Relaxen na een lange dag op werk

373

Je kent het gevoel wel dat je na een lange dag op werk stressen thuiskomt en dan wil je niets meer dan even tot rust komen. Hier zijn een paar tips om het beste te maken van de rest van de dag en maximaal uit te rusten voor de volgende werkdag.

Neem even de tijd voor jezelf om te ontspannen

Het is belangrijk om na een lange dag, waarbij je al veel moet doen voor anderen, even de tijd voor jezelf te nemen. Natuurlijk hoef je dit niet voor de rest van de avond te doen als je een druk gezinsleven hebt. Maar doe voor een half uurtje lekker wat je zelf wilt in plaats van wat iedereen van je verwacht.

Tijd voor jezelf zorgt ervoor dat je mentaal tot rust komt en niet overbelast raakt. Dit is het moment om even je gedachten te sorteren en na te denken over wat je wilt. Om te kijken of je tijd voor jezelf nodig hebt kun je kijken naar de volgende signalen:

  • Slechte humeur en apathie
  • Nergens tijd meer voor hebben
  • Gevoel van onderwaardering
  • Constant een onrustig gevoel

Wat  je hiertegen kunt doen is meer tijd aan jezelf besteden en even kalm aan doen. Wanneer je, je ondergewaardeerd voelt en het gevoel hebt dat je er altijd bent voor anderen,dan is het tijd om grenzen te stellen. Anderen zijn gewend dat je er altijd bent voor ze wanneer ze je nodig hebben. Juist door dit verwachtingspatroon is het belangrijk dat je zo nu en dan nee zegt om voor jezelf te zorgen en te doen wat jij wilt.

Ga even sporten

Source: Pexels.com

Mensen die sporten voelen zich vaker gelukkiger en hebben 50% minder kans op depressie en andere stoornissen. Sporten zorgt ervoor dat je lichaam minder stijf wordt en helpt ook met je doorbloeding. Sportsoorten om lekker te ontspannen zijn bijvoorbeeld hardlopen of yoga.

Tijdens het sporten ben je ook afgezonderd van je normale drukke leven en dat kan helpen met het leegmaken van je hoofd om stress te verlagen. Daarnaast komt er endorfine vrij bij het sporten, waardoor je een stuk gelukkiger gaat voelen.

Lekker eten met comfortfood

Een van de beste manieren om van stress af te komen is om lekker comfortfood te eten. Wie herinnert zich het eten van hun moeder niet? Meestal kreeg je dit wanneer je een dipje had maar het kan natuurlijk ook gewoon gemaakt worden wanneer je eens wat lekkers wilt eten om je goed te voelen.

Voorbeelden van comfortfood zijn zoete happen of lekker vet eten dat makkelijk te maken is en je meteen een beetje gelukigger maken, zoals:

  • Een lekkere aardappelschotel
  • Chocolade (altijd lekker!)
  • Boerenkoolstamppot

Natuurlijk zijn er ook mensen die flexitariër zijn, zelfs dan zijn er nog genoeg keuzes om lekker comfort food te eten, terwijl het ook nog eens gezonder is voor je lichaam. Met elk comfort food geldt dat je hiervan moet genieten met mate. Teveel ongezond eten zorgt er namelijk alleen maar voor dat je, je nog slapper gaat voelen.

Er zijn zoals je leest veel manieren om na een lange dag lekker te ontstressen en te genieten. Je kunt natuurlijk ook een combinatie van de tips hier gebruiken, zoals eerst tijd voor jezelf te nemen door te gaan sporten en daarna een heerlijke aardappelschotel te serveren. Maar de belangrijkste tip blijft om grenzen te stellen voor jezelf. Leg jezelf vooral geen druk op om een rondje te gaan hardlopen, als je liever even niks doet.

 

Vorig artikelKlaag jij wel genoeg?
Volgend artikelThe traveling yoga family: Hoe ervaar jij stress?
De redactie van Stressplein bestaat uit een groot aantal specialisten uit het werkveld. Hieronder vallen stresscoaches, mindfulness coaches, maar ook ervaringsdeskundigen.