gezonde basis kun je weer de hele wereld aan.

Coaching en bewegen in de natuur

Bij BoFit herstel je niet alleen met je hoofd, maar ook met je lijf. Door coaching en bewegen in de natuur. Zo zorg je ervoor dat alle facetten van jouw gezondheid meespelen in je herstel. Je herstelt dan op een duurzame manier, zodat je hier je de rest van je leven profijt van hebt.

Na een BoFit-traject:

  • Ontspan en geniet je meer en neem je voldoende tijd voor jezelf;
  • Geef je beter je grenzen aan;
  • Heb je meer regie over je eigen leven;
  • Herken je de stresssignalen van je lichaam op tijd;
  • Kijk je weer positief naar de toekomst;
  • En kun je weer klachtenvrij aan het werk

Herstel bij een betrouwbare organisatie met meer dan 20 jaar ervaring!


Advertentie

Moe, lusteloos, angst en paniek?
Stress, overspannen, burn-out?
Uw herstel begint hier!

BoFit biedt snel deskundige hulp bij burn-out en stress gerelateerde klachten, zoals slecht slapen, veel piekeren, hartkloppingen, hyperventilatie en een slechte concentratie.

Beweging en coaching in de natuur

Onze ervaren coaches werken volgens de effectieve BoFit-methode: lichaamsbeweging zonder prestatiedruk in combinatie met cognitieve en mentale coaching in de natuur. In vier opeenvolgende stappen werkt u eerst aan uw fysieke, mentale en emotionele herstel en daarna bouwt u uw eigen kracht op. De BoFit-methode is wetenschappelijk onderbouwd.

Resultaat van het BoFit-hersteltraject:

  • Positief zelfbeeld en een goede lichamelijke conditie.
  • Gezonde gedrevenheid en een optimale energiebalans.
  • Gerichte buikademhaling en een ontspannen lichaamshouding
  • De juiste balans tussen gevoel, verstand en lichaam om gewenste keuzes te maken.

Meer informatie >

Vorig artikelNiets lijkt wat het is
Volgend artikelUitstellen geeft stress
Eddie van Sliedregt (1963) studeerde agogiek, management en integratieve coaching & counseling. Daarnaast behaalde hij certificaten in gezondheidspsychologie en Nederlands Recht. Hij is freelance docent stressmanagement,. In 2014 verscheen Succes met je stress, voorkom een burn-out.