Negatieve denkpatronen zorgen voor stress

3857

Gedachtes die van de ene gedachte automatisch overgaan op een andere gedachte, noem je een denkpatroon. Een denkpatroon is een soort karrenspoor waar je in komt en je lijkt dan nog maar één spoor te kunnen volgen. En juist door dat automatische spoor kunnen met name negatieve denkpatronen je veel stress bezorgen.

Een denkpatroon lijkt op een racebaan, als je eenmaal in de auto zit en bent vertrokken is het lastig om er onderweg uit te stappen. Ik zal een voorbeeld geven; iemand maakt een opmerkingen, en jij denkt direct: “Ik heb iets fout gedaan”, daarna komt direct de volgende gedachte: “Iedereen kijkt naar mij omdat ik dit fout heb gedaan”. Vervolgens: “Nu is iedereen boos op mij”. Het gevolg is dat je mensen niet aan durft te kijken. En je denkt verder: “Ik ben niets waard want ik maak altijd zo veel fouten”. En vervolgens: “Niemand houd van mij omdat ik altijd zo veel fout doe”.

Hierdoor heb je verdriet, voelt je je minderwaardig. Je zelfvertrouwen daalt omdat je steeds slechter over je zelf gaat denken als je eenmaal in zo’n negatief denkpatroon zit. En door je onzekerheid krijg je die promotie niet die je zo graag wilt. Daarnaast kunnen dit soort negatieve denkpatronen er voor zorgen dat je in een burn-out omdat je jezelf hiermee erg onder druk zet.

Een negatief denkpatroon begint zodra er iets gebeurd wat lijkt op een situatie die je eerder hebt ervaren. Hierdoor heeft je brein de neiging om in te vullen wat er verder gaat gebeuren. Maar situaties zijn zelfde helemaal het zelfde. Onze hersenen proberen de zaken om ons heen begrijpelijk te maken en het verleden is niet altijd een verstandige keuze hiervoor. Want hierdoor doe je al snel aannames, waardoor je in een negatief denkpatroon terecht komt.

Herken je dit soort denkpatronen bij jezelf? Herken je dat je soms onbewust in een raceauto stapt en de racebaan af suist en in een denkpatroon zit waar je slecht uitkomt? Ja? Je bent niet de enige, iedereen heeft dit in meer of mindere mate. Het herkennen is de eerste stap. De tweede stap is om je af te vragen of je hiermee door wilt gaan of dat je hier graag vanaf wilt.

Soms is het veranderen van een denkpatroon een kwestie van een knop omzetten, soms is er meer nodig. Maar de aanhouder wint! Als je hier bewust op let zul je steeds vaker het voordeel van ervaren: meer rust in jouw hoofd!

5 stappen om jouw negatieve denkpatronen te doorbreken:

  1. Herken je denkpatronen bij jezelf? Neem even de tijd om hier over na te denken voordat je verder leest. Herken je helemaal niets ga er dan op letten, zodat het bewuster wordt;
  2. Schrijf jouw denkpatronen op. Hoe sneller je ze gaat herkennen hoe sneller je ze kunt doorbreken als ze zich voordoen;
  3. Vraag jezelf af: “Is dit waar?”Op een moment dat zich een situatie voordoet waarmee normaal gesproken zo’n negatief denkpatroon wordt geactiveerd, stel jij jezelf de vraag of het echt waar is. Waardoor je niet automatisch in de raceauto stapt, maar aan de handrem trekt voordat de auto de racebaan afsuist;
  4. Stel jezelf dan de volgende vraag: “Hoe weet ik dat dit wel of niet waar is?”Want ook jouw waarneming kan gekleurd zijn, door middel van voorbeelden die dit ontkrachten kun je jezelf overtuigen;
  5. Als ik mijn denkwijze omdraai is het dan nog steeds waar?Soms kom je door het omdraaien erachter dat dit ook waar kan zijn. En weet je dus dat je denkpatroon eigenlijk gebaseerd is op onwaarheid en dus overbodig is.

Om even door te gaan op het voorbeeld van eerder: Je staat bovenaan de racebaan. En je vraag jezelf dan af: “Heb ik iets fout gedaan?”,  in plaats van aan te nemen dat je iets fout hebt gedaan. Dan kom je al snel tot de conclusie dat jij helemaal niets fout hebt gedaan. Dan hoef je dus niet in de raceauto te stappen, heb je ook niet het idee dat iedereen naar je kijkt, en boos op je is. En gaat het ook niet ten koste van je zelfvertrouwen. Jij hebt jezelf dus vaak onnodig verwijten gemaakt en naar beneden haalt. Maar dat stopt hier!

Kortom ben je je negatieve denkpatroon zat en wil je je zelfvertrouwen  niet langer naar beneden halen en jezelf onnodig stress bezorgen? Doorloop dan de stappen, zodat je niet in de racebaan van gedachtes terecht komt. Dit zal je veel rust opleveren in je hoofd en je zelfvertrouwen ten goede komen!

Vorig artikelLong road home
Volgend artikelBoekrecensie: Sterker met stress
Nanda Noorlander
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.