Voeding en stress

4347

In periodes van stress hebben de meeste mensen de neiging om meer voedsel te eten met een hoog vet- of suiker gehalte. Dat dit soort voedsel niet bijdraagt aan goede bouwstoffen voor ons lichaam weten we ondertussen wel. Maar het draagt ook niet bij aan het oplossen van de stress.

Sommige mensen zijn vaak zo druk dat ze geen tijd nemen om een maaltijd te eten. Met de gedachte om tijd te winnen wordt er dan snel voor “een vette hap” gekozen, pizza of pasta. Ook voor de trek tussendoor wordt bij stress eerder gekozen voor ijs, snoep, koffie of chocolade, in plaats van een stuk fruit.

Naast dat het buiten de deur eten en snacken duurder is, komt het je gezondheid niet ten goede. Je lichaam heeft voedingstoffen nodig om goed te functioneren. Met veel vette happen en snacken krijgt je lichaam niet alle voedingstoffen binnen die het nodig heeft. Hierdoor kunnen op termijn klachten ontstaan. Daarnaast voelen de meeste mensen zich ook niet prettig bij de extra kilo’s die er gemakkelijk bijkomen met zo’n eetpatroon.

Veel mensen kunnen de verleiding om voeding met een hoog vet- of suiker gehalte te eten niet weerstaan. Het gemak en het korte termijn denken heeft dan snel de overhand.

Vezelrijk voedsel, fruit en groenten leveren ons lichaam wel de energie die we nodig hebben. Door het vermeerderen van onze inname van fruit en groenten, kunnen we ons immuunsysteem versterken, wat maakt dat we beter tegen stress bestand zijn.

Let op dat je naast je voeding ook de stress zelf aanpakt. Het is niet zo dat wanneer jij je voeding aanpast, je nooit meer last hebt van stress. Het blijft belangrijk om je leven onder de loep te nemen en te kijken hoe je meer rust kunt krijgen.

Daarnaast zijn er specifieke voedingsstoffen die stress verminderen. Dat zijn: magnesium, kalium, anti-oxidanten, en omega 3-vetzuren. Ik zal hieronder toelichten wat deze voedingstoffen zijn en waar ze inzitten.

Voedingstoffen die het stressniveau te verlagen

Magnesium

Magnesium is een mineraal dat onder andere de taak heeft om je spieren te laten weten zich te ontspannen en is daarmee een van de belangrijkste stoffen in je lichaam als het gaat om stress. Diverse wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat er een verandering in de lichaamscellen optreedt bij stress. De balans tussen de hoeveelheid magnesium en calcium in je lichaam is weg bij stress en hierdoor ontstaat een te hoog calcium gehalte. De stressgevoeligheid neemt af zodra er weer meer magnesium in de cellen is en de balans tussen magnesium en calcium weer is hersteld. Dit mineraal zit in bruine rijst, spinazie, gedroogde abrikozen, noten, bonen en volkoren brood.

Kalium

Bij veel stress, gaat je stofwisseling sneller werken. Op deze manier gaan er grote hoeveelheden kalium met de urine verloren en daalt je kaliumgehalte. Kalium speelt onder andere een belangrijke rol bij het reguleren van stress. Dit mineraal zit onder andere in: vers fruit zoals banaan en sinaasappel, aardappelen, zaden, tomaten, avocado, gedroogde dadels en vijgen, peulvruchten, olijven en zeewier.

Antioxidanten

De stofwisseling in ons lichaam is het proces van aanvoeren, afbreken, opbouwen en afvoeren van vele stoffen. Bij dit proces ontstaan vrije radicalen. Net zoals er spaanders ontstaan bij het hakken, ontstaan er vrije radicalen bij de stofwisseling. De vrije radicalen veroorzaken irritatie in het lichaam. De taak van het immuunsysteem is om vrije radicalen op te ruimen. Vitaminen zijn voedingsproducten die deze vrije radicalen onschadelijk kunnen maken. Vitamine C, E en A zijn de sterkst werkende antioxidanten. Voeding waar deze antioxidanten in zitten zijn: kleurrijk fruit en groentes zoals bessen, rode paprika, wortelen en groene bladgroente. Vooral granaatappel blijkt vol te zitten met antioxidanten.

Omega 3-vetzuren

Er is veel onderzoek gedaan naar de effecten van omega 3-vetzuren bij stress. Hier is uitgekomen dat 1000mg omega 3 per dag een positieve verandering kan brengen. Deze vetzuren zijn vooral te vinden in vette vis, zoals zalm, in lijnzaad en in mindere mate zit het ook in walnoten, pompoenpitten en zonnebloempitten.

Kortom er is gezonde en lekkere voeding die ons lichaam helpt om stress te reduceren. Je hoeft niet onnodig kilo’s aan te komen, je kunt besparen op dure maaltijden en snacks, en het doet je gezondheid ook nog eens goed.

Vorig artikel“Mam, iets is er mis met me… Ik word gek”
Volgend artikelDe pil van Drion
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.