Als je maken hebt met een taboe, dan geeft dat onbewust stress. Aangezien een taboe wordt gezien als iets waar je of niet over mag praten of iets wat je niet geacht wordt te doen. Het hebben van omgangsregels heeft een goede functie, het zorgt er namelijk voor dat alle mensen van de samenleving weten wat de regels zijn en hoe je op een goede manier met elkaar omgaat. Maar als er verschillen zijn tussen wat jij ongepast vind en wat anderen ongepast vinden, kan er een taboesfeer ontstaan.
Je kunt te maken hebben met een taboe op het gebied van; seks, dood, anders zijn, verslavingen, politieke mening, en religie. Bij taboes die te maken hebben met seks kan het gaan om; seksueel misbruik, seksuele geaardheid, incest, pedofilie, seksverslaving of vreemdgaan. Bij taboes die te maken hebben met de dood kan het niet alleen gaan over de dood zelf maar ook over (gedachtes over) zelfmoord, en dodelijke ziektes zoals kanker en aids. Als je op lichamelijk als geestelijk gebied anders bent dan anderen schaam je je misschien omdat je lichaam of geest anders functioneert dan andere mensen. Bij verslavingen kun je denken aan een drugs-, sex-, computer of alcohol verslaving.
Het leven met een taboe kost veel energie en is stressvol omdat je altijd op je hoede moet zijn. Het kan ook gevoelens van schaamte en schuld meebrengen. Daarnaast leef je continu met de angst dat jouw taboe niet langer geheim blijft. Hierdoor kun je je gaan isoleren en kun je je eenzaam voelen. Het doorbreken van een taboe kan in bepaalde culturen zelf zorgen voor gezichtsverlies, sociaal buitensluiten, of andere vormen van straf door de omgeving. Sommige gevallen komen mezen er zelf door in de gevangenis.
Als je niet jezelf kunt zijn omdat er altijd een taboe boven je hoofd hangt, geeft dat stress. Het kan ook zijn dat het taboe te maken heeft met een iemand waar je veel om geeft. En wil je die persoon in bescherming nemen, om te voorkomen dat hij of zij in de problemen komt. Bedenk dat het in stand houden van een taboe, zoals in het geval van een verslaving de persoon niet verder helpt.
Wat kost het je om de taboe in stand te houden? Je leeft er misschien als zo lang mee dat je er niet meer bij stil staat dat het ook anders kan. Angsten over een fout oorlogsverleden van je opa is in deze tijd niet meer zo relevant dan voorheen. Het vertellen dat je als kind seksueel misbruikt bent is als volwassen eenvoudiger dan als kind.
Het land waarin je woont is bepalend voor of iets een taboe is of niet. Wat in de westerse cultuur als normaal wordt ervaren kan in een andere cultuur als een taboe worden ervaren. Daarnaast zijn ook de religie en politieke setting zijn van invloed. Maar ook de familiekring worden bepaalde voor- en afkeuren bepaald.
Daders of betrokkenen kunnen er baat bij hebben dat het taboe in stand wordt gehouden en kunnen druk uitoefenen. Ze kunnen vervelende scenario’s voorspiegelen mocht je het taboe gaan doorbreken. Je kunt te maken hebben met doodsbedreigingen als ze een taboe naar buiten zouden brengen. Dit kan een dreigement zijn, soms helaas ook de realiteit.
6 Tips bij stress door een taboe
- Wordt je bewust van de stress van de taboe, die voorheen onbewust was;
- Breng je er anderen schade mee aan?;
- Doe jij jezelf schade aan of belemmert het je?;
- Iedereen heeft een uitlaat klep nodig. Zoek hulp als je hiermee jezelf niet in gevaar brengt. Er zijn verschillende personen die geheimhoudingsplicht hebben. Zoals een arts, therapeut, dominee of pastoor, een advocaat. Er zijn hulptelefoonnummers via internet te vinden waar je gratis en anoniem naartoe kunt bellen.
- Zoek naar mensen die in dezelfde situatie zitten als jij;
- Is dat allemaal niet mogelijk? Dan kun je altijd nog een brief schrijven, waarin je vertelt hoe jij je voelt en wat het taboe met je doet. En deze vervolgens verbranden. Op deze manier kun je ook meer rust vinden.
Kortom het leven met een taboe kost stress, energie, angst en schaamte. Als je kunt, zoek dan professionele hulp bij iemand met een geheimhoudingsplicht. Zodat je weer meer kunt genieten van je leven, en je niet langer met deze zware last hoeft rond te lopen. Zo heb je meer energie, kun je weer contacten aangaan en hoef je je niet langer te schamen.