Vergelijken heeft geen zin, dat geeft alleen maar stress

Vergelijk jij jezelf regelmatig met anderen? Veel mensen doen dit in meer of mindere mate. Als kind leer je door anderen na te doen hoe de wereld om je heen werkt. En hoe je je hoort te gedragen. Eerst doe je dat bij de volwassenen om je heen, later ook bij vrienden en vriendinnen. Maar als  volwassene doen veel mensen dit nog steeds. Als je iemand ziet die je bewondert wil je zijn zoals die ander is. Maar daarmee zeg je indirect tegen jezelf dat je niet goed bent zoals je bent en dat geeft onrust.

Op je werk vergelijk je jezelf met je collega, in jouw ogen krijgt zij meer gedaan op een dag dan jij. Jij voelt hierdoor een druk om nog beter je best te doen. Tijdens een vergadering zegt een collega precies waar het op staat. En jij voelt je minder omdat jezelf niet zo in gezelschap durft uit te spreken.

Je gaat twijfelen aan jezelf en bent bang dat je dingen niet goed doet. Daarom vergelijk je jezelf met anderen. Maar je voelt je er alleen maar slechter door. Je gaat harder je best doen om wel een goed gevoel over jezelf te krijgen. Maar hierdoor voel je je alleen maar opgejaagd en ervaar je constant een druk. Je wordt er doodmoe van om altijd keihard je best te doen om net zo goed te zijn als anderen. En doordat je ook nog alles perfect wil doen kost alles ook nog eens veel meer tijd.

Heb je het gevoel dat je net zo moet zijn als anderen? Veel mensen vinden het lastig om anders te zijn dan anderen. Dit komt door doe oer behoefte om bij ‘de groep’ te willen horen. Vaak komt het ook doordat je als kind al door bepaalde eigenschappen of kenmerken buiten de groep viel. De behoefte om er nu wel bij te horen is dan nog groter. Door jezelf te vergelijken en aan te passen hoop je nu wel door de groep geaccepteerd te worden.

Voorkom dat je een kopie wordt van iemand anders. Dat is niet waar je gelukkig van wordt. Simpelweg omdat iedereen anders is. Als je jezelf dwingt om iemand te zijn die je niet bent, zal je je nooit gelukkig voelen. Juist de punten waarop je niet voldoet aan de norm, laten zien waar jij bijzonder en speciaal in bent. Eigenschappen waar je vroeger als kind mee werd gepest, noemen ze als volwassen juist authentiek en bijzonder.

“Wees altijd een eerste klas versie van jezelf, in plaats van een tweederangs versie van een ander”, vind ik een mooie uitspraak. Je kunt eigenschappen in iemand zien die je mooi vindt en die zelf ook wilt ontwikkelen. Dat kan je stimuleren om een mooie groei door te maken. Maar niet als je het gevoel hebt dat je niet goed bent zoals je bent zolang je niet precies zo bent als die ander. Kortom je kunt je laten inspireren maar zorg wel dat je jezelf blijft!

Iedereen heeft een mix van unieke kwaliteiten. De kans is dus groot dat jij jezelf vergelijkt met iemand die bijvoorbeeld meer gestructureerd is. Terwijl die persoon zich zelf juist zich met jou vergelijkt omdat jij zo relaxed bent. Staar je dus niet blind op wat een ander wel heeft wat jij niet hebt. Focus ook eens op wat jij wel hebt en een ander niet, daar voel je je veel beter bij.

7 tips om te stoppen met jezelf te vergelijken met anderen

  1. Realiseer je dat je geen kopie van een ander wilt zijn;
  2. Vraag je vaker af: Met wie vergelijk ik mezelf en waarom?;
  3. Hoe kun je een eigenschap zelf ontwikkelen, zonder jezelf te vergelijken?;
  4. Vraag je af hoe je meer jezelf en authentiek kunt zijn;
  5. Ervaar dat je goed bent zoals je bent en leer te vertrouwen op jezelf;
  6. Focus op waarin jij speciaal bent. Wat bewonderen anderen in jou?;
  7. Realiseer je dat je meer weet en kan dan je denkt.

Ik had een vrouw als klant die zichzelf telkens met haar zussen vergelijk, die in haar ogen veel succesvoller waren dan zij. Ze voelde zich hierdoor altijd minderwaardig en dat gaf haar enorm veel druk. Tot ze tijdens mijn begeleiding ontdekte dat ze eigenlijk helemaal niet wilde zijn zoals haar zussen. Toen kreeg ze  meer rust, en vergeleek ze zichzelf niet langer. Ze eiste niet langer iets van zichzelf dat ze niet was. Dit was een hele opluchting voor haar en gaf haar een gevoel van vrijheid die ze niet eerder had ervaren

Dus vraag je af: wil je zijn zoals een ander of een eerste klas versie van jezelf? Stop met jezelf te vergelijken met anderen. Want daar jaag je jezelf alleen maar onnodig op. Dit bespaart je onzekerheid, druk en stress. En je gaat veel meer jouw unieke kwaliteiten leren kennen en meer op jezelf vertrouwen. Dat geeft niet alleen meer rust, maar je voelt je ook veel krachtiger. En je verspilt geen energie meer waardoor je je veel energieker voelt.

Vorig artikelWaarom je de tips tegen stress nooit in praktijk brengt
Volgend artikelStress door hoge vaste lasten verhelpen
Nanda Noorlander begeleidt mensen die last hebben van stress tot burn-out zodat ze meer rust hebben in leven, zij beter functioneren en meer kunnen genieten. N-balans.