9 tips voor het gesprek met je leidinggevende bij een burn-out

7975

Als eenmaal ziek thuis zit met een burn-out, komt er een moment dat naar je werk moet voor een gesprek met jouw leidinggevende. En dat terwijl je je zo rot voelt. Je bent op dit moment erg emotioneel. Zo ken je jezelf niet en je wilt je leidinggevende zo liver niet onder ogen komen. En je bent zo moe dat je de hele dag wilt slapen en alles je te veel energie kost.

Je kon jouw burn-out niet langer ontkennen. Je zit afgemat en beduusd thuis en je hoort dat je op gesprek moet met je leidinggevende. Je ziet het helemaal niet zitten en ziet er als een berg tegen. Je voelt je normaal gesproken al niet altijd serieus genomen en gesteund door je leidinggevende. En je voelt je door je burn-out extra kwetsbaar en minder adrem dan normaal.

Naast je vele emoties en je vermoeidheid geeft de gedachte aan het gesprek je alleen nog maar meer stress. Je piekert, voelt de spanning in je lichaam toenemen, en slaapt slechter slapen. Je voelt je schuldig naar je collega’s en het bedrijf omdat je ziek thuis zit maar ziet geen andere weg. En nu moet je ook nog de leidinggevende en misschien wel je collega’s onder ogen komen.

Je maakt je heel druk om wat anderen denken en bent nog steeds niet bezig met wat je zelf eigenlijk nodig hebt. Door dat je je te verantwoordelijk voor anderen voelt en je werksituatie sla je jezelf over. Je hebt tot nu toe vooral gedaan wat er gedaan moest worden zonder je af te vragen of dat voor jou goed voelde. Het jarenlang jezelf voorbij lopen breekt je nu op. Het is belangrijk dat je dit aanpast en tot gezonde proporties terug brengt. Juist de mensen die een burn-out krijgen hebben de neiging het zelf te willen oplossen. Maar je bent zelf blind voor de kern van de problematiek waardoor je hierin terecht bent gekomen. Om die reden is het dan ook niet te doen om dit alleen op te lossen.

Neem niet langer de hele wereld op je schouders. Als collega’s hun taken niet doen, wil dat niet zeggen dat jij dat dan moet oplossen of opvangen. Je kunt het signaleren en melden maar je hoeft niet de hele wereld op je schouders te nemen. Het is de kunst om de verantwoordelijkheid daar te laten waar hij hoort, bij die personen die er wel iets mee kunnen.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Bereid het gesprek met je leidinggevende goed voor. Schrijf voor jezelf op wat jouw klachten zijn. Je hoeft niet in detail te treden, maar je wilt wel dat je werkgever jouw situatie serieus neemt. Geef aan waar je tegenaan loopt op het werk. En vertel wat jij denkt dat nodig is om dat op te lossen.

De grote valkuil is dat je voor je leidinggevende gaat denken. Wat zal hij/zij zeggen, denken of vragen? Dit helpt je niet en levert je alleen maar gepieker, hoofdpijn, slapeloze nachten en vermoeidheid op. Je weet niet precies hoe het gesprek zal gaan lopen, want je hebt geen invloed op je leidinggevende. Je hebt juist wel invloed op het deel wat jij inbrengt daarom is een goede voorbereiding belangrijk.

9 tips voor het gesprek met je leidinggevende bij een burn-out

  1. Geef aan als je er echt nog niet aan toe bent. Vraag eventueel een vertrouwenspersoon of iemand van personeelszaken bij het gesprek aanwezig te zijn;
  2. Bereid het gesprek voor. Zodat je tijdens het gesprek niet wordt overvallen en het allemaal niet meer weet. Je kunt dan desnoods letterlijk voorlezen wat je hebt opgeschreven;
  3. Vertel hoe je je voelt zonder naar een ander te wijzen. Bijvoorbeeld: “Ik vind het lastig om nee te zeggen en daarom neem ik meer werk aan dan ik eigenlijk aan kan”. In plaats van: “Je ziet toch dat ik al druk ben, waarom geef je me dan nog meer werk, het is jouw schuld dat ik nu ziek thuis zit”
  4. Geef voorstellen voor verbetering op het werk. Op die manier geef je je leidinggevende iets concreets in handen en kunnen er stappen worden ondernomen;
  5. Voel je je overvallen? Zeg dat dan ook. Schrijf de vraag op en geef aan dat je er over na wilt denken en er later op terug komt;
  6. Wees niet bang voor je emotiestijdens het gesprek. Dat bewijst alleen maar dat je niet voor niets thuis zit. En door je goede voorbereiding pak je de draad gewoon weer op;
  7. Voel waar je grenzen liggen. Geef aan als het gesprek voor jou te lang duurt. Vergelijk jezelf niet met anderen;
  8. Leer om eerder “nee’ te zeggenen je grenzen aan te geven. Zo voorkom je dat de spanningen in de toekomst te hoog oplopen;
  9. Voel of het pad dat wordt uitgezet past bij jou. Je werkgever wil natuurlijk dat je zo snel mogelijk weer begint. Soms werk dat goed, maar soms ook niet. Voorkom je dat je te snel weer begint en je niet volledig hersteld bent en binnen de kortste keren je 2eburn-out tegemoet gaat.

Kortom bereid je zo goed voor op het gesprek met je leidinggevende bij een burn-out. Dat scheelt je gepieker, slapeloze nachten en energie.  Op die manier sta je niet met je mond vol tanden. Zorg dat je begeleiding krijgt bij het aanpakken van de kernproblematiek waardoor je in de burn-out terecht bent gekomen. Geef aan als het traject te snel gaat zodat je volledig hersteld en niet half waardoor je voor je het weet in je 2e burn-out zit.

Vorig artikelVoor als het je allemaal even te veel wordt…
Volgend artikel7 tips om dichter bij jezelf te blijven
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.