Van Moeten-moeten naar willen

1162

Het to-do-lijstje als anker in je leven. Zo zie ik dat bij veel van mijn cliënten. De to-do’s worden een ijzeren harnas waar ze niet meer van kunnen en mogen afwijken. Het bepaalt hun dagindeling, hun leven, kortom alles. Het bepaalt de stroom van hun leven.

Je zou je kunnen afvragen of dat ooit wel de bedoeling van zo’n lijstje is geweest. Was het ooit niet veel meer bedoeld als “extern geheugen”?

Op de een of andere curieuze manier verwordt dit tot een MOETEN-lijst. Zo begint het natuurlijk vaak. Oh, even noteren, dat wil ik niet vergeten, dat MOET nog even gebeuren voordat etc.. Zo wordt het to-do-lijstje geboren. Op de een of andere curieuze manier verwordt dit lijstje tot een MOETEN-lijst. Ik MOET nog dit, ik MOET nog dat. Het willen is totaal zoek geraakt. Hoe jammer is dat wel niet? Bij veel mensen hangt hun leven aan elkaar van de MOETENS en je kunt je voorstellen dat dit veel stress en frustratie oplevert, want het lijstje is nooit leeg en lijkt constant weer aangevuld te worden met andere MOETENS.

Moeten, moeten en nog eens moeten, daar word je gestresst van. Schrijf het voor jezelf maar eens op wat er allemaal nog MOET gebeuren. Welke MOETENS er op jouw lijstje staan. En hoe ongemerkt dat lijstje keer op keer weer groeit. Het is om gek van te worden. Geen wonder dat je daar stress bij voelt en stress van krijgt. Zulllen we even verkennen? Ik MOET werken, ik MOET zelf koken en het MOET wel gezond zijn, ik MOET de was doen, ik MOET mijn sociale contacten onderhouden, ik MOET sporten, ik MOET mijn ouders bellen, ik MOET naar de ouderavond op school, ik MOET naar voetbal, ik MOET maatschappelijk geïnteresseerd en betrokken zijn, ik MOET aardig en begrip vol zijn, ik MOET ontspannen, ik MOET nog een kaartje versturen, ik MOET nog even bellen, ik MOET die verzekering nog regelen. En zo kan ik nog wel uren doorgaan.

Alleen al het lezen van al die MOETENS maakt me bijna depri. Geen wonder. Voel eens wat dat met jouw doet, al die MOETENS die je zelf hebt bedacht. Word je er blij van? Zet het je in beweging? Of slaat het je misschien wel een beetje lam, de aanblik bij zoveel MOETENS? Als je goed voelt zul je in je lijf voelen wat het met je doet en hoe onrustig het je maakt, al die MOETENS.

Vervang die moetens eens door willen of kunnen. Een mooie manier om eens anders met dit to-do-MOETEN-lijstje om te gaan is om te kijken waar je het MOETEN kunt vervangen voor WILLEN of KUNNEN. Voel dan maar eens wat er dan met jou gebeurt. Dan voelt echt totaal anders. Dat voelt minder stressvol. Daar gaat veel minder druk van uit. Bij willen of kunnen heb jij namelijk zelf de keuze of je het gaat doen ja of nee. Bij willen of kunnen is er ruimte. Ruimte en keuzemogelijkheden zijn een prachtige remedie tegen stress. Voel maar eens goed. Ervaar maar eens wat er dan in je lijf gebeurt. Merk je het op? Voel je dat er weer ruimte is om adem te halen?

Ga de komende weken eens anders met je to-do-lijstje om. Kijk bij elk punt aandachtig of het een moeten een willen of een kunnen is. En geniet van de ruimte en de ontspanning die je dat oplevert. Veel plezier.

Vorig artikelRelativeren kun je leren
Volgend artikelZo helpt bewust leven bij meer rust
In 2004 begon Joanke met haar praktijk De Essentie coaching & stressconsultancy. Ze is een echte stressexpert en begeleidt mensen (particulier en zakelijk) met stressgerelateerde klachten. Daarnaast is ze slaapcoach. In haar werk maakt ze o.a. gebruik van NLP, ACT, RET en Systemisch Werk (familieopstellingen).