Verslaving door stress is een groot probleem in de hedendaagse maatschappij. We hebben het dan niet alleen over de voor de hand liggende alcohol- of drugsverslaving, maar over allerlei verslavingen. Vaak zijn de oorzaken en deels ook de gevolgen namelijk hetzelfde. De ene keer minder heftig dan de andere keer. Stress speelt vaak een grote rol bij verslaving. In dit artikel verklaren we hoe dit kan.
Inhoudsopgave
Verslaafd door stress
Verslaving kan een direct gevolg zijn van stress. Wanneer iemand last heeft van chronische stress is het vaak niet meer eenvoudig om op een ‘normale’ gezonde manier te ontspannen. Ook in fysieke rust blijven gedachten de geest martelen. Om uit deze stress te kunnen komen is de mens vaak genijgt om naar afleiding of verdovende middelen te grijpen.
Alcohol is vaak het middel met de laagste drempel en bovendien sociaal geaccepteerd. Dit kan beginnen met 1 glaasje bij het eten ter ontspanning en vervolgens totaal uit de hand lopen. Behalve alcohol kunnen ook andere vormen van verslaving tijdelijk verlichting bieden tegen stress. Een drugsverslaving, sociale media verslaving, gameverslaving, eetverslaving of een seksverslaving zijn ook vaak het gevolg van stress met als doel even aan de werkelijkheid te ontsnappen.
Stress door de verslaving
Wanneer mensen verslaafd zijn als gevolg van stress treed er meestal een negatieve vicieuze cirkel in werking. Vanwege de verslaving is men ergens van afhankelijk. Dit zorgt voor een drang om telkens weer verzadiging te krijgen van het middel of activiteit. Het brein is constant bezig met de verslaving met veel stress als gevolg.
Naast deze directe stress levert een verslaving ook veel indirecte stress op. Vaak zorgt stress voor een ontwrichting van het leven. Een verslaving kan zorgen voor baanverlies, verbroken relaties en uiteindelijk tot vereenzaming. Dit alles zorgt voor veel stress en hierdoor is het moeilijk om uit deze cirkel te raken.
Verslaafd aan stress
Een andere vorm van verslaving die steeds meer voorkomt is een verslaving aan stress. Een stressreactie kan in eerste instantie een prettig gevoel geven. De chemische processen van stress zorgen ervoor dat je optimaal kunt presteren en negatieve gevoelens en vermoeidheid een tijd kunt negeren. Deze staat van zijn kan op den duur normaal worden voor iemand.
Wanneer de stress wegvalt komen de vermoeidheid en de negatieve gevoelens naar boven. Op deze manier ontstaat een constant verlangen naar stress ter voorkoming van rust en vermoeidheid. Op lange termijn is dit niet vol te houden en kan dit zorgen voor een burn-out. Mensen die ziek worden op vakantie of heel erg moe en chagrijnig zijn op vakantie kampen vaak met deze vorm van een stressverslaving.
Tips bij stress en verslaving
Een eerst belangrijke stap is om je bewust te zijn van het verband tussen stress en verslaving. Daarnaast is het belangrijk om te beseffen dat een verslaving vaak niet zelf is op te lossen. Steun van professionals, familie en vrienden is essentieel om de ingesleten patronen te doorbreken. Daarnaast is het goed om een dagboek bij te gaan houden om je gedrag te gaan herkennen.
Herken de momenten wanneer stress ervoor zorgt dat je toegeeft aan je verslavingen probeer hier iets anders voor in de plaatst te brengen. Sporten of een andere gezonde leuke hobby kan bijvoorbeeld een perfecte vervanging zijn voor iedere vorm van verslaving.