De kranten staat er vol van: burn-out en stress. Reclamespotjes van VGZ vergoeden mindfulness cursussen. Het is al langer bekend dat we druk zijn. Althans véél mensen zijn druk en hebben het gevoel in een ratrace beland te zijn om alle ballen hoog te houden. Het is al jarenoud een fenomeen dat we veel werkdruk ervaren. We praten over werkdruk alsof we allemaal praten over hetzelfde. Maar volgens ons is niets minder waar.

Het ervaren van werkdruk hangt af van heel veel factoren en daarbij is het dus de uitdaging om zelf of in samenwerking met je collega’s of leidinggevende eens bewust stil te staan bij de vraag: wat betekent werkdruk of wellicht, de stress die het al gevolg heeft, voor jou? Welke belastende factoren zijn van invloed, zowel privé als werkgerelateerd? Welke energiebronnen zijn er aanwezig om de werkdruk beheersbaar te houden, danwel te verminderen?

Er is geen standaard oplossing. Ieder individu, jij en ik zijn verschillend en gaan anders om met een bestaande situatie. Tijdens onze deelname aan het programma ‘Helemaal Het Einde’ hebben we diverse momenten ervaren dat we geconfronteerd werden met erg veel stress. Momenten dat het bouwen van het huis niet ging volgens plan, het revalidatietraject na mijn val waarin ik gedwongen werd tot bedrust, het schrijven van ons boek waarin we uitgedaagd werden om in een kort tijdsbestek het maximale uit onszelf te halen.

Iedereen heeft momenten in zijn leven die als stressvol worden ervaren. De vraag is: Hoe ga jij zelf met deze situatie om en wat heb je nodig om hiervan te leren en (daar waar het in je oplossingssfeer ligt) te veranderen? En daarbij heb je ons inziens meer mogelijkheden dan je eigenlijk zelf denkt. Deze mogelijkheden gaan echter altijd gepaard met een keuze en een keuze gaat altijd gepaard met angst en verlies. We zeggen ook wel ‘als je ergens ja tegen zegt, een andere baan, partner, stoppen met een verslaving, sporten, vriendschap, dan zeg je tegen een heleboel andere dingen nee.’ Dat is inherent en het moeilijke aan het maken van keuzes. Maar niet kiezen lijdt tot stress, iets niet bespreekbaar maken leidt tot verlies.

Je bent in onze ogen verantwoordelijk voor je eigen keuzes, hoe moeilijk dan ook. Jij bent zelf verantwoordelijk voor het bespreekbaar maken van dat we jou bezighoudt. Je kunt tegelijkertijd geen verantwoordelijkheid dragen over hoe de ander hierop reageert. Daarmee heb je dus gewoon te dealen, vanuit liefde voor jezelf.

YogaFamilyboek
Klik voor het boek ‘the traveling yoga family’.

In ons boek beschrijven wij aan de hand van een aantal inspiraties, kernwaarden over hoe wij proberen mindfull te leven en wat hieraan een positieve bijdrage levert. Zo staan we uitgebreid stil bij het belang van ademhaling. Daar waar je aandacht besteed aan je eigen ademhaling, verstilling zoekt in jezelf zul je merken dat je ontspant. Stephen Covey spreekt ook wel over de ‘freedom to choose’. Er is een bepaalde situatie en jij reageert hierop. Het moment tussen de ontstane situatie en jouw reactie is de freedom to choose. Hierbij is het van essentieel belang dat je leert te ademen en jezelf de rust gunt om wellicht niet direct te reageren maar eerst te ademen, en dan pas al dan niet te reageren.

Het boek beschrijft diverse ademhalingen, oefeningen en technieken die jou kunnen helpen om beter te ontspannen. Een ander voor ons belangrijke waarde is de kracht van natuur en stilte. De meeste antwoorden op essentiële vragen vind je niet in je hoofd. Die zijn te vinden in je hart. Maar wanneer nemen we nog in deze maatschappij de tijd en ruimte om stil te staan bij wat je echt voelt in plaats van wat je denkt? Natuur en stilte hebben ons enorm geholpen om tijdens momenten van stress terug te komen bij de basis, bij jezelf, bij je eigen hart. Zwemmen in koud water en lopen op blote voeten zijn allemaal manieren die jou kunnen helpen om meer in het hier en nu te komen. In je eigen lijf, in je hart. In ons boek nodigen we je uit om hiermee te spelen.

