Hoe stap je uit de vicieuze cirkel van stress en emoties?

2046

Hoe stap je uit de vicieuze cirkel van stress en emoties? Wat kun je er aan doen, wat niet en welke tips zijn er?

Emoties zorgen vaak voor stress. Dit komt doordat ons ademhalingsstelsel in verbinding staat met onze emoties. Je kunt bij angsten en verdriet merken dat jouw ademhaling verandert. En als je schrikt hou je vanzelf je adem in. Iemand die zijn emoties probeert binnen te houden, houdt vaak ook zijn adem in. Dat is een manier om de vicieuze cirkel van stress te houden.

Als je bang bent, of verdrietig, heb je een meer in elkaar gedoken houding. Op deze manier is er letterlijk minder ruimte om je longen volledig te vullen met nieuwe lucht. Alleen het bovenste gedeelte van je longen kunnen zich nog vullen en daardoor kun je het benauwd krijgen. Je lichaam probeert dit dan vaak op te lossen door te zuchten, met horten en stoten te ademen of je sneller te laten ademhalen.

De emoties gecombineerd met de hoge ademhaling maakt dat je lichaam stress ervaart en gaat  hierdoor stresshormonen aanmaken. Hierdoor wordt je nog meer overspoeld door emoties en worden de emoties alleen maar erger, waar je weer meer stress ervaart. Emoties en stress versterken elkaar op deze manier. En dat is geen fijne situatie.

Daarbij blijven emoties bij een oppervlakkige ademhaling langer aanwezig. Je zet onbewust jouw adem vast, en hierdoor zet je automatisch ook jouw emoties vast. Dus door de oppervlakkige ademhaling hou jij de situatie onbewust in stand. Op deze manier kom je in een vicieuze cirkel terecht waarbij emoties en een oppervlakkige ademhaling stress in stand houden. Dit is niet nodig, dus laten we kijken hoe dit anders kan om de vicieuze cirkel van stress te doorbreken.

Als jouw dagelijkse ademhaling verbetert, zul je soms nog steeds emoties ervaren, maar er minder last van hebben. Als jij jouw volledige longcapaciteit gebruikt, zullen emoties minder blijven hangen. Het is normaal om soms bang te zijn, zolang het niet alles overheerst, want dat geeft te veel stress. Het is normaal om soms verdrietig te zijn, zolang je er niet in verdrinkt.

Het is belangrijk dat ook het onderste gedeelte van je longen zich kunnen vullen met lucht. Op deze manier komt er meer ontspanning in jouw lichaam en stopt de aanmaak van stresshormonen.

Het helpt niet als je begint met diep in te ademen en jouw borstkas op te blazen. Op deze manier wordt alsnog het onderste gedeelte van jouw longen niet voldoende gebruikt. En er is dan nog steeds oude lucht in het onderste gedeelte van de longen aanwezig.

Het werkt wel als je eerst jouw longen leeg maakt. Dit doe je als volgt: Blaas langzaam helemaal uit tot je echt geen lucht meer kunt uitademen. Hou dit even vast. Net zo lang tot jouw longen zich vanzelf weer willen vullen. Ontspan dan, en jouw longen lopen vanzelf weer vol met lucht. Dit hoef je maar één keer te doen. Wel dagelijks herhalen, zodat jouw dagelijkse ademhaling dieper wordt en je kunt genieten van de voordelen van een diepe ademhaling!

Laatst belde een klant mij heftig geëmotioneerd op. Ze was erg overstuur, haar ademhaling ging met horten en stoten, zodat ik haar niet eens kon verstaan. Ik gaf over de telefoon direct instructies en hielp haar naar een rustige ademhaling. Hierdoor namen de stress en de emoties direct af en kon ze vertellen wat er aan de hand was en kon ik haar verder helpen.

Dus onthoud dat een goede ademhaling zorgt dat emoties goed gereguleerd worden. Hierdoor heb je minder emotionele schommelingen en minder stress. Het kost je nauwelijks tijd en levert je meer rust op. Je kunt het heel eenvoudig toepassen.

Vorig artikelIemand agressief? Zo beperk jij jouw stress!
Volgend artikelHeb jij last van geldstress?
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.