Volledig aan het werk? Ja! Burnout voorbij? Nee, zeker niet!

11443

Burnout voorbij? Kan ik al aan het werk en wanneer is het nu de juiste tijd om aan het werk te gaan?

Het is nu bijna 2 maanden geleden dat ik de stap heb gezet en ik in overleg met mijn werkgever beter ben gemeld. Het voortdurende gepraat over jezelf bij de arboarts en op je werk mis ik absoluut niet en dat het stempel ‘burnout’ nu weg is achter mijn naam is een heel prettig gevoel. Ben ik dan nu genezen en helemaal weer de oude? Nee, zeker niet.

De ‘schade’ van mijn burnout

Nog steeds ondervind ik elke dag de gevolgen van mijn burnout die begon in januari 2013. Bij mij komt dit in een aantal ‘symptomen’ tot uiting. Allereerst ben ik nog steeds heel erg moe. Alhoewel ik weer 40 uur per week kan werken kost dit wel heel erg veel energie. Regelmatig ben ik in de avond helemaal kapot en daardoor niet de gezelligste thuis. Hoewel het moeilijk te meten is, denk en hoop ik dat dit wel aan het afnemen is. Dit gaat echter zeer langzaam en kan nog wel een hele lange tijd duren.

Naast de vermoeidheid kamp ik helaas nog steeds met een suizend geluid in mijn oren. Ik probeer het positief te beschouwen als een waarschuwingssysteem. Als het suizen veranderd in een lichte pieptoon weet ik dat ik rust moet nemen. Gelukkig is het niet zo storend als bij sommige andere mensen. Ik hoor het suizen of piepen alleen als ik in een stille kamer zit of in bed lig. Er valt dus prima mee te leven.

Een derde teken van stress is dat ik heel vaak pijn heb in mijn nek en schouders. Als ik maar een uur op mijn werk inspannend zit te werken en even niet op mijn lichaamshouding let voel ik dit weer opkomen en heb ik hier een paar dagen last van. ‘Body stress release’ helpt me om de spierspanning los te laten en dit onder controle te houden.

Alles bij elkaar lijkt het alsof het waarschuwingssysteem van mijn lichaam nog zeer alert is. Wanneer ik me maar iets te druk maak of maar enigszins lijk te vervallen in oude patronen krijg ik onmiddellijk allerlei klachten en weet ik dat ik verkeerd bezig ben.

Lang leven de burnout

Toch heeft de burnout ondanks de duidelijke problemen die ik nog ondervind uiteindelijk ook een zeer positief effect op mij gehad. Ik heb nog nooit zoveel rust in mijn hoofd gehad en maak me minder druk dan ooit om onbelangrijke zaken op mijn werk. Werk is nog steeds een groot gedeelte van wat ik doe, maar ik kan me niet meer druk maken om de berg werk die er ligt. Ik doe mijn best om mijn werk zo goed mogelijk te doen en dat er teveel werk is of dat er andere dingen mis gaan is het probleem van mijn leidinggevende (zoals het ook hoort te zijn). De tijd dat ik me druk maakte over alles wat er op de afdeling gebeurde en gezegd werd is hopelijk definitief voorbij.

Naast deze positieve verandering in mijn gedachtenpatroon heb ik ook van nieuw zintuig ontdekt. Het zintuig dat in de gaten houd of het goed met jezelf gaat en hier ook op acteert. Dat houd in dat ik rust neem als ik moe ben en ga sporten als ik me energiek voel. Luisteren naar mijn lichaam is een compleet nieuw fenomeen, maar wel cruciaal voor een rustiger relaxter leven waarbij de kans op een terugval geminimaliseerd wordt.

Burnout een zegen of een ramp?

Als ik alles bij elkaar op en aftrek heeft de burnout toch een positieve invloed gehad op mijn leven. De negatieve sporen die de burnout hebben achtergelaten zullen steeds minder en minder worden. De geleerde lessen zullen echter blijven en hier kan ik nog een heel leven van profiteren. Het is echter wel de zwaarste les van mijn leven geweest.

Update augustus 2016

Inmiddels zijn we twee jaar verder en vinden mensen het misschien wel interessant hoe het nu is. Ik kan gelukkig melden dat de vermoeidheid erg is afgenomen. Dit kan natuurlijk ook komen doordat ik heel goed op mijn grenzen let.

De pijn in mijn nek en schouders is ook weg. Zo’n tien keer per jaar breng ik een bezoekje aan een Body Stress Release therapeut om mijn lichaam soepel en ‘los’ te houden. Ik kan weer regelmatig sporten en de zorg voor mijn dochtertje van 16 maanden gaat me ook prima af!

Het oorsuizen is nog wel aanwezig. Dit heeft echter een dermate lage impact op mijn leven dat het verwaarloosbaar is. 

Interview Radio Soest

Beluister hieronder het interview dat ik 23 november 2016 heb gegeven op Radio Soest tijdens een uitzending van ‘Soest Actueel’ met Elly den Heyer:

Vorig artikelDe les van mijn leven
Volgend artikelVan koele kikker tot stresskip
Ronald Nico (1985) is ervaringsdeskundige. Hij kreeg een burnout toen hij 27 jaar was. Ronald heeft door zijn eigen burn-out te analyseren veel kennis opgedaan. Hij baseert zijn artikelen op wetenschappelijk onderzoek. Hij is van nature (met respect) skeptisch als het gaat om alternatieve behandelingen. Hij heeft tientallen boeken over burn-out, stress en de combinatie met gezond leven gelezen. Ronald heeft ook diverse artikelen geschreven voor andere media en verscheen in dagblad de Metro. Ronald is de initiatiefnemer van Stressplein.