Zo helpt bewust leven bij meer rust

BewustVerwonderenJe wilt meer rust, maar hoe je dat? Verwondering kan je helpen. Door het ritme van alle dag zit je in een bepaald stramien. En door alle activiteiten en taken voel je tijdsdruk. Je voelt je continu opgejaagd omdat je agenda zo vol is. Als je dit langere tijd doet loop je een grote kans op om overspannen te raken of een burn-out te krijgen.

Door de weeks gaat de wekker, je staat op en doet jouw ochtendritueel. Je gaat naar jouw werk en na het werk doe je boodschappen. Een groot deel van je dag is op die manier al helemaal vastgelegd en ingevuld. Hierdoor is er weinig ruimte om echt dingen te ervaren. Je draait je vaste routine af en leeft vanuit wat er verwacht wordt en wat er “moet” gebeuren en dat geeft stress.

Doordat je hele dag al vol gepland is, heb je een opgejaagd gevoel.  Je hebt last van onrust, je piekert en je je hierdoor niet gelukkig. Je vraagt je regelmatig af waar je het allemaal voor doet. Want als je soms al leuke dingen doet zitten die ook in jouw strakke planning waardoor je er niet echt meer van kunt genieten. Of je voelt je schuldig dat je niet aan het doen bent wat je moet doen.

Je wilt alles efficiënt afhandelen dus gebruik je vooral jouw denken. Terwijl het vele denken juist zorgt voor onrust. Het komt nauwelijks voor dat je tijd hebt waarin je helemaal niets hoeft. Je rent van hot naar her en je hebt geen tijd om bij een bepaalde ervaring stil te staan, om even helemaal in het moment kan zijn. Zodat je weer een tijdloos en zorgeloos gevoel hebt.

Door je te verwonderen kom je uit de “automatische piloot stand” en kun je de wereld weer heel anders ervaren. Verwonderen haalt je uit het denken en naar het ervaren. “Verwondering is het begin van alle wijsheid”, is een uitspraak van Aristoteles. Dus verwondering kan je niet alleen rust maar ook wijsheid geven. Omdat als je even tot stilstand komt je juist weer bij jezelf komt.

Het verwonderen zorgt ook voor nieuwsgierigheid. En nieuwsgierigheid helpt je ook om uit de dagelijkse routine te komen en iets anders te doen dan je normaal doet. Want je wilt meer over een bepaald onderwerp of persoon weten. Je laat dan dat wat je al weet een beetje los en staat open om iets nieuws te ervaren. Zo krijg je de kans om nieuwe ervaringen op te doen die je weer wijzer maken.

Zo sta je ook meer open om je vastomlijnde ideeën, die je beperken, los te laten. Iedereen heeft vast omlijnde gedachtes over hoe de wereld in elkaar zit. Dit geeft je houvast maar kan je ook beperken als je jezelf daarmee zo  vast zet dat je je niet meer kunt verwonderen. Als je niet meer open staat voor nieuwe ervaringen. Eigenlijk leef je dan niet echt in deze wereld maar leef je in een fantasiewereld, je eigen gedachtewereld.

7 tips voor meer bewuste verwondering

  1. Maak een wandeling en stel je voor dat je alles om je heen voor het eerst ziet;
  2. Leer van kinderen hoe je je kunt verwonderen, want zij kunnen dit als geen ander;
  3. Sta je er wel eens bij stil hoe geniaal je lichaam in elkaar zit? Hoe alles samenwerkt om jou te laten functioneren? Wonderlijk hé?;
  4. Verdiep je eens in een onderwerp waar je niets of bij niets over weet;
  5. Ga in gesprek met iemand die een totaal andere kijk op het leven heeft. En onderzoek zonder oordeel waarom die persoon er zo overdenkt;
  6. Neem eens een andere route waardoor je je kunt verwonderen over de plek waar je woont;
  7. Als je je eenmaal weer kunt verwonderen, kun je je ook verwonderen over de dingen van alle dag.

Neem de afwas. Je kunt het gedachteloos of juist met je gedachtes ergens anders doen. Maar je kunt het ook met je volledige aandacht doen. Op die manier kun je genieten van het sop tussen je handen en de enorme bellen die uit elkaar spatten: Een wonder om te zien!

Dus wil je meer rust in je leven? Zorg dat je de automatische piloot af en toe even uit zet. Zodat je je kunt verwonderen over de stad waar in je woont, de mensen om je heen, de natuur, etc.  Op die manier kun je de stress, gejaagdheid en onrust achter je laten en vaker even net als een kind weer helemaal in het moment zijn. Zo voorkom je overspannenheid of een burn-out. Het geeft je veel meer rust en het kan je nog extra wijsheid opleveren ook.

Vorig artikelVan Moeten-moeten naar willen
Volgend artikelIs burn-out een millennial ziekte?
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.