Een andere belangrijke inspiratie voor ons is de kracht van dromen en verbeelding. Ons boek was nooit tot stand gekomen zonder te dromen over wat je erin zou willen hebben en een beeld had gehad over hoe het eruit zou moeten komen te zien. Onze yogaschool was er nooit geweest als Linda niet een beeld had gehad hoe dit er dan uit zou komen te zien. Ik heb vaak blindelings vertrouwen gehad in Linda haar dromen, omdat zij veel beter kan visualiseren dan ik. Dat maakt dit boek ook zo mooi. Het is echt van ons samen.

Een vierde inspiratie is de kracht van loslaten. Als je echt bereid bent om stappen te zetten in je leven, zul je bereid moeten zijn los te laten. Dit kan betekenen dat je het bespreekbaar maakt dat je niet gelukkig meer bent in je werk, je relatie, of je vriendschap. Loslaten is inherent aan het leven. In het Boeddhisme is loslaten de sleutel tot geluk. Volgend Boeddha creëren we ons eigen lijden door vast te houden. Vast te houden aan het verleden, vast te houden aan angsten, vast te houden aan verdriet, vast te houden aan bezit. Als je niet bereidt bent om los te laten, zul je merken dat je niet kunt bewegen. Als je niet bereid bent om te bewegen, zul je stilstand creëren, wat altijd lijdt tot achteruitgang. Blijf bewegen, blijf bewust kijken en blijf vooral genieten. Geniet van kleine stapjes, maar blijf in beweging.

In ons boek beschrijven wij aan de hand van voorbeelden hoe wij dat doen.  Een andere belangrijke inspiratie voor ons is de kracht van dankbaarheid en liefde. Geef wat je wilt ontvangen. Sterker nog: Geven is veel mooier en waardevoller dan ontvangen. Wees echter ook bereid om te ontvangen als een ander je wat wil geven. Wij zijn ervan overtuigd dat het geheel meer is dan de som der delen. Vandaar ook dat wij bij uitstek mensen zijn die graag iets willen creëren samen met anderen en daarbij uitgaan van éénieders talent. Als je elkaars talent kunt zien. kun je met elkaar veel bereiken. Daarin is ons algemeen uitgangspunt liefde en niet jaloezie.

Tot slot is voor ons de yogafilosofie een belangrijke inspiratiebron geweest om anders te gaan leven. Daarbij gaat het in eerste instantie niet eens om het fysieke component, de houdingen, maar om de filosofie en vooral het in de dagelijkse praktijk naleven hiervan. Denk hieraan aan bewust kijken, zonder oordeel, het spreken van de juiste taal, het doen van de juiste dingen en noem maar op. Het gaat er dus om dat je bewust in het leven staat en af en toe stil staat en te reflecteren op hoe je de dingen normaal gesproken doet. Uiteraard is een van de grote voordelen van yoga dat het helpt om meer in balans te komen, zowel fysiek als mentaal. Dat kan je absoluut helpen om in tijden van veel belasting jezelf niet te verliezen.

Wij wensen je veel plezier in je reis, genaamd leven❤️

Namasté

Vorig artikelRelaxen na een lange dag op werk
Volgend artikelWeg met die droge en brandende ogen!
Jeroen en Linda van Kooij,zijn de trotse ouders van Dean, Jana en Inez van Kooij. Nadat ze samen met hun kinderen drie lang lange reizen door zuidoost Azië hebben gemaakt, viel in het najaar van 2016 de beslissingen om een nieuw avontuur aan te gaan. Geheel 2017 zijn ze één van de drie gezinnen die 52 weken lang door een camera gevolgd worden in hun zoektocht naar een nieuwsbestaan in Chili.