Heb jij last van geldstress?

1006

De zorg van mensen over geld en met name het gebrek eraan in het geval van geldproblemen, levert vaak financiële-stress of geldstress op. Meer en meer mensen moeten rondkomen van minder geld of hebben stijgende lasten.Veel mensen hebben hierdoor moeite om hun rekeningen te betalen. In 2005 had 6 procent van de negen miljoen Nederlanders, die zijn geregistreerd bij het Bureau Krediet Registratie (BKR), een betalingsachterstand. In 2014 is dat bijna 9 procent.

Jouw inkomen of uitgaven kunnen in de loop der tijd veranderen. Als jij ontslagen wordt en ineens van een uitkering moet leven bijvoorbeeld. Of als je gaat scheiden en ineens een kleiner budget hebt. Jouw uitgaven kunnen fors stijgen doordat jouw kinderen gaan studeren. Maar ook als jij jouw auto moet laten repareren en je voor hogere kosten komt te staan dan je kunt betalen. Of je komt in de financiële problemen doordat andere maandelijkse kosten blijven stijgen.

De spanningen kunnen oplopen als je langere tijd geldproblemen hebt. Dat uit zich vaak vooral in: vermoeidheid, slaapproblemen, spijsverteringsproblemen, spierpijnen, duizeligheid, en een hoge bloeddruk. Geldstress geeft ook vaak spanningen in een relatie en kan  relatieproblemen veroorzaken. Vooral omdat je door de geldstress vaak emotioneler en heftiger reageert. Sommige mensen krijgen depressieve gevoelens en hebben concentratieproblemen en voelen zich opgejaagd. Schaamte speelt ook vaak een rol bij geldproblemen, waardoor mensen zich terugtrekken en geïsoleerd raken.

Veel mensen zijn liever met andere dingen bezig en vinden het lastig om hun geldzaken op orde te houden. Het kan zijn dat je er niet vrolijk van wordt om je in jouw geldzaken te verdiepen. Ook al hoeft het niet jouw favoriete bezigheid te worden, het is wel noodzakelijk jouw financiën onder de loep te nemen op het moment dat jouw inkomsten of uitgaven wijzigen.

Waar moet je beginnen bij geldstress? Zorg als eerste voor overzicht. Dan pas weet je of jouw geldstress terecht is, of dat het slechts een onterecht gevoel is.

De struisvogeltechniek, of je kop in het zand steken werkt niet. Daar worden je geldprobleem alleen maar groter van. Hoe eerder je weet wat de situatie is en dus ook kunt ingrijpen, hoe eenvoudiger het is de situatie te verbeteren. Realiseer je dat het op dit moment nodig is hier aandacht en tijd voor vrij te maken zodat je daarna weer zonder geldstress kunt leven.

In 5 stappen uit je geldstress

  1. Zorg voor overzicht. Overzicht geeft duidelijkheid en dus rust.Maak een lijst van al jouw vaste en variabele inkomsten en uitgaven. LET OP: het is de eerste stap, niet de hele oplossing!
  2. Vind jouw balans. Onderzoek waar je, indien nodig, inkomsten of uitgaven kunt aanpassen.
  3. Tref regelingen, indien nodig. Bijbetalingsachterstanden is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met het bedrijf of instantie. Zij zijn vaak bereid om mee te werken aan een betalingsregeling. Dus bel ze op of stuur een mail of brief.
  4. Verander jouw patroon. Het veranderen van getallen in jouw overzicht is vaak makkelijker dan het veranderen van jouw patroon. Dat is lastig om alleen te doen. Zoek hiervoor professionele hulp.
  5. Geldstress irreëel? Misschien maak jij je onterecht druk over geld. En heb je vaak gedachtes die je geldstress bezorgen. Neem hiervoor contact met me op, want het is jammer om met onnodige stress te blijven rondlopen.

Ik had eens een klant met geldstress die verschillende rekeningen niet meer kon betalen. Ze had al een tijdje het ene gat met het andere op geprobeerd te vullen. Toen ze merkte dat ze steeds meer last kreeg van stress, vroeg ze mij om hulp. Ik hielp haar om overzicht te krijgen, en adviseerde haar om betalingsregelingen te treffen. Dat was snel geregeld. Het aanpakken van haar impulsieve koopgedrag koste meer tijd. Daarnaast hielp ik haar met het reduceren van de stress en het ontwikkelen van een ander patroon. Het gaat nu goed met haar. Haar nieuwe patroon geeft haar rust en helpt haar om haar uitgaven bedachtzamer te doen. Ze vond het heel moeilijk om er voor uit te komen, maar is heel blij dat ze het heeft gedaan want ze is over een paar maanden schuldenvrij!

Dus heb je last van geldstress? Maak een overzicht, tref regelingen en verander jouw gedrag. Vergeet de struisvogeltechniek, daar maak je het geldprobleem alleen maar groter mee. Pak jouw geldstress aan zodat je weer in alle rust van je leven en van je geld kunt genieten.

 

Vorig artikelHoe stap je uit de vicieuze cirkel van stress en emoties?
Volgend artikelToeval bestaat
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.