Ontspanningsoefening helpt tegen stress

1340

Wist je dat ontspanningsoefeningen helpen tegen stress? Er kan van alles spelen in jouw leven waardoor je stress kunt ervaren. Als stress voor een langere tijd een grote rol speelt in je leven, is dit niet goed voor jouw gezondheid.

Stress merk je bijvoorbeeld doordat jij je vaak opgejaagd voelt. Doordat je veel piekert en slechter slaapt. Je bent sneller geprikkeld of geïrriteerd en je kunt er verschillende lichamelijke klachten van krijgen zoals: spier-, nek-, schouder-, rug-, buik- en/of hoofdpijn welke niet medisch te verklaren zijn.

Naast een aanslag op je gezondheid veroorzaakt stress ook vaak ruzie met mensen uit je directe omgeving. Door de stress reageer je anders op zaken en hierdoor ontstaan er sneller conflicten thuis of op het werk. Veel mensen gaan hierdoor negatiever denken en zoeken steeds minder contacten op en raken hierdoor geïsoleerd.

Als je dingen meemaakt die stress veroorzaken en niet direct zijn op te lossen is, neemt de spanning toe. Soms zit je in een situatie die je stress oplevert maar die je niet direct kunt veranderen. Zolang de spanning er is, zullen de klachten zich gaan opbouwen.

Er zijn ontspanningsoefeningen die helpen deze spanning weer af te bouwen. Want ondanks dat je de situatie die stress veroorzaakt niet altijd kunt oplossen, kun je wel bewust zorgen voor ontspanning. Door te ontspannen krijgt je lichaam de kans te herstellen, en kun je de zaken vaak weer in een ander daglicht zien.

Doe deze ontspanningsoefening op een rustig moment van de dag, op een rustige plaats. Eventueel met ontspannende muziek op de achtergrond. Herhaal de oefening regelmatig, het liefst dagelijks. Het is goed om even weg te dromen, en niet te hoeven denken aan jouw situatie. Door de visualisatie zo echt mogelijk te maken, kan deze ontspanningsoefening je echt nieuwe energie geven.

Verwacht niet dat de oefening direct je hele leven verandert, er is tijd voor nodig om het ontspannen weer aan te leren. Maar oefening baart kunst! Soms kun je emoties ervaren tijdens een ontspanningsoefening. Probeer dan de emotie even te voelen, en richt je daarna weer op de oefening. Lukt het de eerste keer niet zo goed? Geen zorgen, het visualiseren kun je leren. Je zult zien dat deze ontspanningsoefening de volgende keer een stuk makkelijker gaat!

Een oefening die rust geeft:

 • Je kunt deze oefening overal toepassen waar je even de tijd hebt om weg te dromen.
 • Ga gemakkelijk zitten op en stoel, met je voeten plat op de grond, en sluit je ogen.
 • Volg 3 keer je ademhaling in en uit en voel hoe je al begint te ontspannen.
 • Stel je voor dat er een luchtbel om je heen ontstaat.
 • Ervaar hoe jij met luchtbel en al, langzaam begint te zweven.
 • Jij kunt de luchtbel besturen. Probeer maar eens rustig op te stijgen en de kamer uit te zweven.
 • Je kunt kiezen waar je naartoe wilt gaan. Wil je naar de bergen, het bos, een mooie bloementuin, een rustig strand, of naar het water? Vraag je af waar jij je het meeste in je element voelt. En zweef daar naartoe.
 • Land rustig op een plek. En stap uit de luchtbel. Wat zie je? Wat hoor je? Wat ruik je? Wat ervaar je?
 • Blijf zo lang als je wilt op deze plek.
 • Zodra je klaar bent stap je terug in je luchtbel, en laat je jezelf in de luchtbel terug brengen naar de plek waar je vertrok.
 • Je haalt de luchtbel weer weg en opent je ogen.

Heb je veel last van stress en wil je de spanning in jouw lichaam verminderen? Doe een ontspanningsoefening zodat jouw lichaam de tijd krijgt om te herstellen. Dat is goed voor je gezondheid, prettig om te doen en komt ook het contact tussen jou en de mensen uit jouw direct omgeving ten goede. En bedenk, hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijk het gaat.

 

Vorig artikelDe pil van Drion
Volgend artikelSinterklaas en de twee kleine spiegels
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.