Muziek en de wisselwerking met stress

512

Stress en muziek lijken weinig met elkaar te maken te hebben. Muziek kan echter wel degelijk een behoorlijke invloed hebben op het stressniveau bij mensen. Dit kan echter zowel een positief als een negatief effect hebben. Hoe kan dit?

Muziek en ontspanning

Dat muziek voor ontspanning kan zorgen weten veel mensen. Muziek kan ervoor zorgen dat je eindelijk die vervelende gedachten kunt loslaten. Het kan ervoor zorgen dat je even loskomt van de dagelijkse zorgen en helemaal tot rust komt. Behalve de afleiding die muziek kan brengen hebben wetenschappers ook ontdekt dat bepaalde muziek direct daadwerkelijk je lichaam en geest doet ontspannen. Het nummer Marconi Union – Weightless is het meest ontspannen nummer ooit.

Doordat dit nummer begint met 60 beats per minuut en langszaam afzakt naar 50 beats zal je hartslag hetzelfde ritme gaan volgen en dus ook vertragen. Dit zorgt direct voor meer rust in lichaam en geest.

ASMR

Een andere bijzondere vorm van ontspanning door muziek is ASMR (Autonomous sensory meridian response). De laatste tijd wordt Youtube overspoeld door deze vorm van vlogs. De filmpjes bestaan uit een verzameling van zachte geluiden zoals het tikken op hout, fluisteren of bijvoorbeeld knisperen met materialen. Aanhangers van deze filmpjes geven aan dat ze een tintellend en prettig gevoel krijgen achter in de hersenen en dat ze hierdoor helemaal tot rust komen. Wetenschappers hebben het effect nog niet kunnen verklaren en het lijkt slechts op een deel van de mensen effect hebben.

Hoe kan muziek voor stress zorgen

Voor sommige mensen is muziek echter juist een veroorzaker van stress. Dit komt meestal doordat iemand al overprikkeld is door alle gebeurtenissen op de dag. Vooral HSP’ers zijn gevoelig voor prikkels. Wanneer ze een drukke dag hebben gehad met een hele boel prikkels werkt muziek als een aanjager van stress. De overbelasting van de hersenen is al zo erg dat de prikkels van de muziek er niet meer bij kunnen.

Tips voor minder stress door muziek

Muziek gebruiken om te ontspannen kan zeer goed werken. Het is belangrijk om erachter te komen welke muziek je fijn vind en wat bij jouw werkt. Ook is het verstandig om tijdens het muziek luisteren niets anders te doen. Probeer dus mindful muziek te luisteren en je er volledig in op te laten gaan. Wellicht kun vind je het fijn om je te concentreren op de songteksten. Op die manier kan het een mooie methode zijn om je weg te voeren van de dagelijkse zorgen en stress.

De bewezen effecten zijn onder meer een lagere hartslag en een lagere bloeddruk. Welke soort muziek bij jouw voor een rustgevend effect zorgt is zeer persoonlijk.

Wanneer je het leuk vind om muziek te maken kan dit ook een zeer gunstig effect hebben op je stressniveau. Het bespelen van je favoriete instrument kan een zeer voldaan gevoel geven en echt een uitlaadklep zijn in deze drukke wereld.

Vorig artikelDe keerzijde van het online leven
Volgend artikelWaarom je de tips tegen stress nooit in praktijk brengt
De redactie van Stressplein bestaat uit een groot aantal specialisten uit het werkveld. Hieronder vallen stresscoaches, mindfulness coaches, maar ook ervaringsdeskundigen.