Bij overspannenheid en een burn-out kun je je echt kapot of doodop voelen. Je voelt al langere tijd dat je ondanks dat je vroeg naar bed gaat, je niet uitgerust bent. Je probeert nog steeds je dagelijkse bezigheden te doen, maar je merkt dat het steeds lastiger is om dat vol te houden.
Terwijl je voorheen werk en privé prima kon combineren, merk je nu dat het niet meer lukt om alle ballen in de lucht te houden. Je voelt je futloos. Soms ga je juist wat later naar bed om dingen af te krijgen, maar dat geeft je ook niet de rust waar je zo naar verlangt. En als je niet alles af krijgt loopt de druk op en dat kost je ook weer energie. Je kunt ’s morgens je bed niet uitkomen en als je ernaast staat zou je er het liefste direct weer induiken.
Je voelt je steeds futlozer, en je probeert het gebrek aan energie op te lossen door nog harder je best te doen om toch alles af te krijgen. Dit zorgt voor spanningen in jouw lichaam waardoor je klachten kunt krijgen als: misselijkheid, hoofdpijn, duizeligheid, nek- of schouderpijn of rugpijn.
Het lukt je niet om uit de cirkel van stress en vermoeidheid te komen. De vermoeidheid ontstaat door chronische stress en de twee gaan hand in hand en versterken elkaar. Met een tandje erbij doen is dit niet op te lossen. Sterker nog je legt nog meer druk op jezelf en als je daarmee doorgaat, wordt je burn-out alleen maar erger.
Je zit in een dagelijkse sneltrein waar het onderweg lastig is uit te stappen omdat je ondertussen zo gewend bent aan dit tempo, dat je het niet door hebt. Je hebt in de loop der tijden steeds meer taken en activiteiten op je genomen. Want het is toch leuk? En je vind het lastig om “nee” te zeggen. Daarnaast wil je niets missen en anderen kunnen dit toch ook?
Wat voor de één een te volle dag is, daar draait een ander zijn of haar hand niet voor om. Het heeft absoluut geen zin om jezelf, of jouw bezigheden te vergelijken met anderen. Het gaat erom hoe jij het ervaart.
Je denkt misschien dat je zo vast zit in je routine, dat het niet anders kan. Je hebt het gevoel dat je vast zit, maar er is een andere manier! Als jij jezelf de vraag stelt hoe lang je dit nog gaat volhouden, weet je dat je zo niet langer door kunt gaan.
In 7 stappen meer energie
- Vraag jezelf af hoe lang je dit nog gaat volhouden;
- Realiseer jij je dat je zo niet langer kunt doorgaan?;
- Schrijf dan al jouw taken en activiteiten op;
- Maak daar achter twee kolommen. Zet boven de ene kolom “geeft energie” en boven de andere “kost energie”. Zit achter elk item een kruisje in de juiste kolom;
- Zo krijg je een overzicht welke taken en activiteiten je energie geven en welke energie kosten. Kijk of dit in balans is. Waarschijnlijk niet anders ben je niet telkens moe;
- Bepaal hoe je een betere balans kunt krijgen tussen taken die energie kosten en energie opleveren;
- Je hebt nu een pak van aanpak gemaakt, dat je kunt gaan uitvoeren.
Een klant van mij kwam ooit, helemaal oververmoeid, bij me. In de loop der jaren was haar leven ongemerkt steeds drukker geworden. Ze had gemerkt dat ze niet alle ballen meer in de lucht kon houden en was gaan schrappen. Maar ze had juist die dingen geschrapt die haar energie gaven. Zij stopte met sporten en schilderen omdat ze dacht dat ze daar geen tijd meer voor had. We namen haar leven goed onder de loep en zorgden voor een betere balans tussen energie vreters en energie opladers. Waardoor ze nog steeds een actief leven had, maar zich veel energieker voelde, en meer rust had.
Kortom, gaat je vermoeidheid maar niet over, en heb je te veel energie vreters? Zorg dat je stress en burn-out klachten afnemen, zoals vermoeidheid, door een goede balans tussen activiteiten die energie opleveren en die energie kosten. Zodat je nog steeds actief kunt zijn, meer energie hebt en tegelijkertijd meer rust.