Vier vragen om beter los te laten

Je moet op tijd bij een belangrijke afspraak zijn en onverwachts kom je in de file. Het is jouw thuiswerkdag en je hebt nog wat dringende zaken te doen, belt school dat jouw kind ziek is of je even wilt komen. Je moet op tijd eten omdat je ’s avonds weg moet, blijk je de belangrijkste ingrediënten niet in huis te hebben, de rij bij de kassa is eindeloos. Allemaal dagelijkse stressvolle situaties.

Veel stress is weerstand, weerstand voor de realiteit. Voor hoe de dingen anders gaan dan dat jij wilt. Alles gaat anders en je lijkt er weinig controle over te hebben. Je bent in een continue gevecht met je omgeving en dat geeft spanning.

Veel mensen met stress zijn bang dat alles als zand uit hun handen glipt en proberen daarom de touwtjes nog strakker vast te houden. Zo beland je in een vicieuze cirkel waar je bijna niet meer uitkomt. Erkennen wat er is en loslaten zijn de eerste stappen en dat is vaak erg lastig. Als je zou kunnen accepteren hoe dingen lopen, dan had je geen stress gehad.

De Sedona methode

Nou is loslaten, accepteren en ontspannen niet zo’n kunst wanneer je ergens op een rustige bergtop zit in Nepal. Maar het toepassen in je het dagelijkse leven is een ander verhaal. Er zijn veel manieren die je kunt inzetten waarvan ik er één wil delen met je. De Sedona methode. Het is een simpele methode ontwikkeld door Lester Levenson. Laat je niet misleiden door de eenvoud ervan maar probeer het eens een tijdje uit en ervaar wat het met je doet.

Met de Sedona methode stel je jezelf een aantal vragen die de druk van de ketel afhalen waardoor je anders naar jezelf gaat kijken en je anders gaat voelen. Je kunt het op veel zaken in je leven toepassen maar nu richt ik mij even op de dagelijkse stress.

Je stelt jezelf een aantal vragen en je geeft als antwoord ‘ja’ of ‘nee’. Heel simpel. Je gaat niet analyseren, niet in discussie met jezelf. Als de mogelijkheid aanwezig is is het antwoord ‘ja’, bestaat de mogelijkheid niet dan antwoord je ‘nee’.

De vier basisvragen

  1. Kun je jezelf de ruimte geven om het gevoel wat je nu hebt zo goed als mogelijk toe te laten? (voel het maar even).
  2. Kun je dit gevoel loslaten? (het gaat om de mogelijkheid, is deze er? Voor het vasthouden van dingen gebruik je meer energie en spierkracht, loslaten is makkelijker voor ons systeem)
  3. Wil je dit gevoel loslaten? (Wil je hiermee blijven rondlopen of heb je liever vrijheid en ontspanning?)
  4. Wanneer?

Stel jezelf deze serie vragen in deze volgorde en blijf het herhalen totdat je iets voelt veranderen van binnen.

Volgens de Sedona methode komen alle emoties en overtuigingen die we hebben voort uit een aantal basisbehoeften. Door deze te erkennen en ook weer op bovenstaande manier te bevragen, kun je een laag dieper loslaten.

  • Komt dit gevoel voort uit een behoefte aan controle, goedkeuring of zekerheid?
  • Kun je jezelf de ruimte geven om deze behoefte goed als mogelijk toe te laten?
  • Kun je deze behoefte loslaten?
  • Wil je deze behoefte loslaten?

Deze vragen herhaal je ook weer net zo lang totdat je iets voelt veranderen.

Houd het antwoord simpel

De valkuil is dat je van alles aan antwoorden en nuanceringen gaat verzinnen. Doe dat niet, gewoon ja of nee. Probeer deze vragen eens uit bij de stress en emoties die je tegenkomt in je dagelijks leven. Je hoeft er niet voor op een meditatiekussen te gaan zitten of je af te zonderen. Gewoon in je hoofd de vragen stellen is voldoende. Begin eens bij de dagelijkse file, in de rij bij de kassa of als je kinderen niet meewerken.

Ik ben benieuwd naar je ervaringen ermee en wens je veel ontspanning toe!

Vorig artikelVan lichte stress naar mindfulness
Volgend artikelHet licht gezien? Het lijkt erop…
Marta van Sitteren begeleidt ondernemers en professionals die last hebben van stress en chronisch tijdgebrek middels trainingen, workshops en individuele coaching. Vraag op haar site haar gratis e-book aan met 5 strategieën voor meer rust in je hoofd.