Doordat je hele dag druk bent, ben je vooral bezig met inspanning. En de kans is groot dat je te weinig tijd besteed aan plezier of ontspanning. Als je dit langere tijd doet neemt je stressbestendigheid af. Hierdoor kun je last krijgen van verschillende stressklachten zoals; onrust, een opgejaagd gevoel, vermoeidheid, dingen vergeten en slechter slapen.

Of je hebt een veeleisende baan. Of de combinatie tussen jouw werk en de zorg voor kinderen en/of een ouder zorgen samen voor een te grote belasting. Je ziet geen mogelijkheid om even te ontspannen, want er ligt altijd wel iets of iemand op je te wachten. Na jouw werk, het huishouden en de zorg voor anderen blijft er weinig tijd en puf over om iets leuks te gaan doen. En heb je een keer tijd dan voel je je niet fit.

Je loopt jezelf continu voorbij. Je voelt je zo opgejaagd, dat je niet de ruimte voelt en rust voelt om te kunnen ontspannen. Het voelt ook simpelweg of je totaal geen tijd hebt voor ontspanning. Hierdoor kunnen de spanning in je lichaam oplopen en krijg je last krijgt van lichamelijke klachten als nekpijn, rugpijn, en schouderpijn. De onrust en drukte in je hoofd neemt toe waardoor je ook steeds vaker hoofdpijn krijgt.

Het is net als bij een accu. Als de accu meer leegloopt dan oplaad, houd het op een gegeven moment op en is de accu leeg. Bij mensen noemen we dat overspannenheid of als je daar mee door blijft lopen: een burn-out. Het is dus belangrijk om tussentijds regelmatig op te laden zodat je gezond en fit blijft.

Het blijkt dat sporten de stressbestendigheid verhoogt. Er is regelmatig onderzoek gedaan naar het verband tussen stressbestendigheid en sporten. Daarin werd duidelijk dat door het sporten je lichaam sneller hersteld van stress.

Wees gerust de inspanning hoeft niet heel groot te zijn om dit effect te bereiken. Het is wel belangrijk dat het sporten gezien wordt als een ontspannende bezigheid zonder prestatiedrang. De meeste mensen voelen zich na het sporten beter. Hun stemming is positiever en ze hebben het gevoel dat ze meer energie hebben.

Let op! Op het moment dat je last hebt van een burn-out is het verstandig om je lichaam eerst weer op kracht te laten komen voordat je fanatiek gaat sporten. Zo wie zo is het belangrijk dat als je niet gewend bent om te sporten je dit rustig opbouwt. Als je een burn-out hebt, kun je het beste starten met rustig en kortere tijd wandelen, fietsen of zwemmen. Zodra je accu weer meer is opgeladen is kun je dit uitbreiden of intensiveren. Of kiezen voor een andere vorm van sporten.

De volgende sporten helpen je om jouw stressbestendigheid te verhogen:

  • Hardlopen
  • Fietsen
  • Zwemmen

Maar ook cardio apparatuur waarop je kunt:

  • Steppen
  • Fietsen
  • Roeien
  • Langlaufen
  • Hardlopen.

Naast het trainen van het uithoudingsvermogen helpt ook het trainen van spierkracht je stressbestendigheid te verhogen. Vooral het trainen van de buik-, rug-, arm- en beenspieren.

Een onderzoek met een eeneiige tweeling bevestigde het verband tussen sporten en stressbestendigheid.
 In het onderzoek ging de ene tweeling negen weken lang trainen met een hardloopschema. De andere tweeling kreeg de opdracht om niet te gaan sporten. Na negen weken werd bij beide tweelingen hun stressniveau gecontroleerd. Het bleek dat de broer die gesport had veel rustiger was dan zijn tweelingbroer.

Door het contact met andere mensen voelen sporters zich ook beter. Het sociale aspect speelt dus ook een rol. Daarnaast leven mensen die regelmatig sporten over het algemeen ook gezonder. Ze drinken minder alcohol, stoppen met roken en eten gezonder. Daarnaast komt er bij het sporten het hormoon endorfine vrij in je lichaam, wat ook de stressgevoeligheid vermindert. Sporten werkt ook positief door op zelfbeeld. Mensen die sporten, ervaren hoe het voelt om hun grenzen te verleggen, waardoor ze meer ervaren waartoe ze allemaal in staat zijn. Dat zijn allemaal factoren die er aan bijdragen dat je beter kan omgaan met stress.

Kortom wil je meer energie ervaren en je fitter voelen? En af van je stressklachten? Sporten helpt je stressbestendigheid te verhogen. Zelfs eenvoudige bewegingen kunnen een groot effect hebben. Zodat je meer rust hebt, je alles weer kunt onthouden en je weer heerlijk slaapt. Als daarnaast ook nog je een beter gevoel over jezelf krijgt. Ga je helemaal de goede kant op!

Vorig artikelBoekrecensie: Spelen in stilte van Irma Smegen
Volgend artikelWaarom je JA zegt, als je NEE bedoelt
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.