Recensie: Houding corrigerende kleding van Anodyne

2315

Heb je net als ik ook vaak last van je schouders en je nek? Dan ben je niet de enige. Veel mensen hebben last van deze klachten door een verkeerde houding. Vaak door een verkeerde houding achter de computer gestimuleerd door een flinke dosis stress en spanning. De gevolgen kunnen zijn dat je last van je nek en schouders krijgt en vaak ook een vorm van spanningshoofdpijn.

Anodyne heeft verschillende shirts geproduceerd die je helpen om een juiste houding aan te nemen. Stressplein mocht het Men’s Posture Shirt 2.0 testen.

Hoe werkt het?

De producten zijn ontwikkeld door een team van Amerikaanse dokters, fysiotherapeuten, chirurgen en chiropractors. Geïnspireerd op het gebruik van Kinesiotape, zitten de Posture shirts en BH’s als compressiekleding, en de Neurobands geven ”prikkels” aan de spieren om de lichaamshouding te corrigeren (De prikkels zijn een stimulans, uiteraard geen fysieke prikkel/schok of iets dergelijks). De banden op de rug rekken niet mee, terwijl de rest van het shirt een volledige bewegingsvrijheid geeft. Hierdoor merk je het direct wanneer je een verkeerde houding aanneemt, zodat je deze zelf gaat verbeteren.

Wanneer we zitten, veranderen we onze houding vaak dusdanig op een manier dat onze ”schouders in onze nek komen te zitten”, dat vele mensen last krijgen van hun schouders, nek, spanningshoofdpijn, etc. De producten maken je daarom bewust van deze houding, waardoor je het zelf, actief gaat aanpassen. Een soort van vervanging van die strenge juf die continu zegt dat je rechtop moet gaan zitten.

De test

Dit klonk mij als muziek in de oren. Eigenlijk hanteer ik mijn hele leven al een verkeerde houding. Dit is deels afhankelijk van de hoeveelheid stress. Anderzijds is het ook gewoon een familietrekje waar ik altijd op moet letten.

Bij het uitpakken van het pakket en het aantrekken van het shirt viel me op dat het een vrij normaal shirt is. Geen harnas waarin je geperst zit. Het shirt zit redelijk straks en je voelt hier en daar wat banden lopen. Het zit niet zo comfortabel als een normaal shirt, maar het is ook niet heel vervelend.

Aangezien ik redelijk veel thuiswerk besloot ik om het shirt in ieder geval thuis te gaan dragen. Het is namelijk geen shirt dat je draagt zonder andere kleding er overheen. Bovendien waren de temperaturen er niet naar om het als ondershirt te gebruiken. Dit is bij andere temperaturen overigens wel zeer goed mogelijk. Het shirt zit namelijk vrij strak om je lichaam.

Direct na het aandoen va het shirt merk ik dat het shirt eigenlijk alleen maar comfortabel zit bij een juiste houding. Wanneer ik mijn eigen onderuitgezakte houding aanneem zitten de banden van het shirt vervelend en heb je het gevoel dat het shirt niet goed zit. Ik merk direct dat een ‘goede houding’ voor mijn lichaam vrij extreem is. Het vergt wel wat doorzettingsvermogen om deze houding aan te blijven houden. Iets wat me zonder shirt nooit zou lukken. Steeds als ik wat terug dreig te zakken in mijn ‘normale’ houding voel ik dit en probeer ik weer rechtop te gaan zitten. Wanneer ik vervolgens naar beneden loop voor een kop thee merk ik wel direct dat ik wat rechter op loop. Toch wel een goed gevoel!

De volgende dag op kantoor heb ik het shirt niet aan. Inmiddels ben ik natuurlijk wat bewuster van mijn houding en merk ik dat mijn onderuitgezakte houding nog steeds mijn voorkeur heeft. Toch ben ik me iets bewuster en probeer ik wat rechter op te zitten en te lopen.

Dit is ook direct het fijne effect. Door het shirt regelmatig te dragen wordt ik me steeds bewuster van mijn houding en ben ik er meer mee bezig. Ik merk zelfs dat een goede houding na enkele weken steeds normale en comfortabeler wordt voor me. Na een aantal weken komt het er een week niet van om het shirt te dragen. Op dat moment merk je wel dat het geen wondermiddel is. Wanneer ik het shirt een paar dragen niet draag val ik toch weer snel terug in mijn ‘oude vertrouwde’ houding. Niet zo vreemd wellicht ook wanneer je bedenkt dat je deze al tientallen jaren hanteert.

Wondermiddel?

Kan ik daarmee zeggen dat het shirt een wondermiddel is? Nee, zeker niet. Een andere houding aanleren is een moeilijk en langdurig proces. Dit shirt kan je echter wel degelijk helpen. Door het zo vaak mogelijk te dragen wordt je zeker veel bewuster van je houding. Ik zal het dan ook zeker blijven dragen bij het thuiswerken om mijn ‘nieuwe houding’ zoveel mogelijk proberen in te slijten. Ik denk dat het daarom zeker bijdraagt aan het aanleren van een nieuwe beter houding. Wanneer je daarbij, net als ik, merkt dat je minder vaak last hebt van een pijnlijke nek en schouders motiveert dit extra en is de weg naar een nieuwe gezondere houding zeer zeker een stuk makkelijker.

Hier kun je meer lezen over de houdingcorrigerende kleding van Anodyne.

Vorig artikelVerslaving door stress of stress door verslaving?
Volgend artikelBen ik wel echt de vader van het kind?
Ronald Nico
Ronald Nico (1985) is ervaringsdeskundige. Hij kreeg een burnout toen hij 27 jaar was. Ronald heeft door zijn eigen burn-out te analyseren veel kennis opgedaan. Hij baseert zijn artikelen op wetenschappelijk onderzoek. Hij is van nature (met respect) skeptisch als het gaat om alternatieve behandelingen. Hij heeft tientallen boeken over burn-out, stress en de combinatie met gezond leven gelezen. Ronald heeft ook diverse artikelen geschreven voor andere media en verscheen in dagblad de Metro. Ronald is de initiatiefnemer van Stressplein.