Waarom je de tips tegen stress nooit in praktijk brengt

Je kunt weten wat je kan doen om stress te voorkomen, maar pas je het ook toe? “Ik weet wel wat ik niet meer moet doen om stress te voorkomen”, hoor ik soms van mensen, maar ondertussen passen ze het niet toe, met alle gevolgen van dien.  Ik weet ook wel dat je om een hout sculptuur te maken een kettingzaag, beitels en een boom nodig hebt. En dat je die boom dan met een kettingzaag en beitels moet bewerken om iets mooi te maken. En toch helpt die kennis me niet om zo’n boom sculptuur te maken. En dat zelfde gebeurd bij stress ook.

Je soms wat over stress en je kijkt misschien eens naar een masterclass om te leren hoe je meer rust in je leven kunt krijgen. En terwijl je leest of luistert denk je: “Ja, dit weet ik al wel”. Je probeert je leven aan te passen en dat voelt even goed. Maar je merkt dat je al snel weer in je oude gewoonte terug valt, het lukt je niet om positieve stappen te blijven zeggen op de stress achter je te laten.

Je blijft je opgejaagd voelen. De onrust in je hoofd neemt niet af, waardoor je niet helder kunt denken. En je overziet de dingen niet meer. Je bent zo moe dat je alleen het hoogste nodige doet. Je hebt geen energie om iets leuks te gaan doen. Je bent nog steeds snel geïrriteerd waardoor je omgeving het vaak moet ontgelden. De noodzaak om stress te verminderen is er dus echt.

Iets weten en het ook uitvoeren is niet hetzelfde. Als je dingen al lang op een bepaalde manier doet, kan het lastig zijn om dit te doorbreken. Bewust wil je het wel anders, maar onbewust doe je toch weer wat je altijd hebt gedaan En je weet ook wel wat je anders wilt, maar dat maakt nog niet altijd dat je dat ook direct kunt toepassen. Daar is vaak meer voor nodig dan alleen wilskracht.

Het helpt om helder te hebben wat je niet wilt. Dat kan je namelijk motiveren om op zoek te gaan naar een oplossing om dat ook voor elkaar te krijgen. Het is echter niet handig om te blijven hangen in wat je niet wilt, dat alleen helpt je niet om resultaten te bereiken.

Maar daarmee ben je er nog niet. Je moet ook weten wat je wel wilt. Omdat dat maakt dat je onbewust op zoek gaat naar mogelijkheden die je echt gaan helpen stress verminderen. En om die patronen te doorbreken die maken dat je telkens weer terug valt, ondanks dat je zo je best doet.

Je loopt het risico dat je iets probeert, het niet direct lukt, en je er vervolgens mee stopt. Het is misschien even geleden, maar toen je leerde lopen was het toch ook geen optie om te stoppen met proberen stapjes te zetten? Toen ging je ook elke keer weer staan? Ook al viel je tien keer op je billen, je gaf niet op. Dus doe dat nu ook niet. Je hoeft geen genoegen te nemen met een leven vol stress en overleven.

Sommige mensen willen het perse zelf doen. Het is prima om dat te proberen, maar wees niet te trots om hulp te vragen, al het niet lukt. Het is zonde om met stressklachten die je leven beheersen door te blijven lopen en je leven negatief te laten beïnvloeden, terwijl het ook echt anders kan. Als het niet lukt om je huis zelf te schilderen, laat je dat toch ook doen? Als je niet zelf je gootsteen kunt ontstoppen, laat je dat toch ook doen? Waarom zou je dat dan niet doen als het gaat om jouw rust en levensgeluk?

 

Bij autorijden weet iedereen dat je daarvoor een auto nodig hebt. Dat je een stuur moet vasthouden, het gas moet indrukken. Dat je een rem kunt gebruiken, een koppeling hebt, en een pook om mee te schakelen. Ondanks dat iedereen dat weet, mag niemand de weg op zonder rijbewijs. Je moet eerst lessen volgen om echt te leren hoe het allemaal werkt. En zo kan het ook zijn met het vinden van meer rust. Het weten wat je fout doet is niet voldoende. Je moet ook leren wat je wel moet doen of laten.

Kortom wil je jezelf onrust, een opgejaagd gevoel en vermoeidheid besparen? Zorg dan dat je niet alleen weet welke tips je daarvoor toe kunt passen, maar dat je het ook echt uitvoert. Het is prima om het eerst zelf te proberen. Lukt het niet voldoende en blijft stress je leven negatief beïnvloeden waardoor je eerder overleeft dan leeft? Wees dan niet te trots om hulp te zoeken die gespecialiseerd is op dat gebied. Zodat je weer helder kunt denken, dingen weer kunt overzien. Je weer kunt genieten en de energie hebt om iets leuks te gaan doen.

Vorig artikelMuziek en de wisselwerking met stress
Volgend artikelVergelijken heeft geen zin, dat geeft alleen maar stress
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.