Wanneer moet je ingrijpen bij grote werkdruk?

1292

Denk jij dat je ooit burn-out zal raken? De meeste mensen denken van niet. Je voelt hoe stressbestendig je bent op je werk, je sport misschien ook een aantal keren per week en je hebt leuke sociale activiteiten.

De hardwerkende professionals die ik in mijn praktijk begeleid om te herstellen van hun burn-out dachten eerder ook dat ze nooit burn-out zouden raken. Stuk voor stuk slimme en capabele mensen. En toch overkomt het ze.

Hoe komt dat?

Dat komt doordat burn-out een sluipmoordenaar is. In hele kleine stapjes sluipt de vermoeidheid erin, stap voor stap raakt je accu verder leeg.

Soms gebeurt er plotseling iets heftigs in je leven (een life-event, zoals de dood van een naaste, een scheiding, conflict etc) en dat kan enorm veel stress geven, waardoor de accu sneller leeg loopt. Maar het kan ook gebeuren zonder deze life-events.

Het leeglopen van die accu kun je merken aan signalen, maar die kun je best gemakkelijk negeren, want:

  1. Je went eraan. Net zoals die kikker die in een pannetje met water langzaamaan opgewarmd raakt en bij een gevaarlijke temperatuur er niet meer uitspringt. We wennen aan langzaamaan veranderende omstandigheden en ook aan langzaamaan verminderde energie. Als de kikker in één keer in een pan met heet water gegooid zou worden, zou hij er meteen uit springen. Dat zouden wij ook doen als wij zouden zien hoeveel energie we aan het verliezen zijn.
  2. Adrenaline en andere stresshormonen camoufleren je vermoeidheid. Als je heel druk bezig bent, produceert je lichaam stresshormonen om jou van genoeg energie te voorzien. Dit geeft een gevoel van alertheid en ‘energie’, maar kost vooral veel energie. Het camoufleert hoe het eigenlijk met je gaat; je vermoeidheid lijkt weg te zijn. Pas als je stilstaat of zit voel je hoe moe je eigenlijk bent.

Waardoor loopt de accu leeg?

De accu loopt onder andere leeg als je lange periodes achter elkaar veel doet en weinig rust neemt.

Zoals bij hoge werkdruk. Je hebt dan de neiging om steeds langer en wat gejaagder door te gaan en steeds minder pauzes te nemen; een recept voor acculeegloop, ofwel roofbouw. Maar daar wen je aan, net zoals die kikker…

Wanneer moet je nu echt wat aan die hoge werkdruk doen?

Eigenlijk zo snel mogelijk, zodat je fit blijft maar paradoxaal genoeg ook productiever. Je werkt ook met veel meer plezier als je het werk dat je moet doen op tijd afkrijgt.

Op de toppen van je kunnen zitten, vraagt heel veel energie. Dit hoort daardoor tijdelijk te zijn. Het hoort bij piekbelasting, bij sommige projecten, maar is (accu technisch) bijna niet vol te houden op de langere termijn.

Op de volgende 7 momenten…

… is het handig om wat aan je werkdruk te doen:

  1. als je merkt dat het je niet meer lukt om aan alle verwachtingen te voldoen
  2. als je op de automatische piloot staat (reactief)
  3. als je het gevoel hebt dat je achter de feiten aanloopt
  4. als je vooral aan het volhouden en doorzetten bent
  5. als je je rustmoment in de toekomst projecteert: “over 3 dagen is het weekend, dan kan ik bijkomen” en “over een maand kan ik uitrusten want dan heb ik vakantie”
  6. als je ‘s ochtends vroeger wakkeer wordt dan normaal en ‘s avonds moeilijker in slaap komt
  7. als je bij de huisarts of fysiotherapie loopt voor “onverklaarbare klachten”.

Ik hoop dat je de momenten van overbelasting snel kunt herkennen en een leuke werkdag hebt!

Vorig artikelZo ga je als leidinggevende om met stress bij medewerkers
Volgend artikelBoekrecensie: Ki,  kracht van binnenuit
Anita Roelands is arbeid- en organisatiepsycholoog en begeleidt met haar bedrijf Roelands Coaching managers en professionals die veeleisende banen hebben en die zich overbelast voelen en vinden dat het zo niet langer kan. Zij is schrijfster van het succesvolle werkboek Nooit meer burn-out! – in drie stappen leren genieten van werk en leven.