Hoe je last van stress kunt hebben zonder dat je dat zelf door hebt

2062

Veel mensen hebben last van stress zonder dat ze dat zelf door hebben. Je raakt gewend aan jouw leven zoals het is. Zo kun je jaren lang met een te hoog stressniveau rond lopen. Je hebt misschien wel klachten maar beseft niet dat er een verband is met stress.

Zo ontmoette ik iemand die niet door had dat ze last van stress had, terwijl de stress door haar lijf gierde! Ze zat al een tijd in de ziektewet, en vertelde me van welke klachten ze last had. Op haar werk was een flinke reorganisatie gaande, in haar familie was iemand overleden, en de dag ervoor was de beste vriendin van haar dochter, met wie zo ook close was, verongelukt. Ze was erg geëmotioneerd. Ik zei haar dat het me opviel dat ze veel klachten had die ook bij stress horen. En haar reactie was: “Ik stress?, nee hoor”, terwijl ik ook kon zien dat ze stijf stond van de stress.

Stress zorgt voor onrust in jouw hoofd, je kunt niet meer genieten en het is slecht voor jouw gezondheid. Als de stress te lang duurt, kun je verschillende fysieke klachten krijgen. Als je zelf niet door hebt dat je last hebt van stress is dat een gevaar omdat je er dan mee door blijft lopen. Op die manier wordt het chronische stress. Jouw lichaam reageert op stress door het aanmaken van hormonen om de stress af te bouwen. Maar als de stress te erg is lukt dat niet en richten deze hormonen juist schade aan en breken ook jouw gezonde voedingsstoffen af.

Als stress geleidelijk toeneemt, kun je niet door hebben dat stress, chronische stress wordt. Het wordt zo normaal om met chronische stress te leven en jij lijkt nog redelijk te functioneren. Toch is het geen goede ontwikkeling, want op deze manier doorgaan is niet gezond.

Hoe goed kun jij helemaal niets te doen? Misschien denk je dan al snel: “Hier heb ik geen tijd voor!”. Of denk je dan al snel aan alles wat je nog “moet” doen? Niet rustig op de bank of ergens anders even rustig kunnen zitten, kan een teken zijn dat je last hebt van stress.

Je kunt jouw omgeving vragen hoe zij jouw stressniveau ervaren. Anderen hebben daar soms een beter beeld van dan jij zelf. Ze zien echt wel of jij snel gestrest raakt of dat jij de rust zelve bent. De valkuil is dat je dit vraagt aan iemand die meer last van stress heeft dan jijzelf, waardoor je een verkeerd beeld kunt krijgen.

Ook als je voor jouw gevoel de dingen altijd hebt gedaan zoals je het nu doet, kan er ongemerkt stress zijn ontstaan. Er kunnen situaties ontstaan waardoor de stress toeneemt zonder dat je zelf iets anders doet dan voorheen. Of als de stress heel geleidelijk is toegenomen, kan het zijn dat jij het niet zo merkt.

11 vragen om jouw stressniveau te bepalen

  1. Kun je niet meer zo genieten van dingen als voorheen?
  2. Heb je de laatste tijd meer lichamelijk klachten zoals hoofdpijn, nekpijn, rugpijn of schouderpijn?
  3. Pieker je? Heb je moeite om je te concentreren op wat je doet, en vergeet je meer dingen dan voorheen?
  4. Heb je het gevoel dat je veel dingen “moet”, en wil je deze dingen ook graag perfect doen?
  5. Voel jij je vaker onrustig en opgejaagd?
  6. Ben je vaak met meerdere dingen tegelijk bezig in de hoop dat je dan alles sneller af hebt?
  7. Heb je moeite om je te ontspannen?
  8. Ben je telkens moe en slaap je slechter dan voorheen?
  9. Ben je sneller geïrriteerd dan voorheen?
  10. Voel jij je sneller angstiger en/of denk je negatiever?
  11. Eet je slechter en drink je meer alcohol en/of rook je meer?

Heb je meerdere vragen met “ja” beantwoord? Breng dan jouw stressniveau terug, want dat is echt beter voor jouw gezondheid.

Vorig artikelHelp, waar is mijn vakantie-gevoel gebleven?
Volgend artikelDe elektrische stoel
Nanda Noorlander
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.