Ik vond het vroeger lastig om nee te zeggen. De keren dat ik ja zei om een ander te pleasen, ik me verplicht voelde of vond dat ik het beter of sneller dan de ander kon, zijn niet te tellen. Ik vond het vooral lastig om nee te zeggen, omdat ik me door de reactie van de ander op die nee, afgewezen, niet goed genoeg of minder dan de ander voelde. En om dat te voorkomen ……. zei ik ja terwijl ik nee bedoelde en ging ik keer op keer over mijn eigen grenzen heen.
Misschien herken je dit: De juf van jouw kinderen vraagt of je morgen mee gaat op klassenuitje, want het is toch je vrije dag? En ook al is het je enige vrije dag in de week: je zegt toch JA.
Of jouw collega’s die jou altijd – liefst op het laatste moment – vragen om die ene klus over te nemen, want jij bent daar zo goed in. En ook al kijk jij zelf ook tegen een deadline aan, je zegt toch JA.
Herken je dit? En heb je dan achteraf vaak spijt van je toezegging? Weet jij waarom je JA zegt in plaats van NEE? Ben je bang voor de confrontatie, wil je leuk of interessant gevonden worden? En hoe vaak heb je achteraf spijt van jouw ja?
Inhoudsopgave
Nee zeggen is niet eenvoudig, maar wat maakt het nu zo moeilijk om ‘nee’ te zeggen?
Vaak komt dit voort uit weerstand. Weerstand tegen de gevoelens en emoties die je voelt als je nee zegt. Bijv. schuld, schaamte of onzekerheid. Dat zijn gevoelens die we liever niet voelen. En om die gevoelens te vermijden, zeg je ja terwijl je nee bedoeld. Om het vervolgens voor jezelf goed te praten, met een “excuus”:
“Als ik het doe is het sneller klaar”
Want stel je toch eens voor wat een tijd het kost de ander uit te leggen wat ze moeten doen, dan kun je het toch echt beter zelf doen. Maar daardoor blijft die vraag wel telkens bij jou terugkomen.
“Ik kan het beter”
Ja logisch dat collega’s jou dan vragen, jij als expert daar kan niemand anders (zo goed) tegen op!
“Het moet perfect zijn”
Half werk afleveren, dat doe jij niet, je bent niet voor niets perfectionist. En dus zeg je ja, ga je tot het uiterste en loop je jezelf voorbij.
“ik wil geen ruzie”
Liever de discussie uit de weg gaan dan ruzie krijgen. Jij houdt van harmonie. En dus doe je dingen die je liever niet doet en ga je over je eigen grenzen heen.
“Als ik nee zeg vragen ze me volgende keer niet meer”
Je wilt zo graag promotie maken of gezien worden in je werk dat je bang bent dat jouw nee er toe leidt dat ze je de volgende keer niet meer vragen.
Hoeveel van deze excuses gebruik jij wel eens?
Wees je er van bewust dat jouw excuses voortkomen uit overtuigingen. Overtuigingen die zijn ontstaan in het verleden en die toen waarschijnlijk helpend waren, maar nu als een belemmering werken. Want door deze overtuiging ga je – keer op keer – over je eigen grenzen heen door JA te zeggen, maar NEE te bedoelen.
Overtuigingen ontstaan in de loop van je leven en zijn gebaseerd op conclusies die je trekt over ervaringen of gebeurtenissen. Daardoor denk je “zeker te weten” dat het zo is, en geloof je dat ze waar zijn. Er zijn zowel positieve als negatieve overtuigingen. Reageerde er ooit iemand boos of teleurgesteld omdat jij nee zei op zijn of haar verzoek? En heeft die gene je daarna voor je gevoel genegeerd, dan is je (negatieve) overtuiging dat nee zeggen er toe leidt dat anderen jou afwijzen (en dat leidt weer tot emoties die je wilt vermijden). Overtuigingen kun je herkennen als ze beginnen met: als ik dit doe… dan gebeurt dat…..
Wil jij vaker Nee zeggen? (en daarmee je grenzen beter bewaken)
Dan daag ik je uit om de komende week bij te houden hoe vaak jij je laat verleiden ja te zeggen terwijl je nee bedoeld. Als het je gebeurt: kijk dan vanuit welke overtuiging je dat doet. Sta daar eens bij stil, want van daaruit kun je de oplossing vinden om nee te zeggen.