Van lichte stress naar mindfulness

802

Stress! We hebben er allemaal wel eens last van. Tijdens een drukke werkdag, het draaiende houden van je gezin, met de voorbereidingen van een vakantie en ga zo maar door. Zo nu en dan stress, een opgejaagd gevoel, is niet erg. Het kan je zelfs scherper maken op momenten dat dit nodig is en leiden tot betere prestaties. Zolang je lichaam zich na de stress weer hersteld is er niks aan de hand. Maar zodra de stress de overhand gaat nemen en je lichaam signalen geeft dat het teveel wordt, is het tijd om actie te ondernemen.

Het ervaren van stress

Het ervaren van stress heeft vaak te maken met je manier van denken. Het gevoel van ‘moeten’ zal weinigen onbekend zijn. Een deadline op het werk halen is hier een duidelijk voorbeeld van. Maar ook activiteiten in bijvoorbeeld het huishouden kunnen dit gevoel met zich meebrengen. Boodschappen doen, koken, de was, poetsen. Bezigheden die bijna dagelijks terugkomen. Je manier van denken kan hierin erg bepalend zijn in de mate waarin je stress ervaart. Moet ik deze hele lijst van activiteiten afwerken? Negatieve zin. Of doe ik dit om een hoger doel te behalen, wat me een goed gevoel geeft? Positieve zin.

Mindfulness

Het ervaren van teveel stress over een langere periode kan overslaan in overspannenheid. Je lichaam kan zich niet meer voldoende herstellen van de stress, waardoor je ernstigere klachten ervaart. Alsof je lichaam duidelijker aan wil geven, nu is het genoeg. Onder andere concentreren wordt steeds moeilijker, prikkels zijn minder goed te verdragen en stemmingswisselingen worden heftiger. Negeer je deze signalen en blijf je doorgaan op dezelfde manier, dan ligt een burn-out op de loer met alle gevolgen van dien.

Bij een burn-out is je lichaam zowel geestelijk als lichamelijk leeg. Je hebt veel te veel van jezelf gevergd en komt er niet meer alleen bovenop. Hulp is daarom noodzakelijk. Een mindfulness cursus kan uitkomst bieden. Binnen deze cursus leer je rustiger en zelfbewuster te worden. Je manier van denken wordt aangepakt om de positieve dingen in het leven te zien. Een mindfulness cursus wordt bij burn-out klachten vergoed vanuit veel aanvullende zorgverzekeringen. Tijdens deze cursus worden wetenschappelijke en medische kennis ingezet, in combinatie met psychologie, yoga en meditatie. Zo word je beetje bij beetje weer jezelf, of zelfs een betere versie daarvan.

Bron: www.unitedconsumers.com/zorgverzekering

Vorig artikelDe beste manier om iets te doen aan je werkdruk
Volgend artikelVier vragen om beter los te laten
Redactie
De redactie van Stressplein bestaat uit een groot aantal specialisten uit het werkveld. Hieronder vallen stresscoaches, mindfulness coaches, maar ook ervaringsdeskundigen.